Sposób pomiaru Blg.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
@messer
To co zrobiłeś to niezły hardcore , Vodka Star nie lubią podwojonych nastawów, a co dopiero 19 kilo cukru w 54 litrowym balonie .
Teraz na spokojnie policz sobie jakie "kosmiczne" wyszło Ci BLG startowe .
Do Twego "balonika" proponuję wsypywać nie więcej niż 12 kg cukru i 40-42 litry wody, to taki standard dla podwojonego nastawu i drożdży T-24, T-48 bądź T-3.
A to co uzyskałeś wystaw na zimno, niech się odgazuje, sklaruje i wtedy do gara.
To co zrobiłeś to niezły hardcore , Vodka Star nie lubią podwojonych nastawów, a co dopiero 19 kilo cukru w 54 litrowym balonie .
Teraz na spokojnie policz sobie jakie "kosmiczne" wyszło Ci BLG startowe .
Do Twego "balonika" proponuję wsypywać nie więcej niż 12 kg cukru i 40-42 litry wody, to taki standard dla podwojonego nastawu i drożdży T-24, T-48 bądź T-3.
A to co uzyskałeś wystaw na zimno, niech się odgazuje, sklaruje i wtedy do gara.
czytam nie pytam
Jest przecież dostępny kalkulator i można sobie policzyć ile cukru i wody potrzeba dla oczekiwanej ilości alkoholu w nastawie po fermentacji.zbyszko pisze:@messer
To co zrobiłeś to niezły hardcore ,
Nie ma sensu napinać się na maksymalne ilości alkoholu w nastawie bo szkoda czasu.
Im więcej cukru w nastawie (im większe Blg startowe) tym więcej potrzeba czasu na ruszenie fermentacji i na jej dokończenie. Można dodawać syrop cukrowy w trakcie fermentacji ale to dodatkowe zamieszanie. Im prościej tym lepiej. Im szybciej tym gorzej a czasem nawet dłużej.
Jak mam coś zrobić dzisiaj to zrobię jutro. Jak nie zrobiłem jutro to pojutrze a jak pojutrze nie zrobiłem i nic się nie stało to znaczy, że nie trzeba było tego robić.
Ja tym się kieruję. Wolę dać mniej cukru i nawet bez tych hokusów pokusów, bez mierzenia Blg mieć pewność, że po określonym czasie drożdże wszamały cały cukier i wysrały alkohol. Nigdy nie używałem tego Blgomierza i nie mam takich problemów czy i jakie jest Blg
Bóg dał nam wolną wolę i łeb na karku aby tak kombinować, żeby jak najwięcej zrobić a jak najmniej się narobić.
Nie będzie nastaw pluł mi w twarz,
ni Blgomierz minusem mamił,
Słodki nastaw stanie mój
kiedy JA zechcę a nie ten ch..j!
Robię nastaw z cukru, mieszam cukier z wodą i jeszcze mam mierzyć jakieś Blg?
Skończyły drożdże robotę, ja robię mniam mniam i nie jest słodkie (nie mam tego Blgomierza) i wszystko na ten temat.
Jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy chcą/lubią tak ekstremalnie sobie wszystko komplikować
Pozdrawiam
Winiarek
Opowiem Wam mój sposób nastawiania.
a)6 litrów wody zagotować, rozpuścić 5 kg cukru i do beki
b)znów 6 litrów zagotować, rozpuścić 5 kg cukru i do beki
c)dolać do beki 24 litry zimnej wody
d)wsypać drożdże.
Tak się wszystko ładnie składa, że razem mamy ~40 litrów nastawu o temperaturze ~30°C
@messer, po przepędzeniu dodaj drożdże, to może przerobią pozostały cukier.
a)6 litrów wody zagotować, rozpuścić 5 kg cukru i do beki
b)znów 6 litrów zagotować, rozpuścić 5 kg cukru i do beki
c)dolać do beki 24 litry zimnej wody
d)wsypać drożdże.
Tak się wszystko ładnie składa, że razem mamy ~40 litrów nastawu o temperaturze ~30°C
@messer, po przepędzeniu dodaj drożdże, to może przerobią pozostały cukier.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Ja trochę rozwinę radę kol. Spiryta: jeśli w nastawie jest sporo cukru, to po destylacji warto go wykorzystać.Spiryt pisze:@messer, po przepędzeniu dodaj drożdże, to może przerobią pozostały cukier.
Ale żeby nie dawać drożdży do resztek cukru w wywarze, to dodaj świeżego, ale tylko do 22-24°Blg.
Nie mierzyłem nigdy Blg wywaru całkowicie przefermentowanego nastawu cukrowego. Teoretycznie powinnno być koło 0°Blg, ale może być więcej - jakieś niefermentowalne śmieci, pożywka itp.
Natomiast w wywarze z melasy i cukru trzcinowego mam ok. 3°Blg i muszę to uwzględniać przy kolejnych nastawach z dundrem.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- 30%
- Posty: 33
- Rejestracja: 2010-02-26, 23:02
Na standartowym cukromierzu powinno być poniżej zera, bo jest skalowany do wina a nie do czystej cukrowkiwawaldek11 pisze:Nie mierzyłem nigdy Blg wywaru całkowicie przefermentowanego nastawu cukrowego. Teoretycznie powinnno być koło 0°Blg, ale może być więcej - jakieś niefermentowalne śmieci, pożywka itp.
Dzięki serdeczne kolegom za pomoc. Zawsze tak miałem, że lubiłem ulepszać, poprawiać (a czasem i psuć) działające rzeczy
Trochę szkoda mi cukru a z drugiej strony nie za bardzo chce mieszać szczepy drożdżowe by dofermentować ten nastaw ( w planach mam jeszcze jeden nastaw na T3, a potem ide w zacieranie ziarna ).
Przestało gazować to może jutro zacznę klarować i w przyszłym tygodniu przeprowadzę destylację.
Jeszcze jedno pytanko - wprawdzie nie związane z tym tematem - na opakowaniu Klarmedela napisano, by zlać całość znad osadu przed dodaniem zawartości pierwsze saszetki. Nie mam za bardzo gdzie zlać tych 55 litrów, czy zatem dopuszczalne jest dodanie środka klarującego bez wcześniejszego zlewania znad osadu?? Czy coś przez to stracę?
Pzd
Trochę szkoda mi cukru a z drugiej strony nie za bardzo chce mieszać szczepy drożdżowe by dofermentować ten nastaw ( w planach mam jeszcze jeden nastaw na T3, a potem ide w zacieranie ziarna ).
Przestało gazować to może jutro zacznę klarować i w przyszłym tygodniu przeprowadzę destylację.
Jeszcze jedno pytanko - wprawdzie nie związane z tym tematem - na opakowaniu Klarmedela napisano, by zlać całość znad osadu przed dodaniem zawartości pierwsze saszetki. Nie mam za bardzo gdzie zlać tych 55 litrów, czy zatem dopuszczalne jest dodanie środka klarującego bez wcześniejszego zlewania znad osadu?? Czy coś przez to stracę?
Pzd
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Dlaczego poniżej zera skoro na czystej wodzie pokazuje 0.61gaw pisze: Na standartowym cukromierzu powinno być poniżej zera, bo jest skalowany do wina a nie do czystej cukrowki
Oczywiście zakładamy, że cały alkohol jest oddestylowany.
Zrobię pomiar, ale u mnie na razie tylko rum dochodzi.
kol. messer po odgotowaniu nastawu sprawdź Blg odwaru i jeśli będzie wysoki, to można dodać cukru do 22°Blg i zrobić nowy nastaw, Ale wylać też można
Znad osadu lepiej jest zlać nastaw - przy okazji dobrze odgazuje się.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości