Gruszkówka
Re: Gruszkówka
Bardzo proszę o radę. Kupiłem sok gruszkowy świeżo tłoczony, niepasteryzowany, za pierwszym razem sok zaszczepiony drożdżami Enovini, proces fermentacji zatrzymał się po 10 dniach na 4 Blg. Niestety nie zmierzyłem Blg początkowego. Drugi nastaw - sok z tego samego źródła, startowa zawartość 18 Blg w temp 8°C, drożdże Bayanus G995, temp w pomieszczeniu 23°C. Po 7 dniach sytuacja się powtarza - koniec fermentacji na poziomie 3-4 Blg (w zależności od zbiornika) . Nie mam doświadczenia z nastawami owocowymi, ani z produkcją wina. Jak długo mogę czekać, aby nastaw się nie zepsuł? Czy te 3-4 Blg, to wszystko co mogę uzyskać?
Re: Gruszkówka
Sok to nie cukrówka. Nie zejdzie ci do -3/4. Jak nie pracuje to destyluj. Bayanusy to wyjątkowo żarłoczne drożdże więc cukru tam raczej nie będzie. Jak potrzebujesz poczekać dłużej to wywal beczkę na dwór/pole.
Re: Gruszkówka
Cukromierz (w formie areometru czyli po prostu "spławika" bada gęstość (nie mylić z lejnością) cieczy. Może być że sok ma większą gęstość niż woda (litr odfermentowanego soku waży więcej niż litr wody) i dlatego BLG jest na plusie. W smaku powinno być wytrawne. Jeśli dodatkowo drożdże nie pracują to tylko świadczy o zakończonej fermentacji i możliwości destylacji
Po prostu na zewnątrz jeśli by autor pytanie nie wiedział po co to już tłumaczymy - chodzi o to by chłód zatrzymał ewentualną pracę drożdży i ułatwi sklarowanie
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Gruszkówka
W smaku nastaw jest wytrawny, słodkość daje się wyczuć, ale minimalnie. Pierwszy odpęd startuje w pierwszym tygodniu nowego roku.
Re: Gruszkówka
Gdy jest bez dodatku cukru, czyli czysty sok to tak może pokazywać po fermentacji, to nie Cukrówka by pokazywało -4, tu jest mniej alkoholu, to nie fałszuje odczytu i dojdą cukry, które nie fermentują.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość