Zacier w 6 dni

maciek1221
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
Lokalizacja: Lublin

Zacier w 6 dni

Post autor: maciek1221 » 2007-07-15, 16:02

Siemka
Mam do Was wielką prośbę,czy moglibyście mi podać przepis na jakiś zacier,z którego będę mógł zrobić bimber,po 6 dniach fermentacji? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-07-15, 16:39

Witam,
poczytaj w tej kategorii o drożdżach; jedne są szybkie w obrocie inne wolniejsze itd

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-07-15, 17:15

Są dwie drogi:
można użyć szybkich drożdży np Cobra24 lub dać niskie stężenie
produkcja jest szybka do 10% później zwalnia
przy obecnych temperaturach raczej nie będzie trudności
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Memphis
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-01-22, 18:45
Lokalizacja: Zawoja

Post autor: Memphis » 2007-07-15, 17:40

Wg. tego, co podaje 98%, to drożdże red ethanol przy 32°C potrafią przerobić zacier w 72, albo 76 godzin, nie pamiętam dokładnie. Ale ja np. trzymam zacier w fermentacji już 2 miesiące, uszlachetnia się ;)

Pozdrawiam

Memphis
Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będziecie prości.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-07-15, 17:44

DROŻDŻE Rhed Ethanol od 98% przerabiaja zaciery zbożowe w 3 dni, sprawdzone własnoręcznie.
pozdrwiam - inżynier

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-07-15, 18:55

Memphis pisze:Ale ja np. trzymam zacier w fermentacji już 2 miesiące
przetrzymywanie zacieru dłużej niż przewiduje to producent wprowadza zanieczyszczenia.
Drożdże gorzelniane mają za zadanie zrobić szybko, jeśli mamy w planie trzymać zacier dłużej wybierzmy inne drożdże np. uniwersalne "IOC Bayanus" lub inne winiarskie
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Memphis
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-01-22, 18:45
Lokalizacja: Zawoja

Post autor: Memphis » 2007-07-15, 19:18

Widzisz, to poleci w kanał ;D
Ja tak sobie tu piszę i pisze, a kolumny jeszcze nie mam, mimo że prawie wszystko leży przygotowane, kasy mam nawet na drogiego spawacza, to sprzęt niedokończony. Po prostu brak czasu, ciekawe jest to, że nie mam nawet 3 godzin, żeby się wybrać i to pospawać. Zacier poleci, a nastawię nowy :)

@AAbratek, dzięki za poradę, prawdopodobnie uratowałeś parę osób przed zatruciem :D

Pozdrawiam

Memphis
Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będziecie prości.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-07-15, 19:24

no nie przesadzaj :wink:
gdybyś mógł choćby na potstill polecieć - szkoda wylewać :|
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Memphis
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-01-22, 18:45
Lokalizacja: Zawoja

Post autor: Memphis » 2007-07-15, 19:51

Właśnie podstill... się potłukł. Także tylko kolumna. Jak szybko zrobię, to szybko przedestyluję. A w sumie szkoda zacierku, bo to 30 litrów ;)

Pozdrawiam

Memphis
Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będziecie prości.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-07-15, 22:57

@Memphis zacier klaruj.
Po tej operacji może stać miesiące
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Memphis
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-01-22, 18:45
Lokalizacja: Zawoja

Post autor: Memphis » 2007-07-15, 23:19

O, a to ciekawa informacja, ciekawa i przydatna. Przefiltruje i chyba faktycznie postoi jeszcze trochę...

Dzięki za informację!!

Pozdrawiam

Memphis
Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będziecie prości.

maciek1221
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
Lokalizacja: Lublin

Post autor: maciek1221 » 2007-07-16, 06:49

A przy drożdżach piekarskich jest szansa żeby to się udało? Druga sprawa to taka: Zacier wlewam do karnistra,zakręcam nakrętkę,a w nakrętce mam dziurkę z watą? Może być? Bo nie mogę,i nie umiem montować rurki ferm. To mogę z watą? Czekam na odpowiedzi na obydwa pytania.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2007-07-16, 08:01

witam
A mój zacier na gorzelnianych stoi prawie rok :)
Tzn od jesieni bo zimno było i opadły drożdże chyba na dno. W chwili obecnej buzuje w balonie aż miło i jest prawie 0 Blg. Nic nieprzyjemnego nie czuć wiec pewnie nic się nie stało i myślę, że mogę to na kolumnę niebawem wrzucić??

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-07-16, 10:08

widzę że zatrwożyła was moja wypowiedź - więc wyjaśnię, tam nie produkuje się jakaś niesamowita trucizna, po prostu przy gorzelnianych kiedy skończy się fermentacja, zwiększa się wytwarzanie niepożądanych kwasów co wpływa na późniejszą jakość.

maciek1221 - a jakąż trudnością jest umocowanie rurki fermentacyjnej?
sposób 1 : wiercisz otwór dopasowany do rurki wciskasz ją delikatnie i ewentualnie uszczelniasz jakąś plasteliną
sposób 2 : wiercisz większy otworek wciskasz kawałek wężyka a w niego rurkę
sposób 3 : kupujesz specjalny do tego koreczek - wiercisz otwór wkładasz korek a w niego rurkę:
http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=26_48
Obrazek
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

maciek1221
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
Lokalizacja: Lublin

Post autor: maciek1221 » 2007-07-16, 10:30

A więc,mam korek,i rurkę,bo rodzice produkują wino czasami,tylko ja się boję to zepsuć,i dlatego nastawiłem w bardzo ciemnym,ale za to ciepłym pomieszczeniu zacier 1410,z watą,zamiast rurki;) I moje pytanie jest następujące: Czy to miejsce jest ok,i czy mam szanse wypędzić coś z tego zacieru w sobotę ( 21.07) ?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości