Drożdże piekarnicze czy warto?

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-20, 20:56

To przecież po to masz te zimne palce aby otrzymywać jak najwyższej jakości urobek. Tak jak napisał jedrus84 wyrzuć odstojniki do kosza. Post stil i kolumna w jednym o co tu chodzi? :nie_wiem

[ Dodano: 2009-06-21, 11:13 ]
@coneser. Czy mógł byś zamieścić kilka fotek swojego sprzętu w galerii?

coneser
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-06-13, 15:53

Post autor: coneser » 2009-06-21, 14:46

Nie ma problemu wrzucę jutro kilka zdjęć.Bo teraz akurat siedzę w pracy.Ach zapomniałem jeszcze o jednym-może byloby lepiej gdybym zrobił wypełnienie w tej kolumnie?

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-06-21, 15:31

Z czytania tego wątku wynika ,że Coneser robi sobie z Nas jaja na cały gwizdek.
Następnym pytaniem będzie prawdopodobnie czy do nastawu/zacieru/konieczne są drożdże.

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Adasko13_5
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Adasko13_5 » 2009-06-21, 15:36

Kolumna bez wypełnienia... :P Jakiś żartowniś chyba ;]
"... to już nie jest bimber, to dzieło sztuki!"

Awatar użytkownika
acersew
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2009-03-14, 20:21
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: acersew » 2009-06-21, 15:55

Ja wam powiem jedno ktoś kto spędził na forum 6godz czytając posty jest kompletnym laikiem więc skąd pytania tego typu, gość sobie robi ewidentne jaja ciekawy jestem czy to nie jest jakieś nowe konto któregoś z kolegów ale myślę że admin forum ma możliwość sprawdzenia nr IP i porównania z innymi.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-21, 17:04

chłop pisze:Z czytania tego wątku wynika ,że Coneser robi sobie z Nas jaja na cały gwizdek.
Następnym pytaniem będzie prawdopodobnie czy do nastawu/zacieru/konieczne są drożdże.

Pozdrawiam serdecznie.
Nic dodać, nic ująć.
Pozdrawiam

coneser
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-06-13, 15:53

Post autor: coneser » 2009-06-21, 17:07

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem,ale jaj sobie nie robię.Czytać czytam ,praktycznie w pracy mam dużo na to czasu.Znajomy który zrobił mi ten sprzęt mówił że wypełnienie nie jest potrzebne,a pytałem o to w ostatnim poście ,ponieważ właśnie o tym dużo pisze na forum i po prostu chciałem to z wami skonsultować.Szkoda tylko że tak krytycznie mnie oceniacie.Była to moja ostania wiadomość,raczej nie będę już zatruwał tymi ,,jajcarskimi ,, pytaniami.Ale jak się poczyta o tym wszystkim co tu jest napisane to naprawdę można doznać rozszczepienia jaźni.Po prostu spróbuję poskładać to wszystko do kupy i poeksperymentuję.Raz jeszcze przepraszam za moją upierdliwość tylko żal mi opuszczać tak ciekawe forum..... .

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-21, 17:22

Kolego nie przepraszaj tylko czytaj dużo czytaj, przeglądnij galerie naszych forumowych kolegów i dużo się dowiesz. Pytasz o wypełnienie a twierdzisz że twój znajomy powiedział że nie potrzeba. A teraz moje pytanie. Czy Twój znajomy wytłumaczył ci dlaczego w twoim sprzęcie umieścił kolumnę i odstojniki? Czemu to ma służyć? Jeżeli używasz odstojników to powinna być krótka kolumna bez wypełnienia i to służy jako post stil. Natomiast jeżeli kolumna to długa(w miarę możliwości żeby się pod sufit zmieściła :lol: ) i z wypełnieniem i refluks zewnętrzny lub wewnętrzny. Sądzę że grono kolegów z forum więcej ci podpowie i doradzi niżeli ten TWÓJ znajomy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-06-22, 09:23

@coneser

Nie musisz być taki obrażalski. Jeśli za jakiś czas "łykniesz" tego naszego bakcyla destylerskiego, to wtedy zrozumiesz jak Twoje pytania zostały odebrane i dlaczego dostałeś taką, a nie inną odpowiedź na elementrane pytania z zakresu destylacji/rektyfikacji.

Możesz też się obrazić i już tu nie wracać, ale komu zrobisz na złość? :twisted:

Zachęcam(y) Ciebie do poczytania wprowadzenia do tematu, oraz wątków dla początkujących. Wtedy na Twoje pytania wiele osób odpowie z pełnym zaangażowaniem, podczas gdy tymczasem Twoje pytania należą niestety do gatunku: "dajcie przepis jak zrobić bimber" :mrgreen:

pzdr

PS
@all

IP dla nowych nicków, szczególnie przy kontrowersyjnych postach zawsze sprawdzam (inni moderatorzy zapewne także), więc początkowe "wrogie nastawienie" do dziwnych postów nie zawsze jest uzasadnione. :wink:


pzdr

coneser
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-06-13, 15:53

Post autor: coneser » 2009-06-22, 09:56

:book , :book , :book , :book , :nie_powiem

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-22, 10:15

Troszkę wolniej czytaj bo znowu coś przeoczysz :wink: :brawo
Pozdrawiam bimbelek

coneser
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-06-13, 15:53

Post autor: coneser » 2009-06-22, 12:52

Właśnie wysłałem zdjęcia mojej aparatury.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-22, 13:05

Teraz musimy cierpliwie poczekać aż CK umieści je na swoim miejscu :mrgreen:

coneser
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-06-13, 15:53

Post autor: coneser » 2009-08-09, 21:24

Wysyłałem już zdjęcia dwa razy i jak widać na razie nie widać ich w galerii.Zastanawiam się czemu.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-08-09, 22:26

Ostatnio poczęstowałem swoim trunkiem sąsiada.Był to spiryt ala calvados , który zapaprałem gotową zaprawką do wódek o smaku gruszkowym.
Nadawało się do d .....y. :wall
Wykonałem tą jabłkowo - groszkówkę gdzieś z 3 - tygodnie temu.
Pozwoliłem sobie na starzenie alkoholu w gąsiorku na słońcu do dnia dzisiejszego.
Smak niebo w gębie.
Jak ktoś pisał że 2 - 3 tygodnie wygrzewania na słońcu to tak jak starzenie się w barku w domu 2 lata.
To jest prawda a ja osobiście sprawdziłem.
Destylat był na drożdżach gorzelnianych , choć do nastawu jabłkowego powinien być inny.]

Sąsiad do dnia dzisiejszego nie wierzy że to bimber a możliwości uzyskania 95 - 96 % to puka się w głowę mówiąc " - co za głupoty pieprzysz ....bimbru takiego nie ma." :mrgreen:

Tak więc temat się urwał bo szkoda gadać o tym z niedowiarkiem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości