Drożdże Saccharomyces cerevisiae
Drożdże Saccharomyces cerevisiae
Po pierwsze chciałbym sie przywitać bo jestem tu nowy
a pytanie mam takie: czy ktoś z was używał już takich drożdży jak w opisie.
prosił bym o wasze spostrzeżenia na ich temat i najlepszy przepis.
pozdrawiam
a pytanie mam takie: czy ktoś z was używał już takich drożdży jak w opisie.
prosił bym o wasze spostrzeżenia na ich temat i najlepszy przepis.
pozdrawiam
stary post to go troszkę odświeżę.
Dostałem w prezencie próbkę tych drożdży.
Robię "Wino" z dzikiej róży po raz 2-gi, za pierwszym razem robiłem na drożdżach TOKAJ tylko wyszło trochę słabe. przy 2 razie postanowiłem użyć próbki Saccharomyces cerevisiae z myślą o 14%. Problem jest w tym ze fermentacja śmierdzi niebywale jak jakieś zgniłe jaja coś w tym kierunku. Czy to jest normalne przy tych drożdżach ? bo na drożdżach tokaj to zapaszek był drożdżowy. Dodam jeszcze ze balon przed nastawieniem był potraktowany pirosiarczanem a później przepłukany wodą. Dodam , ze nastaw jest na 30 l ekstraktu i ma dopiero 2-wie doby
Dostałem w prezencie próbkę tych drożdży.
Robię "Wino" z dzikiej róży po raz 2-gi, za pierwszym razem robiłem na drożdżach TOKAJ tylko wyszło trochę słabe. przy 2 razie postanowiłem użyć próbki Saccharomyces cerevisiae z myślą o 14%. Problem jest w tym ze fermentacja śmierdzi niebywale jak jakieś zgniłe jaja coś w tym kierunku. Czy to jest normalne przy tych drożdżach ? bo na drożdżach tokaj to zapaszek był drożdżowy. Dodam jeszcze ze balon przed nastawieniem był potraktowany pirosiarczanem a później przepłukany wodą. Dodam , ze nastaw jest na 30 l ekstraktu i ma dopiero 2-wie doby
Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? w/g opisu wygląda to imponująco 10 kg cukru w 18 litrach wody ciekawe jak długo to musi pracować i czy realne jest osiągnięcie takiego stężenia alkoholu?
http://www.allegro.pl/item489015965_dro ... cotec.html
http://www.allegro.pl/item489015965_dro ... cotec.html
Ostatnio zmieniony 2008-11-28, 00:04 przez Kubi, łącznie zmieniany 4 razy.
Tak to mozliwe ale oczywiscie jak dasz glukoze a nie cukier ,no i po 7 dniach powinno byc gotowe do przerobu....ja tylko takich uzywam ,a nawet ostatnio uzylem ich do maki ziemniaczanej ,jak by co narazie dwa razy szybciej pracuja jak np"Red ethanol"Kubi pisze:Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? .....
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Do przygotowania zacieru używam dwóch gąsiorów, jeden o pojemności 54l drugi 40l.
zawsze dawałem 10 kg cukru. W jednym wychodzi 12% , w drugim z racji większego stężenia cukru 16%. Oczywiście różnica kilku dni w długości fermentacji.
Cukier jednak zawsze przerobiony do końca.
Jeden gąsior akurat wchodzi do kega 50l.
zawsze dawałem 10 kg cukru. W jednym wychodzi 12% , w drugim z racji większego stężenia cukru 16%. Oczywiście różnica kilku dni w długości fermentacji.
Cukier jednak zawsze przerobiony do końca.
Jeden gąsior akurat wchodzi do kega 50l.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości