Gruszkówka
Ja też nie myślałem o dokwaszaniu, dopiero jak zobaczyłem, że ta gruszka tak szybko zakończyła fermentację, zacząłem mieć wątpliwości. Szukając ewentualnej przyczyny, przyszło mi do głowy tylko jedno, kwasy, których gruszka ma malutko, ale szklanka cukru rozwiała wątpliwości. Kurdę odlać 10l i potem destylować tylko te 10l, czy ryzykować i w najgorszym wypadku odlać jak już pójdzie w rurę. Wlewałem już troszę więcej nastawu śliwkowego, ale śliwki są rzadkie, a to pure
-
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2013-02-01, 23:36
-
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2013-02-01, 23:36
-
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2013-02-01, 23:36
Witam. Temat przeczytałem i edytowałem posty. Im więcej czytam o różnego rodzaju owocówkach tym częściej spotykam się z tym, że ludzie nie dają wypełnienia. Ponoć lepszy aromat-to prawda? Pozdrawiam Bartek.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez BartekBartek1, łącznie zmieniany 1 raz.
Przećwiczyłem chyba wszystkie możliwe sposoby i aparatury. Na owocówkach zjadłem zęby. I po wielu latach prób, dziś uważam że najlepsze owocówki mi wyszły na wysokiej kolumnie z całym wypełnieniem.BartekBartek1 pisze:..... Im więcej czytam o różnego rodzaju owocówkach tym częściej spotykam się z tym, że ludzie nie dają wypełnienia. Ponoć lepszy aromat-to prawda? ....
Na każdej kolumnie można pracować tak, jak na aparacie prostym. Ale kolumna pozwala nam precyzyjnie odebrać frakcje lekkie. Co w/g mnie jest kluczowe przy owocówkach i zbożówkach. A w końcówce, wysoka kolumna, umożliwia dobre odcięcie pogonów i wyciągnięcie resztek "czystego" spirytusu. Ja zawsze ten "czysty" spirytus mieszam z gonem głównym. Myślę że w ten sposób, uzyskuję przyzwoite trunki, które po latach starzenia mają szansę stać się perełkami w piwnicy.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości