Witam,
Jako że na urodziny dostałem od kolegów z pracy 12l szybkowar wraz z chłodnicą, chciałbym podjąć się pierwszej próby destylacji - oczywiście w celach naukowych.
(Mniej więcej taki wynalazek posiadam)
Do tej pory mam na co prawda na koncie parę warek z brewkitu, jedną z zacieraniem, a także jeden tani jabol w formie wina (z tłoczonego soku), ale jeśli chodzi o destylaty to można powiedzieć że jestem jaroszem. Do zestawu dostałem 9 paczek drożdzy Turbo Revolta Browin 19%, oraz 3 paczki Turbo Fruit Spirit Ferm, ale też cztery butelki 0.7 domowego soku z pigwy. Kolega przekazał mi, ze jego ojciec sok rozcieńcza wodą z cukrem, to następne fermentuje, a potem destyluje, jednak wydaje mi się że te niecałe 3l soku to może być nieco za mało, by zachowało to jakikolwiek smak i trochę szkoda soku z pigwy.
Zastanawiam się, czy nie dokupić soku tłoczonego z pigwy (3l ~50 zł) i wykorzystać drożdże Turbo Fruit, tylko nie wiem jakie proporcje zachować zważywszy że paczka drożdży jest na 25l - dać pół paczki drożdży 6l soku i resztę wody z cukrem, czy dokupić jeszcze więcej soku na te 25l nastawu?
A może olać temat, zrobić bimberek na cukrze, a z niego nalewkę?
Będę wdzięczny za wszelkie rady dla nooba.
Pozdrawiam
Nastaw z pigwy - pytania początkującego
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość