Czy można przedawkować drożdże

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Czy można przedawkować drożdże

Post autor: gigant » 2008-03-25, 21:49

dzisiaj zrobiłem nastaw i chyba dałem dwa razy drożdże :lol: , co teraz?? zaznaczam że nie mam możliwości dorobić drugiej takiej samej ilości zacieru aby połączyć i wymieszać dla równowagi, (robiłem na red etanol).
Ostatnio zmieniony 2008-03-25, 23:15 przez gigant, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-25, 21:54

Więcej danych.

Tak na marginesie, trudno przedawkować akurat drożdze ;) Chyba, że wariacje na temat 1410 - jako 4 drożdze :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-03-25, 22:16

Witam - drożdży nigdy za wiele :wink: nie da się przedawkować - może to spowodować tylko szybszą pracę "robaczków" - bynajmniej nie można sie spodziewać złych efektów
ważne aby dla tych drożdży utrzymywać optimum 28 - 33sC ( najlepsze 33sC ) ....

pozdrawiam ...98%

Awatar użytkownika
Pan Jasiu
50%
50%
Posty: 167
Rejestracja: 2006-04-23, 12:44
Lokalizacja: Kocioł Bałkański

Post autor: Pan Jasiu » 2008-03-25, 22:20

czasem trudno jest im się zmieścić w tym optymalnym widelcu temperaturowym, u mnie z 33* zrobiły 40* ale przecież nie będę zacieru studził, zwłaszcza, że już drugi dzień chce mi beczkę "wybuchnąć" :D

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-03-25, 22:38

Witam - zgodzę sie z @Pan Jasiu - ale to normalne zachowanie "podopiecznych " :wink:
wraz ze wzrostem % rośnie temperatura ...... i wartało by chłodzić zacier bo powyżej 39 sC zginą drożdże :? :? :? .. albo wystartować w niższej temperaturze i .......zawsze jaet jakieś i ........ :!: :!: i ja tego nie ukrywam :!: :!: :!: drożdże beda dłużej pracowały :idea: :!: - jasne powiecie Kolumb odkrył "amerykę " :wink: ............ a ja nic nowego nie napiszę ...jasne :!: ino dobre info napiszę - coby nikt nie mógł napisać że 98% plecie bzdury .
ja powtarzam dla mnie najważniejsze jest dobra informacja - w tym przypadku SPRAWDZONA NA MINIMUM 98% W DOMOWYCH WARUNKACH ( :wink: ) a reszta do doświadczenie w warunkach domowych..tylko utrzymanie w "optymalnych " warunkach to nie jest taka trudna rzecz ,,, niestety chcemy mieć wyniki - trzeba trzymać się zaleceń ... ale kiedyś i tak zmodyfikują drożdże że nie trzeba mieć "zakwaszania" , temperatury itp..... ;prawa" natury " :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .itp..................itp..................itp........

pozdrawiam 98% :wink:

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-03-26, 22:12

dzięki, a już się przestraszyłem że jak za dużo" to i świnia nie zje" , ale jak z rana zajrzałem do zacierku to oczka mi się zaświeciły i od razu poczułem że będzie wszystko oki, drożdże zaczęły ucztę na dobre,temp. zacierku 24 st. więc trzeba będzie trochę podkręcić.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości