Według mojej oceny, przy gruszkach, najlepsze zapaszki idą tuż po głowie. często mieszają się z przedgonami i trudno je odebrać osobno. Przed ogonem raczej nie są za ciekawe. Inaczej się ma sprawa ze śliwką, tam najciekawsze partie idą tuż przed ogonem, a nawet i w pogonach.a_priv pisze:.... mogę dodać jedynie, że dla każdego rodzaju owoców, parametry destylacji powinniśmy dobierać indywidualnie, według własnego gustu. Parametry podane przez @olo 69 wydają się być odpowiednie dla śliwek, ale np. gruszki, moim zdaniem wymagają trochę mniejszego refluksu (wyższej temperatury głowicy) ewentualnie trochę większej ilości kontrolowanego "pogonu". Każdy owoc zresztą zachowuje się inaczej i wymaga trochę innych parametrów destylacji.
pzdr
Istotnie z każdym owocem jest inaczej, trzeba mieć trzeźwy nos i język, by najtrafniej wybrać serce. Czego Wam wszystkim życzę.