Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Puchałke_91
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2023-02-22, 21:41

Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: Puchałke_91 » 2023-02-24, 11:35

Siemano!
Mam keg 50L, wiaderko 30L, pytanie czy mogę robić nastaw cukrowy na dwa razy?

Już po wyklarowaniu przelać go do kega albo do innego naczynia i zrobić drugie wiaderko?
Drugie będzie mniejsze, tak żeby całość miała z 45L myślę albo i mniej.

I kwestia czy również drożdże mogę podzielić na nastaw 50L czy jednak muszą być 2x25L, pozdrawiam!

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: EdiWillow » 2023-02-24, 16:08

Możesz robić nastaw w dwóch różnych fermentorach ale równocześnie. Drożdże możesz podzielić na wadze "jubilerskiej". Nie radzę przelewać gotowego nastawu do zbiornika i czekać z rektyfikacyją aż przerobi się uzupełniający 😉
:beer

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 317
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: degu » 2023-02-24, 17:22

Nie wprowadzaj kolegi w błąd, zlany znad osadu i odgazowany nastaw może stać choćby i rok...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Puchałke_91
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2023-02-22, 21:41

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: Puchałke_91 » 2023-02-24, 17:32

Czyli jak je dobrze podzielę to jest taka opcja tak?

Obawiałem się żeby podzielić równo pożywkę z drożdżami itp, no bo to ciężko zrobić raczej, chyba że takie minimalne różnice są bez takiego wielkiego znaczenia.

Przelewając z wiadra prosto do kega coś tam pewnie się natleni, to jest nie uniknione, chyba że po wężyku przy ściance przeleje do innego naczynia...

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: EdiWillow » 2023-02-24, 17:56

degu pisze:
2023-02-24, 17:22
Nie wprowadzaj kolegi w błąd, zlany znad osadu i odgazowany nastaw może stać choćby i rok...
Nie zrozumiałeś mnie kolego. Ja piszę o przechowywaniu nastawu w zbiorniku od aparatury, do czasu przerobienia nastawu uzupełniającego ten zbiornik 😉 Zgadzam się - nastaw zabezpieczony przed kontaktem z powietrzem może stać nawet latami.
Puchałke_91 pisze:
2023-02-24, 17:32
Czyli jak je dobrze podzielę to jest taka opcja tak?

Obawiałem się żeby podzielić równo pożywkę z drożdżami itp, no bo to ciężko zrobić raczej, chyba że takie minimalne różnice są bez takiego wielkiego znaczenia.
Robiłem już tak z Bayanusami i nie widzę problemu. Używałem w tym celu wagi jubilerskiej - to generalnie tani gadżet. Zresztą kupując drożdże na kilka nastawów w jednej paczce i tak musisz je podzielić. Co innego kwestia przechowywania już raz otwartej paczki 😉
:beer

Puchałke_91
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2023-02-22, 21:41

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: Puchałke_91 » 2023-02-24, 18:33

Mo właśnie kwestia dotyczy również przechowywania tej raz otwartej paczki, rozumiem że mam ją szczelnie zamknąć i do lodówki i zużyć w ciągu miesiąca czy tam dwóch maks?
Czy są jakieś inne prawa przechowywania już napoczętej paczki drożdży?

Co do wagi jubilerskiej to mam... Nawet nie jedną :glodny

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: EdiWillow » 2023-02-24, 19:47

Dokładnie tak. Jeśli chcesz aby były w dobrej "kondycji" i nie uległy przegrzaniu lub zakażeniu 😉
:beer

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: Dudasz » 2023-03-02, 18:13

Witam.
Ja drożdże przechowywałem w oryginalnej paczce, tylko spięte klipsem. Powinny spokojnie wytrzymać tydzień pierwszej fermentacji. Ja zużywałem w przeciągu miesiąca i było ok. Nie wiem jak by to wyglądało w dłuższej perspektywie. Aczkolwiek robię czasem chleb i drożdże piekarnicze spokojnie wytrzymują kilka miesięcy w otwartej paczce "zamkniętej" plastikowym klipsem.
Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: Doody » 2023-03-04, 13:03

Otwarte drożdże, zawinięte, spięte gumką recepturką i najlepiej włożone jeszcze do woreczka strunowego, mogą w lodówce leżeć rok bez problemu.
Pozdrawiam
Darek

Aqq300
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2021-06-03, 08:04
Lokalizacja: Wińsko

Re: Nastaw na 2x 25L, czy tak można?

Post autor: Aqq300 » 2023-03-14, 17:41

Beczka 60 l kosztuje ok 60 peelenów na aledrogo. Nabądź na drodze kupna. Do tego drugi fermentator 30 l. Celem wyklarowania nastawu i będzie super i bez kombinacji.
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
:drinks

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości