Sposób pomiaru Blg.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-21, 20:08

Tym potrójnym miernikiem to można zapewne zmierzyć alkohol w winie, ale tylko w wytrawnym. W innym przypadku cukier fałszowałby odczyt. Działa to też w drugą stronę, czyli zafałszowanie zawartości cukru przez tworzący się etanol. Moim zdaniem aerometrem nie dokona się dokładnego pomiaru właśnie z powodów wyżej wymienionych. Co innego jeśli zaprzęgniemy do pracy refraktometr. Wtedy to już będziemy wiedzieli ile dokładnie mamy cukru, a wtedy możemy zrobić poprawkę...

...ale dla mnie to już przerost formy nad treścią. :?

jack
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2006-01-26, 18:30

Post autor: jack » 2006-02-21, 21:47

Ja mam i refraktometr i aerometr . Kiedyś w wolnej chwili porównywałem wyniki uzyskane za pomocą tych przyrządów . Przy pomiarze zawartości cukru rozpuszczonego w czystej wodzie wyniki były identyczne , przy pomiarze moszczu owocowego również (tu trzeba było brać poprawki na zawartość niecukrów w roztworze) . Różnice występowały przy pomiarze fermentującego nastawu , im więcej alkocholu tym większe różnice . Aerometr zaniżał wyniki zaś refraktometr zawyżał . Tak więc dokładny pomiar zawartości cukru w fermentującym nastawie jest trudny .

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-02-22, 01:22

Ale przy pomiarze areometrem i refraktometrem właśnie chodzi o te różnice w pomiarach. Mając podane Balingi i Brixy można w jakiś sposób sobie wyliczyć właściwą zawartość cukru, a stąd już krok do wzięcia poprawki pod względem zawartosci cukru na alkoholomierzu. W takiej sytuacji przydał by się wzór w arkuszu kalkulacyjnym. Czy jest to potrzebne? Nie, tak samo jak nie jest potrzebna sterylność, ale zachowując sterylność zwiększamy efektywność, tak samo znając parametry zacieru wiemy co się święci w środku zbiornika fermentacyjnego. Można by było ponownie wykorzystywać nieprzetworzony zacier, o ile wogóle taka sytuacja jest możliwa przy znajomości parametrów fermentacji i rozsądnego ich wykorzystywania.

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2013-01-14, 20:20

Witam
Nabyłem cukromierz, na którym są dwie skale: Blg oraz g/l.
Dla 30 Blg z drugiej skali można odczytać 280 g/l.
Znalazłem wzory, dzięki którym można przeliczać między sobą różne jednostki:

gęstość (G) w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga (B)
B = [(G - 1) * 266)] / G

w drugą stronę stopnie Ballinga (B) na gęstość (G)
G = 266 / (266 - Bllg)

stopnie Ballinga (B) na ilość cukru (C) w kg/litr roztworu
C = 2,66*B/(266-B)

potencjalny alkohol (A) w % objętościowych
A = 1000*C/17

Według trzeciego C = 2,66*30/(266-30) =0,338kg/l
Gdzie jest błąd?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-01-14, 21:03

kowal-80 pisze:Dla 30 Blg z drugiej skali można odczytać 280 g/l.
30°Blg to 300g w kilogramie roztworu (woda plus rozpuszczony cukier).

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-01-14, 21:16

Więc by się zgadzało, jedno pokazuje w gramach na kilogram a drugie w gramach na litr
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2013-01-15, 18:12

Tylko, dlaczego na skali 30Blg odpowiada ilości cukru równej 280g/l, a ze wzoru wychodzi 338g/l? Dodam że cukromierz z Biowinu :wink:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-01-16, 11:25

Trzeba byłoby sprawdzić ile waży litr wody o blg 30. Jeżeli więcej niż kilogram, to wszystko by się zgadzało. Kilkogram wody o blg 30 miałby objętość 30/28-tych litra, tak więc w litrze byłoby tylko 280g.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-01-16, 11:43

Litr roztworu o stężeniu 30Blg waży w przybliżeniu 1,12 kg.

Edit: poprawka

1 kg roztworu zawiera 300g cukru i 700g wody. Objętość cukru to 180 ml, czyli plus woda mamy 880ml. Litr razy zatem 1,136kg.

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2013-01-23, 19:16

A oto odpowiedź z Biowinu:
Biowin pisze:Aerometry przygotowane dla "domowych winiarzy"służące do pomiaru °Blg i zawartości cukru uwzględniają obecność w moszczu nie tylko cukrów ale i niecukrów. Przedstawione przez Pana wyliczenie jest prawidłowe, ale tylko dla roztworów sacharozy w wodzie, a nie moszczu w którym oprócz cukru jest 4 - 5,5% niecukrów.

messer
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2012-09-18, 19:47

Post autor: messer » 2013-02-01, 14:38

Małe pytanko. Również nabyłem balingomierz w Biowinie. Są na nim dwie skale. Jedna zaczyna się od zera a druga od pięciu. Obie kończą się na 22 stopniach. Pierwsza jest liniowa, a druga, w miejscu gdzie pierwsza ma 10, posiada oznaczenie 0.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi??
Nastawiłem cukrówke już ze 2 tyg temu. Pomiar wykazuje 5 stopni wg tej skali liniowej (wg drugiej wychodziłoby, że jest -5). Nastaw w smaku słodki jeszcze ale prawie nie fermentuje.
Czy nastaw odfermentował do końca czy zostało w nim 5 blg cukru??

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-02-01, 14:48

Jeżeli w smaku wyczuwasz słodycz to na pewno BLG jest na plusie.
Po pomyślnie skończonej fermentacji smak będzie gorzko-kwaśny.
W jakich proporcjach robiłeś tą cukrówkę, jakie i ile drożdży użyłeś?
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-02-01, 14:49

Jak nastaw jest słodki to siłą rzeczy nie przefermentował do końca. Prawidłowym wskazaniem dla całkowicie przerobionego cukru są wartości w okolicach ± -3-4° Blg wg. skali, na której czysta woda na 0°Blg (skala liniowa).

messer
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2012-09-18, 19:47

Post autor: messer » 2013-02-01, 15:25

No to dupa zbita :/ Nastaw pracuje ledwo już co. Nawet nie bulka (tylko jak się butlą potrzęsie to trochę się pieni i bulka w rurce). Drożdże Vodka star (1 paczka).
Kombinowałem jak koń pod górę. Nastawiłem wg instrukcji tzn 8 kg cukru i woda do 25kg. Potem chciałem być mądrzejszy niż jestem i wsypałem + 9 kg cukru i wody do ~50L. Tak się tym zachwyciłem, że zostało mi jeszcze miejsca w balonie (n.b. na oko tylko mogę stwierdzić, że ma 50L), że znowu dałem 5L wody i 2 kg cukru. Pomieszanie z poplątaniem...

Teraz widzę, że chyba alkohol zabija drożdże i będe w plecy o ten nieprzefermentowany cukier??
Zastanawiam się tylko czy czekać jeszcze z tym balonem czy dawać na rurkę.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-02-01, 18:42

Dużo etanolu już nie przybędzie, więc spokojnie możesz dawać na rurę.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości