Gruszki - Williams

Karol-Gruszki
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2022-09-16, 23:18

Gruszki - Williams

Post autor: Karol-Gruszki » 2022-09-16, 23:27

Cześć, jestem zupełnie nowy w temacie.
Posiadam dużą ilość fajnych dojrzałych gruszek odmiana BONKRETA WILLIAMSA.
Na początek chciał bym zakupić 3-4 pojemniki fermentacyjne (wiadra) i nastawić zacier z tych owoców. Nie chcę dodawać żadnego cukru, wody. Zależy mi na jak najlepszej jakości, walorach smakowych a nie ilości. 3-4 wiadra aby wypróbować różne możliwości, przepisy ? Co o tym myślicie ?

Jakie przepisy polecacie ?
Czy kupić wiadra razem z rurka i kranikiem, czy bez kranika ?

Z gruszek zamierzam się pozbyć ogonków, szypulki i kielicha. Następnie zmiksować w wiadrze mieszadłem.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gruszki - Williams

Post autor: Doody » 2022-09-16, 23:35

Możesz wziąć beczkę plastikową, taka do kapusty 50-60l . Wrzucać gruszki po wiadrze i mieszać mieszadłem osadzonym w wiertarce na dużych obrotach.
20220829_180502_copy_648x365_1.jpg
Np takim. Po zmiażdżeniu gruszek dodajesz pektoenzym i oczekujesz kilka godzin. Potem pożywka i drożdże np. Bayanusy.
Pozdrawiam
Darek

Karol-Gruszki
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2022-09-16, 23:18

Re: Gruszki - Williams

Post autor: Karol-Gruszki » 2022-09-18, 17:37

Coś więcej ktoś podpowie?
Macie jakieś doświadczenie?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Gruszki - Williams

Post autor: magas » 2022-09-18, 17:48

Kup beczkę plastikową 50, 100l, czy 220l zamiast wiaderek, łatwiej miksować wiertarką, kiedy nastawiasz ortodox liczysz się z tym, że masz mało uzysku, więc 200l owoców. Nie potrzebujesz nic więcej nie wiem co to ,,pozbyć ogonków, szypulki i kielicha'' prócz ogonków to nic więcej nie ma.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Gruszki - Williams

Post autor: Twonk » 2022-09-18, 20:23

Gruszki mają niewiele cukru, radzę zakwasić nastaw do pH 3.4-2.9 np, kwaskiem cytrynowym, żeby uniknąć zakażenia. Dodać pożywkę i nie liczyć na dzikusy.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Gruszki - Williams

Post autor: magas » 2022-09-18, 21:09

Z dzikusami masz racje, u nas jak się robi w jednym miejscu wszystko od dawna to nie wiesz co lata w powietrzu i mówienie moje robi na dzikusie nie musi być prawdą, bo to może być np G-995 które czai się wszędzie, ale zakwaszanie ? to krótka fermentacja. Gruszek nie udało mi się zakazić, brzoskwinie kilka razy, ale nawet nie myślałem, by zakwasić, kiedyś tak, kiedy bawiłem się w wina, ale jak poznałem Zbynkka, sory Zbynekk, to zapomniałem o zakwaszaniu, nie pamiętam jak to się stało, ale pamiętam, że to wina Zbynkka.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Gruszki - Williams

Post autor: Twonk » 2022-09-18, 21:59

Nigdy nie dodaję cukru do fermentacji. Niestety udało mi się zakazić nastaw z gruszek. Może gdyby to był sok... kto wie. Ale Williamsy (przynajmniej te moje) mają brix 11 (w tym niefermentowalne) i pH >5. Aromat jest super ale w gęstym nastawie zanim drożdże przerobią cukier, to bakterie kwasu mlekowego już startują. Może to u mnie, bo w tym samym pomieszczeniu fermentują zaciery zbożowe?

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gruszki - Williams

Post autor: Szlumf » 2022-09-19, 10:16

Karol-Gruszki pisze:
2022-09-16, 23:27
........................
Posiadam dużą ilość fajnych dojrzałych gruszek odmiana BONKRETA WILLIAMSA.
.............................
Może masz ich za dużo i sprzedasz okolicznym kolegom z forum za rozsądną cenę?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Gruszki - Williams

Post autor: wawaldek11 » 2022-09-19, 17:14

Twonk pisze:
2022-09-18, 21:59
Ale Williamsy (przynajmniej te moje) mają brix 11 (w tym niefermentowalne)...
No, niewiele tego cukru masz. Ja wczoraj zmierzyłem z ciekawości cukier w konsumowanej dojrzałej gruszce i było 18 brix.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Gruszki - Williams

Post autor: Twonk » 2022-09-21, 08:10

Zazdroszczę!!! Wiesz może jaka to odmiana? Może posadziłbym kilka drzewek. Albo kupił trochę więcej kilogramów. Do tej pory z kupnymi tez nie miałem wiele szczęścia. Nawet jak się już praktycznie rozpadały to brix był na poziomi 13. Ewidentnie źle trafiałem.

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Gruszki - Williams

Post autor: kwik44 » 2022-09-21, 16:57

Mniejszy urobek, ale za to więcej aromatu. Nie przejmowałbym się ;)

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Gruszki - Williams

Post autor: Twonk » 2022-09-23, 09:29

To moje główne pocieszenie :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości