Sposób pomiaru Blg.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Tym potrójnym miernikiem to można zapewne zmierzyć alkohol w winie, ale tylko w wytrawnym. W innym przypadku cukier fałszowałby odczyt. Działa to też w drugą stronę, czyli zafałszowanie zawartości cukru przez tworzący się etanol. Moim zdaniem aerometrem nie dokona się dokładnego pomiaru właśnie z powodów wyżej wymienionych. Co innego jeśli zaprzęgniemy do pracy refraktometr. Wtedy to już będziemy wiedzieli ile dokładnie mamy cukru, a wtedy możemy zrobić poprawkę...
...ale dla mnie to już przerost formy nad treścią.
...ale dla mnie to już przerost formy nad treścią.
Ja mam i refraktometr i aerometr . Kiedyś w wolnej chwili porównywałem wyniki uzyskane za pomocą tych przyrządów . Przy pomiarze zawartości cukru rozpuszczonego w czystej wodzie wyniki były identyczne , przy pomiarze moszczu owocowego również (tu trzeba było brać poprawki na zawartość niecukrów w roztworze) . Różnice występowały przy pomiarze fermentującego nastawu , im więcej alkocholu tym większe różnice . Aerometr zaniżał wyniki zaś refraktometr zawyżał . Tak więc dokładny pomiar zawartości cukru w fermentującym nastawie jest trudny .
Ale przy pomiarze areometrem i refraktometrem właśnie chodzi o te różnice w pomiarach. Mając podane Balingi i Brixy można w jakiś sposób sobie wyliczyć właściwą zawartość cukru, a stąd już krok do wzięcia poprawki pod względem zawartosci cukru na alkoholomierzu. W takiej sytuacji przydał by się wzór w arkuszu kalkulacyjnym. Czy jest to potrzebne? Nie, tak samo jak nie jest potrzebna sterylność, ale zachowując sterylność zwiększamy efektywność, tak samo znając parametry zacieru wiemy co się święci w środku zbiornika fermentacyjnego. Można by było ponownie wykorzystywać nieprzetworzony zacier, o ile wogóle taka sytuacja jest możliwa przy znajomości parametrów fermentacji i rozsądnego ich wykorzystywania.
Witam
Nabyłem cukromierz, na którym są dwie skale: Blg oraz g/l.
Dla 30 Blg z drugiej skali można odczytać 280 g/l.
Znalazłem wzory, dzięki którym można przeliczać między sobą różne jednostki:
gęstość (G) w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga (B)
B = [(G - 1) * 266)] / G
w drugą stronę stopnie Ballinga (B) na gęstość (G)
G = 266 / (266 - Bllg)
stopnie Ballinga (B) na ilość cukru (C) w kg/litr roztworu
C = 2,66*B/(266-B)
potencjalny alkohol (A) w % objętościowych
A = 1000*C/17
Według trzeciego C = 2,66*30/(266-30) =0,338kg/l
Gdzie jest błąd?
Nabyłem cukromierz, na którym są dwie skale: Blg oraz g/l.
Dla 30 Blg z drugiej skali można odczytać 280 g/l.
Znalazłem wzory, dzięki którym można przeliczać między sobą różne jednostki:
gęstość (G) w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga (B)
B = [(G - 1) * 266)] / G
w drugą stronę stopnie Ballinga (B) na gęstość (G)
G = 266 / (266 - Bllg)
stopnie Ballinga (B) na ilość cukru (C) w kg/litr roztworu
C = 2,66*B/(266-B)
potencjalny alkohol (A) w % objętościowych
A = 1000*C/17
Według trzeciego C = 2,66*30/(266-30) =0,338kg/l
Gdzie jest błąd?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
A oto odpowiedź z Biowinu:
Biowin pisze:Aerometry przygotowane dla "domowych winiarzy"służące do pomiaru °Blg i zawartości cukru uwzględniają obecność w moszczu nie tylko cukrów ale i niecukrów. Przedstawione przez Pana wyliczenie jest prawidłowe, ale tylko dla roztworów sacharozy w wodzie, a nie moszczu w którym oprócz cukru jest 4 - 5,5% niecukrów.
Małe pytanko. Również nabyłem balingomierz w Biowinie. Są na nim dwie skale. Jedna zaczyna się od zera a druga od pięciu. Obie kończą się na 22 stopniach. Pierwsza jest liniowa, a druga, w miejscu gdzie pierwsza ma 10, posiada oznaczenie 0.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi??
Nastawiłem cukrówke już ze 2 tyg temu. Pomiar wykazuje 5 stopni wg tej skali liniowej (wg drugiej wychodziłoby, że jest -5). Nastaw w smaku słodki jeszcze ale prawie nie fermentuje.
Czy nastaw odfermentował do końca czy zostało w nim 5 blg cukru??
Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi??
Nastawiłem cukrówke już ze 2 tyg temu. Pomiar wykazuje 5 stopni wg tej skali liniowej (wg drugiej wychodziłoby, że jest -5). Nastaw w smaku słodki jeszcze ale prawie nie fermentuje.
Czy nastaw odfermentował do końca czy zostało w nim 5 blg cukru??
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
No to dupa zbita :/ Nastaw pracuje ledwo już co. Nawet nie bulka (tylko jak się butlą potrzęsie to trochę się pieni i bulka w rurce). Drożdże Vodka star (1 paczka).
Kombinowałem jak koń pod górę. Nastawiłem wg instrukcji tzn 8 kg cukru i woda do 25kg. Potem chciałem być mądrzejszy niż jestem i wsypałem + 9 kg cukru i wody do ~50L. Tak się tym zachwyciłem, że zostało mi jeszcze miejsca w balonie (n.b. na oko tylko mogę stwierdzić, że ma 50L), że znowu dałem 5L wody i 2 kg cukru. Pomieszanie z poplątaniem...
Teraz widzę, że chyba alkohol zabija drożdże i będe w plecy o ten nieprzefermentowany cukier??
Zastanawiam się tylko czy czekać jeszcze z tym balonem czy dawać na rurkę.
Kombinowałem jak koń pod górę. Nastawiłem wg instrukcji tzn 8 kg cukru i woda do 25kg. Potem chciałem być mądrzejszy niż jestem i wsypałem + 9 kg cukru i wody do ~50L. Tak się tym zachwyciłem, że zostało mi jeszcze miejsca w balonie (n.b. na oko tylko mogę stwierdzić, że ma 50L), że znowu dałem 5L wody i 2 kg cukru. Pomieszanie z poplątaniem...
Teraz widzę, że chyba alkohol zabija drożdże i będe w plecy o ten nieprzefermentowany cukier??
Zastanawiam się tylko czy czekać jeszcze z tym balonem czy dawać na rurkę.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości