Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
Witam
Mam sporo syropu glukozowego NI z zpz Lublin, robiłem nastawy już kilka razy i słabo fermentują, przestają po jednym dniu, dodawałem też enzym scukrzający też nic nie daje.
Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia z tym produktem proszę o radę.
Pozdrawiam
Mam sporo syropu glukozowego NI z zpz Lublin, robiłem nastawy już kilka razy i słabo fermentują, przestają po jednym dniu, dodawałem też enzym scukrzający też nic nie daje.
Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia z tym produktem proszę o radę.
Pozdrawiam
Re: syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
A blg mierzyłeś, że tak przezornie zapytam? Enzym scukrzający nic nie da, bo nie ma co scukrzać jeśli to syrop glukozowy. Jakie drożdże dawałeś?
Re: Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
blg mierzyłem , prawie taki samo przed jak i po, drożdże daję black label turbo yeast
daję je cały czas do cukrowych zacierów są bardzo dobre , pracują w dużych nastawach do 39 stopni
daję je cały czas do cukrowych zacierów są bardzo dobre , pracują w dużych nastawach do 39 stopni
Re: Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
to jest syrop glukozowy ale ze zboża i ziemniaków tak wyczytałem ze strony producenta
Re: Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
Jeżeli to syrop glukozowy, to obojętnie z czego powstał, nie wymaga stosowania żadnych enzymów. Rozcieńczyć go wodą do 22 Blg i dodać drożdże. Jak nie fermentuje to oznacza że to nie syrop glukozowy tylko jakiś "dekstrynowy", który oprócz tego, że jest słodki zawiera cukry niefermentowalne.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
a jednak nie fermentuje
robiłem wszystko i nic
czytałem trochę wcześniej że inni też mieli problemy z syropami ale nikt nie pisze jak znaleźli rozwiązanie
robiłem wszystko i nic
czytałem trochę wcześniej że inni też mieli problemy z syropami ale nikt nie pisze jak znaleźli rozwiązanie
Re: Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
A nie ma nic o składzie na karcie charakterystyki?
Re: Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
To samo co w poprzednich forach , temat rozpoczęty , dużo wskazówek ( nie koniecznie fachowych i mądrych) ale nie ma konkretów
temat powraca co jakiś czas i brak rozwiązania
temat powraca co jakiś czas i brak rozwiązania
-
- 101%
- Posty: 1240
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
Myślę, że jak chcesz mieć wskazówki mądre, fachowe i konkretne, to zleć temat placówce naukowej, zapłać i wymagaj.
Przecież my jesteśmy amatorami i jeśli ktoś nie zmierzył się z problemem lub go nie pokonał, to skąd ma mieć konkretne wskazówki.
Typowa postawa roszczeniowa.
Przecież my jesteśmy amatorami i jeśli ktoś nie zmierzył się z problemem lub go nie pokonał, to skąd ma mieć konkretne wskazówki.
Typowa postawa roszczeniowa.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Syrop glukozowy jakie drożdże do nastawu
Tak czasem bywa. Trudno nam wróżyć, jak nie ma danych. Możesz zrobić eksperyment: jeśli to jakiś wielocukr to zagrzej 1l do temp 70 stopni, dodaj enzymu upłynniającego, później scukrzającego i zobaczysz. Poszukaj też sobie w internetach np. coś takiego mi wyskoczyło i można przeczytać na sci hub: https://sci-hub.se/10.1007/978-1-4615-2159-4_8
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość