Pytanie o zapach nastawu

Gieras
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2007-10-16, 19:37
Lokalizacja: Białystok

Pytanie o zapach nastawu

Post autor: Gieras » 2007-11-02, 23:38

Mam 2-dniowy nastaw cukrowy z bayanusów w plastikowych butelkach bez rurek fermentacyjnych (tylko lekko odkręcone korki) trzymam je w szafce. Zapach drożdży można wyczuć tylko po otwarciu szafki. Tak wiec pytam: czy zapach się wzmoży i rozleci poza granice szafki ?
Jeśli tak to może będe musiał jakoś zaizolować szczeliny i otwierać ją tylko w warunkach kiedy smród nie będzie nikomu przeszkadzał.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2007-11-02, 23:58

A jaki Masz problem z tym zapachem? Ktoś jest uczulony, czy nie Chcesz aby ktoś poznał Twoja tajemnicę?

Pozdrawiam
Miły

Gieras
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2007-10-16, 19:37
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Gieras » 2007-11-03, 00:04

To drugie.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2007-11-03, 01:39

No to chyba będziesz się musiał podzielić nektarem, bo przy fermentacji burzliwej trudno będzie zapach utrzymać w granicy szafki i wszystko się wyda. Chyba, że ją dokładnie uszczelnisz np szmatami, ale to z kolei będzie podejrzanie wyglądać.

Pozdrawiam
Miły

Awatar użytkownika
beznicki
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2007-02-20, 22:03
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: beznicki » 2007-11-03, 08:48

takie uszczelnienie napewno niewiele da
Życie jest zbyt krótkie by pić kiepskie trunki

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2007-11-03, 18:05

Ja nawet przy próbnych nastawah w 5l baloniku czuję charakterystyczny zapach w całej kuchni :D

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2007-11-03, 22:52

Cześć -jak mieszkasz w Białymstoku i masz nick Gieras to nich zgadnę ale na 98% nazywasz się Gierasimiuk. Oj bo powiem Ojcu... :wink: pozdr. i powodzenia.

yty
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2007-08-20, 16:11

Post autor: yty » 2007-11-04, 01:11

Witam
Ja nastaw 40 litrów cukrówki do fermentacji na drożdżach gorzelnianych stawiam
w kuchni koło kaloryfera
zapach maskuje przepuszczając gaz wylotowy przez butelkę 0,5l
wypełnioną węglem aktywnym od kolegi 98% i nic nie czuć



Pozdrawiam

Gieras
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2007-10-16, 19:37
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Gieras » 2007-11-04, 11:42

Eh... zacier ma już 5 dni i smrodek na szczęscie tylko w obrebie szafki. Jeśli faktycznie będzie aż tak źle z zapachem to może za kilka dni wyniose się na strych, albo spróbuje sposobu yty i zakupie węgla od 98%.

@ankarski hehe i zmieściłem się w tych 2% niepewności :lol:

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-11-04, 12:00

Ja tam problemu nie mam. Owszem mieszkam na wsi :mrgreen: :mrgreen: . Ale mój ojciec mieszka w mieście. Ostatnio stwierdził że u niego będą lepsze warunki dla zacierku(temp. Na blokach już grzeją) Ja czasem tylko przepalam w domu pod kuchnią. Centralne dopiero w planach - piec w kotłowni. Wtedy będzie się dopiero działo. :lol: :wink:
I szczerze powiem że wchodząc do niego do domu nic nie czułem. W gąsiorku miał zacier a w rurce miał wate. Wszystko stało w kuchni pod stołem, obok grzejnika. Nie było czuć, ale...... było słychać :mrgreen: .Siostra mojego taty powiedziała mu że ma bardzo gadatliwe to winko :wink:

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2007-11-04, 13:39

Ja na szczescie tez sie nie musze kryc specjalnie. Mieszkam na wsi, sam, a gasiorki z hodowla drozdzy mam w malym pokoju, gdzie nikt nie wchodzi. Jak przychodzi do obrobki cieplnej, to zamykam sie w domu i mnie nie ma :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości