Gruszkówka

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-12-13, 22:08

Ja nigdy nie dokwaszam nastawów owocowych, gruszek też.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-12-13, 22:24

Ja też nie myślałem o dokwaszaniu, dopiero jak zobaczyłem, że ta gruszka tak szybko zakończyła fermentację, zacząłem mieć wątpliwości. Szukając ewentualnej przyczyny, przyszło mi do głowy tylko jedno, kwasy, których gruszka ma malutko, ale szklanka cukru rozwiała wątpliwości. Kurdę odlać 10l i potem destylować tylko te 10l, czy ryzykować i w najgorszym wypadku odlać jak już pójdzie w rurę. Wlewałem już troszę więcej nastawu śliwkowego, ale śliwki są rzadkie, a to pure :oops:

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-12-13, 22:31

Wstaw 30 litrów do pierwszego razu, a na drugi raz zmieszaj pozostałe 10 litrów z surówką z pierwszego razu.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-12-13, 22:37

Zbynekkk z ciebie to Salomon, wielkie DZIĘKI, tak uczynię.

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-03-26, 11:51

Witam. Do gruszek i śliwek dawać zmywaki? Mój sprzęt to kocioł 50l deflegmator 35cm 28mm chłodnica 3,5 m. Pozdrawiam Bartek

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-03-26, 13:44

Chodzi o wypełnienie. Dawać?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-03-26, 15:29

Dawać. Najlepiej jakby było jeszcze miedziane, np. sprężynki.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-03-26, 19:07

No właśnie, doradzili ci tak dlatego ponieważ, to jest prawdopodobnie miedź lakierowana z jakiejś cewki, a ty dalej kombinujesz jak koń pod górkę.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

sycyliusz
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2012-03-26, 11:44

Post autor: sycyliusz » 2013-03-27, 07:11

Jak to 3 szt. ?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-03-27, 19:15

Jeśli nie ubijesz na siłę zmywaków to spokojnie możesz działać. Na takim sprzęcie to raczej na dwa razy trzeba będzie puścić. Drugi raz skończyć jak będzie kapać około 50-60%.
To co poniżej odebrać i dodać do kolejnego nastawu.
Pzdr.
OLO 69

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-03-27, 19:53

Dlaczego na dwa razy? Co to da? Pozdrawiam Bartek :)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-03-27, 20:01

Mniej śmierdzący, bardziej aromatyczny, smaczniejszy.

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-03-27, 22:35

Witam. Temat przeczytałem i edytowałem posty. Im więcej czytam o różnego rodzaju owocówkach tym częściej spotykam się z tym, że ludzie nie dają wypełnienia. Ponoć lepszy aromat-to prawda? Pozdrawiam Bartek.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez BartekBartek1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2013-03-27, 23:04

Sam to sprawdź, jednemu smakuje tak innemu inaczej prowadzonym procesem.
Looknij do tematu Prowadzenie procesu, tam Lesgo dość szczegółowo opisuje jak robi.
No i :book

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-03-28, 18:49

BartekBartek1 pisze:..... Im więcej czytam o różnego rodzaju owocówkach tym częściej spotykam się z tym, że ludzie nie dają wypełnienia. Ponoć lepszy aromat-to prawda? ....
Przećwiczyłem chyba wszystkie możliwe sposoby i aparatury. Na owocówkach zjadłem zęby. I po wielu latach prób, dziś uważam że najlepsze owocówki mi wyszły na wysokiej kolumnie z całym wypełnieniem.
Na każdej kolumnie można pracować tak, jak na aparacie prostym. Ale kolumna pozwala nam precyzyjnie odebrać frakcje lekkie. Co w/g mnie jest kluczowe przy owocówkach i zbożówkach. A w końcówce, wysoka kolumna, umożliwia dobre odcięcie pogonów i wyciągnięcie resztek "czystego" spirytusu. Ja zawsze ten "czysty" spirytus mieszam z gonem głównym. Myślę że w ten sposób, uzyskuję przyzwoite trunki, które po latach starzenia mają szansę stać się perełkami w piwnicy.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości