Zacier w 6 dni
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
- Lokalizacja: Lublin
Zacier w 6 dni
Siemka
Mam do Was wielką prośbę,czy moglibyście mi podać przepis na jakiś zacier,z którego będę mógł zrobić bimber,po 6 dniach fermentacji? Pozdrawiam
Mam do Was wielką prośbę,czy moglibyście mi podać przepis na jakiś zacier,z którego będę mógł zrobić bimber,po 6 dniach fermentacji? Pozdrawiam
przetrzymywanie zacieru dłużej niż przewiduje to producent wprowadza zanieczyszczenia.Memphis pisze:Ale ja np. trzymam zacier w fermentacji już 2 miesiące
Drożdże gorzelniane mają za zadanie zrobić szybko, jeśli mamy w planie trzymać zacier dłużej wybierzmy inne drożdże np. uniwersalne "IOC Bayanus" lub inne winiarskie
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Widzisz, to poleci w kanał ;D
Ja tak sobie tu piszę i pisze, a kolumny jeszcze nie mam, mimo że prawie wszystko leży przygotowane, kasy mam nawet na drogiego spawacza, to sprzęt niedokończony. Po prostu brak czasu, ciekawe jest to, że nie mam nawet 3 godzin, żeby się wybrać i to pospawać. Zacier poleci, a nastawię nowy
@AAbratek, dzięki za poradę, prawdopodobnie uratowałeś parę osób przed zatruciem
Pozdrawiam
Memphis
Ja tak sobie tu piszę i pisze, a kolumny jeszcze nie mam, mimo że prawie wszystko leży przygotowane, kasy mam nawet na drogiego spawacza, to sprzęt niedokończony. Po prostu brak czasu, ciekawe jest to, że nie mam nawet 3 godzin, żeby się wybrać i to pospawać. Zacier poleci, a nastawię nowy
@AAbratek, dzięki za poradę, prawdopodobnie uratowałeś parę osób przed zatruciem
Pozdrawiam
Memphis
Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będziecie prości.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
- Lokalizacja: Lublin
widzę że zatrwożyła was moja wypowiedź - więc wyjaśnię, tam nie produkuje się jakaś niesamowita trucizna, po prostu przy gorzelnianych kiedy skończy się fermentacja, zwiększa się wytwarzanie niepożądanych kwasów co wpływa na późniejszą jakość.
maciek1221 - a jakąż trudnością jest umocowanie rurki fermentacyjnej?
sposób 1 : wiercisz otwór dopasowany do rurki wciskasz ją delikatnie i ewentualnie uszczelniasz jakąś plasteliną
sposób 2 : wiercisz większy otworek wciskasz kawałek wężyka a w niego rurkę
sposób 3 : kupujesz specjalny do tego koreczek - wiercisz otwór wkładasz korek a w niego rurkę:
http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=26_48
maciek1221 - a jakąż trudnością jest umocowanie rurki fermentacyjnej?
sposób 1 : wiercisz otwór dopasowany do rurki wciskasz ją delikatnie i ewentualnie uszczelniasz jakąś plasteliną
sposób 2 : wiercisz większy otworek wciskasz kawałek wężyka a w niego rurkę
sposób 3 : kupujesz specjalny do tego koreczek - wiercisz otwór wkładasz korek a w niego rurkę:
http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=26_48
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
- Lokalizacja: Lublin
A więc,mam korek,i rurkę,bo rodzice produkują wino czasami,tylko ja się boję to zepsuć,i dlatego nastawiłem w bardzo ciemnym,ale za to ciepłym pomieszczeniu zacier 1410,z watą,zamiast rurki;) I moje pytanie jest następujące: Czy to miejsce jest ok,i czy mam szanse wypędzić coś z tego zacieru w sobotę ( 21.07) ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości