Praca drożdży na cukrówce

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Praca drożdży na cukrówce

Post autor: gorzkim » 2008-03-19, 08:29

Cukrówka 40l na początku było 22 blg drożdże Red E 12 dzień pracy w tej chwili 15 razy na minutę bulga w rurce zmierzyłem blg i pokazuje około -3blg :shock: w smaku nie wyczuwam cukru , czy jest sens jeszcze czekać :D

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2008-03-19, 09:25

Skoro bulka, to znaczy, że jest jeszcze cukier. Ja bym poczekał.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2008-03-19, 23:45

Nie znam parametrów tych drożdży ale z Blg 22 wyjdzie około 10,5%. Troszke mało, osobiście bym dosłodził i poczekał.
Wojtek

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-20, 11:18

@Cyrograf15

Jak TY to wyliczyłeś, że wyszło 10.5%? Mi wychodzi inaczej, nie pomyliłeś się?
Pozdrawiam

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-03-20, 11:43

Wyszło mi z tego 5,8 l gotowego produktu 95% :D

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-20, 11:48

@gorzkim

No ty dobry wynik, gratulacje. Użyłeś 8.5 kg czy 10 kg cukru i reszta woda?
Pozdrawiam

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-03-20, 11:59

kitaferia pisze:@gorzkim

No ty dobry wynik, gratulacje. Użyłeś 8.5 kg czy 10 kg cukru i reszta woda?
Dokładnie 10 kg w 40 l zacieru plus świeży przecier z 1,5 kg pomidorów.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-20, 12:29

@gorzkim

No to wynik poprawny, nastwaw miał ok. 15%, cukier przerobiony.
Pozdrawiam

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-03-20, 12:37

I ja tak uważam , nie było sensu czekać pomimo że nieżle jeszcze bulgotało sobie przy tych -3 blg

Gucio
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2008-01-24, 11:07
Lokalizacja: Eart

Post autor: Gucio » 2008-03-20, 12:58

Witam
@gorzkim
czy te 5,8 litra to sam nektar , czy razem z przed i pogonami?

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-03-20, 13:10

Gucio pisze:Witam
@gorzkim
czy te 5,8 litra to sam nektar , czy razem z przed i pogonami?
Wszystko oprócz 200 ml początku tylko nie destylowałem do ostatnich kropli

Gucio
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2008-01-24, 11:07
Lokalizacja: Eart

Post autor: Gucio » 2008-03-20, 14:03

@gorzkim
To ładnie .Gratuluję
pozdrawiam Gucio

lysy
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-10-30, 11:30

Re: Praca drożdży na cukrówce

Post autor: lysy » 2008-03-20, 22:46

Cukrówka 40l na początku było 22 blg drożdże Red E 12 dzień pracy w tej chwili 15 razy na minutę bulga w rurce zmierzyłem blg i pokazuje około -3blg

Ile dawales drozdzy? Czy dawales cos jeszcze oprocz przecieru?
pozdr.

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Re: Praca drożdży na cukrówce

Post autor: gorzkim » 2008-03-21, 06:04

lysy pisze:Cukrówka 40l na początku było 22 blg drożdże Red E 12 dzień pracy w tej chwili 15 razy na minutę bulga w rurce zmierzyłem blg i pokazuje około -3blg

Ile dawales drożdży? Czy dawales cos jeszcze oprocz przecieru?
pozdr.
Według przepisu Chemik student czyli 10g na 10l zacieru tylko przecier :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości