Drożdże Saccharomyces cerevisiae

Awatar użytkownika
toniek
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2007-11-23, 11:46

Drożdże Saccharomyces cerevisiae

Post autor: toniek » 2007-11-23, 15:52

Po pierwsze chciałbym sie przywitać bo jestem tu nowy :D
a pytanie mam takie: czy ktoś z was używał już takich drożdży jak w opisie.
prosił bym o wasze spostrzeżenia na ich temat i najlepszy przepis.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-11-23, 16:08

Bardzo fajne drożdże winiarskie.
Robię na nich wszystkie winka lekkie i średniomocne.
Do bardzo mocnych, deserowych używam Bayanusy.

Do zacieru nie stosowałem, bo uważam, że każde narzędzie ma swoje przeznaczenie,
a drożdże gorzelnicze są tanie i łatwo dostępne.

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2007-11-23, 16:12

Witaj
Prowokacja? :D Czy serio, no nie ?

Awatar użytkownika
toniek
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2007-11-23, 11:46

Post autor: toniek » 2007-11-23, 16:28

zawsze używałem drożdży coobra ale teraz chciałbym zmienić i dlatego proszę o porady
Ostatnio zmieniony 2007-11-23, 16:32 przez toniek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-11-23, 16:31

:oops: :oops: :oops:

Wyszło moje niedoinformowanie.
Nie wiedziałem, że ten sam szczep stosuje się również do zacierów.

W winkach sprawdza się bardzo dobrze, to i w naszej branży powinny być OK.

Za pomyłkę przepraszam :roll:

Pozdrawiam,
TomQ

samuraj20
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-12, 15:03

Post autor: samuraj20 » 2008-10-19, 01:56

stary post to go troszkę odświeżę.

Dostałem w prezencie próbkę tych drożdży.
Robię "Wino" z dzikiej róży po raz 2-gi, za pierwszym razem robiłem na drożdżach TOKAJ tylko wyszło trochę słabe. przy 2 razie postanowiłem użyć próbki Saccharomyces cerevisiae z myślą o 14%. Problem jest w tym ze fermentacja śmierdzi niebywale jak jakieś zgniłe jaja coś w tym kierunku. Czy to jest normalne przy tych drożdżach ? bo na drożdżach tokaj to zapaszek był drożdżowy. Dodam jeszcze ze balon przed nastawieniem był potraktowany pirosiarczanem a później przepłukany wodą. Dodam , ze nastaw jest na 30 l ekstraktu i ma dopiero 2-wie doby

Kubi
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-03-05, 22:08

Post autor: Kubi » 2008-11-27, 18:35

Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? w/g opisu wygląda to imponująco 10 kg cukru w 18 litrach wody ciekawe jak długo to musi pracować i czy realne jest osiągnięcie takiego stężenia alkoholu?
http://www.allegro.pl/item489015965_dro ... cotec.html
Ostatnio zmieniony 2008-11-28, 00:04 przez Kubi, łącznie zmieniany 4 razy.

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-11-28, 01:49

Kubi pisze:Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? .....
Tak to mozliwe ale oczywiscie jak dasz glukoze a nie cukier ,no i po 7 dniach powinno byc gotowe do przerobu....ja tylko takich uzywam ,a nawet ostatnio uzylem ich do maki ziemniaczanej ,jak by co narazie dwa razy szybciej pracuja jak np"Red ethanol"

Kubi
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-03-05, 22:08

Post autor: Kubi » 2008-11-28, 08:20

Dzięki za poprawienie linka. Ja do tej pory używałem drożdży Cobra są bardzo szybkie i byłem z nich zadowolony, ale kusi mnie ta wydajność 23%.
Nastaw niestety robię z cukru, nie mam dostępu do taniej glukozy.
Chyba się skuszę i kupię na razie jedną paczkę do testów, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2008-11-28, 12:50

Jaki procent uzyskiwałeś w dotychczasowych nastawach?

Kubi
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-03-05, 22:08

Post autor: Kubi » 2008-11-28, 17:00

Do przygotowania zacieru używam dwóch gąsiorów, jeden o pojemności 54l drugi 40l.
zawsze dawałem 10 kg cukru. W jednym wychodzi 12% , w drugim z racji większego stężenia cukru 16%. Oczywiście różnica kilku dni w długości fermentacji.
Cukier jednak zawsze przerobiony do końca.
Jeden gąsior akurat wchodzi do kega 50l.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2008-11-29, 00:33

W taki razie weź pod uwagę, że te 23% nie jest tak łatwo uzyskać. Same drożdże to nie wszystko.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości