Dawkowanie drożdzy winiarskich

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-03-18, 15:08

98% pisze:oczywiście nie należy też zapomnieć o "witaminkach "a już w szczególności przy zacierach cukrowych .
pozdrawiam 98%
A co najlepsze bo jak do teraz to dawałem daktyle albo przecier pomidorowy :)
Ostatnio zmieniony 2008-03-18, 18:19 przez gorzkim, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-18, 18:33

Ja ostatnie nastawy z powodu braku Activitu i w ramach eksperymentów robiłem cukrówki z taką pożywką (przepis podał na forum, o ile dobrze pamiętam Kolega bnp):

na 10 l nastawu: 1 tabletka Multiwitaminy Complex, 2 tabletki witaminy B Complex, 5 g kwasku cytrynowego, 10 g fosforanu i fermentacja bez problemów.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-03-18, 21:25

Ja czasem dodaję jeszcze witaminę C jako przeciwutleniacz. Zalecił mi to kiedyś doktorek z organicznej, podobno ma nie dopuszczać do utleniania się etanolu do aldehydu a później do kwasu octowego.

Ps
najważniejszą witaminą dla drożdży jest wit. B1, stosuję 1 tabletkę na 3-5 litrów.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-18, 21:38

@bnp

Nie dodałem witaminy C, ponieważ uznałem jej ilość za wystarczającą w Mutliwitaminie, a do tego oprócz kwasu askorbinowego mamy kwas cytrynowy.
najważniejszą witaminą dla drożdży jest wit. B1, stosuję 1 tabletkę na 3-5 litrów
Dałem 2 tabletki na 10l i wszystko ok, więc mieszczę w Twoich zaleceniach.
Pozdrawiam

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2008-03-18, 23:48

Przecier pomidorowy zwykle zawiera konserwanty i to go dyskfalifikuje. Pożywki fabryczne są dostępne > po co kombinować? Przestrzegać ściśle zaleceń producenta drożdży i będzie dobrze (może z wyjątkiem Biowinu gdzie często się nie udaje).
Wojtek

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-03-19, 06:00

Cyrograf15 pisze:Przecier pomidorowy zwykle zawiera konserwanty i to go dyskfalifikuje.
Wojtek
Nie ma jak zrobi się go samemu a ja właśnie tak zrobiłem :D

Daras
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2008-03-02, 21:08

Post autor: Daras » 2008-03-19, 09:28

Chyba się nie wypłacę :D ...jeszcze raz dzięki.
Nie wytrzymałem i zrobiłem nastaw wczoraj :) .Wydaje się ,że wszystko jest ok.Miałem jednak jedną sporą wątpliwość i prawdę mówiąc mam ją dalej.
Do zacieru dodaję np rodzynki(na 30 l nastawu ok 0,5 kg, 1 kg ryżu ,1 duże jabłko itp)...czy one w zdecydowany sposób mogą podwyższać Balingi? Czy raczej należy je traktować marginalnie przy takich ilościach?
Ponadto zrobiłem próbkę wg proporcji 8,5 litra wody i rozpuszczony w niej cukier 2,5 kg...i balingomierz (tak naprawdę dwa - oba z biowinu ale pokazywały tak samo) wyszedł poza skalę pomiarową i pływał jak bojka sygnałowa na morzu :D
Wiem że dokładność pomiaru takim sprzętem to raczej, mówiąc językiem dyplomatycznym ,wskazanie obarczone błędem...ale aż takim ? :shock: A może słynne stwierdzenie o zawartości cukru w cukrze ma tu zastosowanie? Jest to możliwe żeby cukier był aż tak słodki i w zależności od gatunku aż tak bardzo się różnił?
W związku z tym czy podczas robienia zacieru stosować się raczej do proporcji cukier - woda czy raczej wierzyć balingomierzowi (oczywiście przyjmując niewielką odchyłkę wskazań do rzeczywistości):

[ Dodano: 2008-03-19, 11:43 ]
Żeby uniknąć niejasności...cukier kupiłem w sklepie...normalny(nie jakiś specjalny) o nazwie Promyk czy jakoś tak :P

mgrinzkisiel
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2007-10-29, 11:49

Post autor: mgrinzkisiel » 2008-03-19, 12:13

ja zawsze nastawiam na początku 20-22 BLG (ok 2kg/10L). 8,5l wody/2,5kg cukru = 29,4 Blg - za dużo

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-03-19, 13:02

--------------------------------------------------------------------------------

Witam!
@mgrinzkisiel: Jeżeli dasz 2kg cukru na 10l (kg) wody, to będzie ok. 16,6 Blg, bo 2kg+10l (kg wody)=12kg, a 2:12=1,666... Napisałeś "2kg/10l", czyli rozumiem: 2kg na 10l.
Po wsypaniu 2kg cukru do 10l wody będzie 11,2l roztworu (ale 12kg :D !) - widać jaki błąd spowoduje w obliczeniach ballingu operowanie litrami zamiast (prawidłowo) kilogramami.

Jeżeli natomiast jest 2kg cukru w 10kg roztworu (a tego roztworu będzie 9,2l :D ), to wtedy rzeczywiście będzie 20Blg , bo w takim przypadku 2:10=0,2.

Daras zrobił 22,7 Blg, bo 2,5kg cukru+8,5l (kg) wody = 11kg, a to (2,5kg:11kg) daje 0,227.
To bardzo dobry skład, powinien dać 227g:17g=13,35, czyli ~13% etanolu w gotowym, przefermentowanym całkowicie nastawie.
Na jeden % alkoholu w litrze gotowego nastawu potrzeba 17g cukru w litrze, stąd to "17" w równaniu.

Pomijam tu zawartość "cukru w cukrze", bo ten współczynnik (w okolicach 0,95) jeszcze trochę zaniży balling roztworu.
OT: Wczoraj akurat był nadawany doskonały film"Poszukiwany/poszukiwana" i "profesor" Czechowicz badał zawartość "cukru w cukrze", śmiałem się do rozpuku jak zwykle.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Daras
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2008-03-02, 21:08

Post autor: Daras » 2008-03-19, 14:33

Przepis wziąłem z tego forum (student Chemik) :)...no cóż dzięki za pochylenie się nad moim problemem...ale wciąż ta hydrozagadka właściwie "balingo zagadka" jest dla mnie wielkim znakiem zapytania... :shock:
:?: Co brać pod uwagę wskazania balingomierza czy ilość cukru wynikającą z przepisu?
Różnica pomiędzy tym co powinno wynikać z wyliczeń a odczytem z balingomierza (a
nawet dwóch :) )...kosmos! :shock:
:?: Na ile zawartość dodatków typu rodzynki ,owoce wpływa na ogólną zawartość cukru w
sensie czy brać ją pod uwagę przy takich jak opisałem w poście powyżej
ilościach?
:?:
Przy okazji jeszcze jedna sprawa...zastosowałem się do rad szanownych kolegów i zakwasiłem (jeśli tak można powiedzieć) w proporcjach podawanych na forum kwaskiem cytrynowym zacier.Kwasek rozpuszczałem razem z cukrem i dodawałem do fermentora.Dałem 15 g na 30 litrów...wyszło po pomiarze ph ok 6.2...uważam,że coś jest nie halo :cry: Nie wiem...kwasek zwietrzały czy cóś? :? Wymieszałem,zamieszałem,pomieszałem przed pomiarem...

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-19, 14:45

Daras pisze:Co brać pod uwagę wskazania balingomierza czy ilość cukru wynikającą z przepisu?
Brać ilość cukru, chyba lepiej sobie zaufać :)

Czym mierzyłeś ph?
Pozdrawiam

Gucio
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2008-01-24, 11:07
Lokalizacja: Eart

Post autor: Gucio » 2008-03-19, 15:00

Witam

@ Daras

W którym momencie dokonałaś pomiaru zawartości cukru?. Być może dokładnie nie wymieszałeś nastawu. Z tego prozaicznego powodu mogą wynikać przekłamania cukromierza. Tak bywało u mnie.
Pozd.

Daras
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2008-03-02, 21:08

Post autor: Daras » 2008-03-19, 16:16

Ph mierzyłem przy użyciu pasków z tarczą (od 98%)...sprawdzałem dwukrotnie i było to samo....Kruca bomba już mnie lekko cholera bierze.... :D Cukier według wyliczeń niby ok...a balingomierz twierdzi co innego (i to przy jakiej różnicy! :evil: )...kwasek też niby powinien wystarczyć a paski twierdzą co innego :? .... sie człowiek namartwi zanim się napije :mrgreen:

mgrinzkisiel
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2007-10-29, 11:49

Post autor: mgrinzkisiel » 2008-03-19, 17:25

przepraszam za wprowadzenie w błąd :) rzeczywiście myślałem o jednym, pisałem o drugim. tak to bywa dnia następnego po konsumpcji :wink: a . bo właśnie nastawiałem ostatnio dziesiąteczkę w proporcji 2kg oczywiście na całą objętość :D

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-19, 17:37

Daras pisze: .... sie człowiek namartwi zanim się napije :mrgreen:
Nie martw się tyle, strasznie się przejmujesz to tylko cukrówka a nie wino czy miód :) Blg sprawdzam tylko na koniec fermentacji, no i organoleptycznie czy nie słodkie. A może cukromierz oszukuje, zrób roztwór wzorcowy i wyskaluj. Jaki masz cukromierz, od 98% ?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości