Gruszkówka
: 2007-08-10, 21:13
@olo
Oto mój przepis na gruszkówkę.
Gruszki różne - 12kg
Cukier - 5 kg
Woda -do obj. 25l.
Gruszki pozbawiam gniazd nasiennych i następnie rozdrabniam maszynką do mielenia mięsa. Pulpę zalewam gorącym roztworem wody i 1/2 cukru i przy temp. ok. 50°C dodaję PEKTOPOL (dawkowanie w/g przepisu na opak.). Następnie całość zlewam do pojemnika fermentacyjnego. Gdy ostygnie do ok.30°C sprawdzam kwasowość (pH ok. 3,8 i ewentualne dokwaszam 10% H2SO4), dodaję pożywki i drożdże (BAYANUS). Po ustaniu burzliwej fermentacji (7-10dni) dodaję roztwór z drugą połową cukru. W temp. pokojowej fermentacja trwa zwykle do 3 tygodni. Później destyluję na krótkiej kolumnie z niepełnym wypełnieniem, (3 - 4 półki teoretyczne) w garze ogrzewanym w płaszczu olejowym, z takim refluksem aby tem. w głowicy była od 78°C do 80,5°C (max).
Następnie destylat rozcieńczam do 50% - 55% i stosuję starzenie ze średnią ilością wiórków dębowych średnio palonych przez przynajmniej rok!!!!.
pzdr
Oto mój przepis na gruszkówkę.
Gruszki różne - 12kg
Cukier - 5 kg
Woda -do obj. 25l.
Gruszki pozbawiam gniazd nasiennych i następnie rozdrabniam maszynką do mielenia mięsa. Pulpę zalewam gorącym roztworem wody i 1/2 cukru i przy temp. ok. 50°C dodaję PEKTOPOL (dawkowanie w/g przepisu na opak.). Następnie całość zlewam do pojemnika fermentacyjnego. Gdy ostygnie do ok.30°C sprawdzam kwasowość (pH ok. 3,8 i ewentualne dokwaszam 10% H2SO4), dodaję pożywki i drożdże (BAYANUS). Po ustaniu burzliwej fermentacji (7-10dni) dodaję roztwór z drugą połową cukru. W temp. pokojowej fermentacja trwa zwykle do 3 tygodni. Później destyluję na krótkiej kolumnie z niepełnym wypełnieniem, (3 - 4 półki teoretyczne) w garze ogrzewanym w płaszczu olejowym, z takim refluksem aby tem. w głowicy była od 78°C do 80,5°C (max).
Następnie destylat rozcieńczam do 50% - 55% i stosuję starzenie ze średnią ilością wiórków dębowych średnio palonych przez przynajmniej rok!!!!.
pzdr