Drożdże KOJI

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 786
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: radius » 2020-08-22, 07:13

Nie. Rozsypujesz bezpośrednio na nastawie i tyle... :oki
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drożdże KOJI

Post autor: bielok » 2020-08-22, 17:17

Cześć :)
radius pisze:
2020-08-22, 07:13
Nie. Rozsypujesz bezpośrednio na nastawie i tyle... :oki
Dziekuję za podpowiedz.
Pytam dlatego że na opakowaniu wyraźnie pisze o starterze (rehydracji).
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 786
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: radius » 2020-08-22, 20:05

Ja nie uwadniam i zawsze mi wystartowały :wink:
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4989
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdże KOJI

Post autor: Citizen Kane » 2020-08-24, 10:54

Ja również nie uwadniałem i nie było problemów.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drożdże KOJI

Post autor: bielok » 2020-08-28, 04:41

Cześć.

Więc i ja wstąpiłem do grona użytkowników :)

5 kg maki pszennej z Dino
15 l wody
30 g drożdży koji
5 kapsułek espumisanu

Mąka wsypana do wiadra, w wodzie rozpuszczony espumisan, wszystko wymieszane dość solidnie mieszadłem do farby. Drożdże wsypane na pianę, po 15' wymieszane ponownie mieszadłem. Temperatura w której dodawałem drożdże to 36,5 *C. Wszystko to się działo koło 18 w dniu wczorajszym.
Dziś o 4 rano fermentacja w toku, temperatura fermentacji ustawiona na 30*C.
Temperatury można podglądnąć na https://thingspeak.com/channels/635898
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drożdże KOJI

Post autor: bielok » 2020-09-27, 10:57

Cześć.
Z powodu zawirowań życiowych, przez dłuższy czas nie interesowałem się nastawem na koji opisanym post wyżej. Po ok 3 tygodniach fermentacji zostało tylko wyłączone podgrzewanie nastawu, który teraz stoi w temperaturze ok 18-20*C.
Wczoraj zerknąłem na niego jest mleczny i tu pojawiło się pytanie - czy Wasze nastawy sklarowały się, czy zostały mętne?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

patrzal
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2020-07-31, 13:36

Re: Drożdże KOJI

Post autor: patrzal » 2020-09-27, 11:44

Nastaw na kaszy sklarował się sam, płyn był brązowy, ale w miarę klarowny. Na mące (piąty tydzień bez dogrzewania) jeszcze trochę pracuje, jest jasnopomarańczowy i mętny, znaczy drobne farfocle jeszcze pływają. Jesteś pewien, że już skończyły pracę? W chłodzie koji mocno zwalniają.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drożdże KOJI

Post autor: bielok » 2020-09-27, 12:07

Cześć.
Tak jak pisałem, trzy tygodnie miały zapewnione 30*C, teraz w okolicy 20*C.
Nie, nie jestem pewien czy fermentacja się zakończyła, nie miałem tego czasu sprawdzić (z rurki nie ucieka juz CO2, nie ma już piany na powierzchni). W wolnej chwili zrobię próbę jodową, nie wiem czy pomiar blg ma jakiś sens.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4989
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdże KOJI

Post autor: Citizen Kane » 2020-09-27, 14:25

U mnie po około 5 tygodniach było mętne, ale nie planowałem jakiegoś długiego lub dodatkowego klarowania. Warstwa gęstwy na dole nie oddzieliła się zbyt dobrze, więc zamieszałem całość i na gazie nie było żadnych problemów z przeróbką.

Awatar użytkownika
degu
60%
60%
Posty: 220
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: degu » 2020-09-28, 00:39

Ja zostawiam ok.2-3 litry z dna 30 - litrowego wiaderka, reszta nie jest klarowna, ale na grzałkach gotuję bez problemu.
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...

Awatar użytkownika
mlody
90%
90%
Posty: 983
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Drożdże KOJI

Post autor: mlody » 2020-10-13, 21:39

Zatarłem 50kg kaszy ryżowej niestety nie rozgotowałem wcześniej do końca więc zacier miał 13blg postanowiłem więc dodać pierwszy raz chińskie grzyby zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ktoś coś wie o sake np. z beczki?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 773
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Re: Drożdże KOJI

Post autor: zwyczajny » 2021-01-14, 12:16

Czy ktoś ma informację co siedzi w opakowaniu z drożdżami koji od spiritferm? Czy jest to czysta kultura Aspergillus oryzae, czy z dodatkami?
XXX

Moskit81
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2019-07-29, 16:26

Re: Drożdże KOJI

Post autor: Moskit81 » 2021-01-14, 15:59

Na czarnym chyba Radius opisywał.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1701
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: zbyszko » 2021-01-24, 21:16

zwyczajny pisze:
2021-01-14, 12:16
Czy ktoś ma informację co siedzi w opakowaniu z drożdżami koji od spiritferm? Czy jest to czysta kultura Aspergillus oryzae, czy z dodatkami?
Kupe lat Cię nie było :D
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość