Gruszkówka

kwik44
100%
100%
Posty: 1125
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-08-23, 22:17

Ja zrobiłbym 2 nastawy jak masz luźne fermentatory. Każda gruszka będzie dawać trochę inny destylat. A blenda zawsze możesz zmieszać z destylatów...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6307
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-08-23, 22:27

Dokładnie tak.

Awatar użytkownika
mlody
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-08-23, 22:42

Największy problem mam właśnie z miejscem tych gruszek to lekko mogę mieć po 100l nastawu tylko fermentatorów brak a śliwka juz dojrzewa i są jeszcze jabłka. Nic pojadę do kolegi może ma wolną beczkę.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1609
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-08-24, 23:00

@ mlody
Za dzikusy dostałem puchara a te z sadu mieliście okazję testować w tym roku.
Wybór należy do Ciebie :twisted: .
czytam nie pytam

ariusza
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2019-03-27, 19:24

Re: Gruszkówka

Post autor: ariusza » 2019-12-27, 22:29

Bardzo proszę o radę. Kupiłem sok gruszkowy świeżo tłoczony, niepasteryzowany, za pierwszym razem sok zaszczepiony drożdżami Enovini, proces fermentacji zatrzymał się po 10 dniach na 4 Blg. Niestety nie zmierzyłem Blg początkowego. Drugi nastaw - sok z tego samego źródła, startowa zawartość 18 Blg w temp 8°C, drożdże Bayanus G995, temp w pomieszczeniu 23°C. Po 7 dniach sytuacja się powtarza - koniec fermentacji na poziomie 3-4 Blg (w zależności od zbiornika) . Nie mam doświadczenia z nastawami owocowymi, ani z produkcją wina. Jak długo mogę czekać, aby nastaw się nie zepsuł? Czy te 3-4 Blg, to wszystko co mogę uzyskać?

kwik44
100%
100%
Posty: 1125
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Gruszkówka

Post autor: kwik44 » 2019-12-27, 23:23

Sok to nie cukrówka. Nie zejdzie ci do -3/4. Jak nie pracuje to destyluj. Bayanusy to wyjątkowo żarłoczne drożdże więc cukru tam raczej nie będzie. Jak potrzebujesz poczekać dłużej to wywal beczkę na dwór/pole.

Awatar użytkownika
NeRWuS
60%
60%
Posty: 264
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Gruszkówka

Post autor: NeRWuS » 2019-12-28, 00:06

Cukromierz (w formie areometru czyli po prostu "spławika" bada gęstość (nie mylić z lejnością) cieczy. Może być że sok ma większą gęstość niż woda (litr odfermentowanego soku waży więcej niż litr wody) i dlatego BLG jest na plusie. W smaku powinno być wytrawne. Jeśli dodatkowo drożdże nie pracują to tylko świadczy o zakończonej fermentacji i możliwości destylacji :)
kwik44 pisze:
2019-12-27, 23:23
Jak potrzebujesz poczekać dłużej to wywal beczkę na dwór/pole.
Po prostu na zewnątrz :) jeśli by autor pytanie nie wiedział po co to już tłumaczymy - chodzi o to by chłód zatrzymał ewentualną pracę drożdży i ułatwi sklarowanie
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

ariusza
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2019-03-27, 19:24

Re: Gruszkówka

Post autor: ariusza » 2019-12-28, 09:21

W smaku nastaw jest wytrawny, słodkość daje się wyczuć, ale minimalnie. Pierwszy odpęd startuje w pierwszym tygodniu nowego roku.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6307
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Gruszkówka

Post autor: magas » 2019-12-28, 10:15

Gdy jest bez dodatku cukru, czyli czysty sok to tak może pokazywać po fermentacji, to nie Cukrówka by pokazywało -4, tu jest mniej alkoholu, to nie fałszuje odczytu i dojdą cukry, które nie fermentują.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość