Sposób pomiaru Blg.
Koledzy takie pytanko,
Mam winko, w którym cukromierz pokazuje +10 BLG. Jak przeliczyć z tego ile jest tam % alkoholu
Mam winko, w którym cukromierz pokazuje +10 BLG. Jak przeliczyć z tego ile jest tam % alkoholu
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za podpowiedzi ale destylacja tak małej ilości nie wchodzi w rachubę - nie mam laboratorium a z określeniem % to tak myślałem, że to raczej niemożliwe.
To może inne pytanie:
Jeśli mój nastaw 50l osiągnie +10 BLG to dolać do niego to wino, a jeśli tak to jak dużo aby nie zatrzymać procesu dalszej fermentacji
To może inne pytanie:
Jeśli mój nastaw 50l osiągnie +10 BLG to dolać do niego to wino, a jeśli tak to jak dużo aby nie zatrzymać procesu dalszej fermentacji
za dużo pytań....
Jaki jest sens dodawania alkoholu zawartego w winie do nastawu?? jeżeli jeszcze nie stanęło to wino to daj ściany komórkowe czy inny suplement aby bezproblemowo doprowadzić fermentację do końca tego wina . chuba ze wino juz stoi i jest w miare klarowne to juz wcale nie ma sensu.
inna sprawa że jeżeli wino już stoi i ma 10Blg to może chociaż po gatunku grzybków dojdziemy teoretycznie tolerancje na alkohol i dowiemy sie ile tego jest...
ale jeżeli planujesz rozcieńczyć nastaw cukrowy przesłodzonym winem to chyba mija sie z celem,bo zakłócisz prqce właściwych grzybków.
jak jie mqsz jak wykorzystać wina zrób rodzynkowe wytrawne i wymieszaj pół na pół bedziesz miał 5blg cukru resztkowego;D
Jaki jest sens dodawania alkoholu zawartego w winie do nastawu?? jeżeli jeszcze nie stanęło to wino to daj ściany komórkowe czy inny suplement aby bezproblemowo doprowadzić fermentację do końca tego wina . chuba ze wino juz stoi i jest w miare klarowne to juz wcale nie ma sensu.
inna sprawa że jeżeli wino już stoi i ma 10Blg to może chociaż po gatunku grzybków dojdziemy teoretycznie tolerancje na alkohol i dowiemy sie ile tego jest...
ale jeżeli planujesz rozcieńczyć nastaw cukrowy przesłodzonym winem to chyba mija sie z celem,bo zakłócisz prqce właściwych grzybków.
jak jie mqsz jak wykorzystać wina zrób rodzynkowe wytrawne i wymieszaj pół na pół bedziesz miał 5blg cukru resztkowego;D
XXX
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Czytaj dyskusję od początku.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 424#114424
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 424#114424
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Z powyższego rozumiem, że kolega VM_LM_CM ma pracujący nastaw (nie wino), (może cukrówkę). Ma też zapewne nieudane, wino w którym zatrzymała się fermentacja (zapewne z powodu zbyt wysokiego Blg początkowego) i chce to połączyć aby odfermentowało cały cukier aby później razem przedestylować.VM_LM_CM pisze:...Jeśli mój nastaw 50l osiągnie +10 BLG to dolać do niego to wino, a jeśli tak to jak dużo aby nie zatrzymać procesu dalszej fermentacji
O poziom alkoholu pyta zapewne dlatego aby nie zaburzyć tym procentem pracy drożdży w pracującym jeszcze nastawie.
Tak rozumiem to ja - Legion
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości