Sposób pomiaru Blg.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-02-08, 21:22

Zlanie z nad osadu nie jest konieczne - ale lepiej zlać

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2013-02-08, 23:21

wawaldek11 pisze: Dlaczego poniżej zera skoro na czystej wodzie pokazuje 0.
Myślałem o roztworze z alkoholem, który ma mniejszą gęstość niż woda, ale widzę, że Tobie chodziło o płyn już bez tego najważnieszego dla naszego hobby składnika

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2013-03-08, 12:35

Koledzy takie pytanko,
Mam winko, w którym cukromierz pokazuje +10 BLG. Jak przeliczyć z tego ile jest tam % alkoholu :?:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2013-03-08, 13:20

Jeśli nie znasz początkowego Blg, to niestety określenie %alc tylko na podstawie końcowego Blg nie będzie możliwe.

pzdr

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-03-08, 13:39

Możesz ewentualnie oddestylować małą próbkę (100-200ml) zupełnie, a następnie przeliczyć.
Będzie z niedużym przybliżeniem.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2013-03-08, 15:23

Dzięki za podpowiedzi ale destylacja tak małej ilości nie wchodzi w rachubę - nie mam laboratorium a z określeniem % to tak myślałem, że to raczej niemożliwe.
To może inne pytanie:
Jeśli mój nastaw 50l osiągnie +10 BLG to dolać do niego to wino, a jeśli tak to jak dużo aby nie zatrzymać procesu dalszej fermentacji :?:

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-08, 16:01

za dużo pytań....

Jaki jest sens dodawania alkoholu zawartego w winie do nastawu?? jeżeli jeszcze nie stanęło to wino to daj ściany komórkowe czy inny suplement aby bezproblemowo doprowadzić fermentację do końca tego wina . chuba ze wino juz stoi i jest w miare klarowne to juz wcale nie ma sensu.

inna sprawa że jeżeli wino już stoi i ma 10Blg to może chociaż po gatunku grzybków dojdziemy teoretycznie tolerancje na alkohol i dowiemy sie ile tego jest...

ale jeżeli planujesz rozcieńczyć nastaw cukrowy przesłodzonym winem to chyba mija sie z celem,bo zakłócisz prqce właściwych grzybków.

jak jie mqsz jak wykorzystać wina zrób rodzynkowe wytrawne i wymieszaj pół na pół bedziesz miał 5blg cukru resztkowego;D
XXX

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-03-08, 22:34

a_priv pisze:Jeśli nie znasz początkowego Blg, to niestety określenie %alc tylko na podstawie końcowego Blg nie będzie możliwe.

pzdr
Może po ilości dodanego cukru?

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2013-03-09, 10:21

Gdybyśmy znali ilość dodanego cukru, to praktycznie znalibyśmy początkowe Blg nastawu.
Tu (przypomnę tylko) chodzi o wino o nieustalonych parametrach początkowych.
pzdr

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2013-03-09, 10:25

No właśnie, jak robię nastaw i na samym początku pomiar to mniej więcej wiem jaki wyjdzie % po przerobieniu całości na minus. W tym wypadku nie wiem nic oprócz Blg gotowego wyrobu, który jest mieszaniną cukru i alkoholu.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-03-09, 14:04

Pozostaje przedestylować samo wino na pot - stillu. To co zostanie w kegu, po ostygnięciu będzie można wlać do pracującego nastawu.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-03-09, 19:00

Po co?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-03-09, 19:14

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-03-09, 19:39

Tak tylko, że do wina można dać destylat a nie odwar.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-03-09, 20:32

VM_LM_CM pisze:...Jeśli mój nastaw 50l osiągnie +10 BLG to dolać do niego to wino, a jeśli tak to jak dużo aby nie zatrzymać procesu dalszej fermentacji :?:
Z powyższego rozumiem, że kolega VM_LM_CM ma pracujący nastaw (nie wino), (może cukrówkę). Ma też zapewne nieudane, wino w którym zatrzymała się fermentacja (zapewne z powodu zbyt wysokiego Blg początkowego) i chce to połączyć aby odfermentowało cały cukier aby później razem przedestylować.
O poziom alkoholu pyta zapewne dlatego aby nie zaburzyć tym procentem pracy drożdży w pracującym jeszcze nastawie.
Tak rozumiem to ja - Legion
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości