DROŻDŻE I ICH MATKI

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-04-30, 21:33

drożdże w końcu ruszyły :lol: choć nie widać piany
cukier spadł na 17 blg
temperatura około 35*C nonstop
coś mi sie wydaje że drożdże jakieś nie gramotne albo coś źle robie (uwadnianie)
@moonjava
nie rozumie: "stosunek drozdzy do wody powinien wynosic 1 : 5-10 wagowych"
????

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-05-01, 00:14

1 kg drozdzy uwadniasz w 5 do 10L wody.

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-05-01, 09:53

no to już wiem czemu drożdże tak kiepsko działają
dziś zrobie tak: na 10 łyżeczek wody dam 1 łyżeczke drożdży i 1 łyżeczke cukru
po 15min do nastawu 35*C (20L x 15blg x 10g pożywki)
i zobaczymy
narazie dzięki

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-05-11, 21:41

Jaki % alk. dają drożdże piekarskie, i jaka jest ich optymalna temp.?
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-05-13, 04:31

piekarskie 12-14%, optymalnie 21°C, dość dobrze przy 24°C sie zachowują i nie wolno przekroczyć 28°C, czas fermentacji bez pożywki ok 2-3 tyg

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-13, 21:19

@Tofi
Można zapytać o źródło tych informacji.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-13, 21:30

Tofi pisze:nie wolno przekroczyć 28°C
a ja, jak mój syn przewrotnie zapytam - "a dlaciego ?..."
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-05-14, 15:42

gdzieś wyczytałem, że powyżej 28 zaczynają zdychać (teraz czekam na równie przewrotną odpowiedź twojego syna "aaaaaa, to spoko!")

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-14, 17:22

Tofi pisze:...powyżej 28 zaczynają zdychać (teraz czekam na równie przewrotną odpowiedź twojego syna "aaaaaa, to spoko!")
hmm... może by zapytać Ciastkarzy i Piekarzy jak to robią że ciasto prowadzi się powyżej 30stopni i drożdże nie umierają :roll:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-05-14, 19:07

:wink: ustawię 25*. - Szkoda że taki maly % :wink:
Dzięki
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-14, 22:43

Tofi pisze:gdzieś wyczytałem, że powyżej 28 zaczynają zdychać
Eeee tam... jakaś ściema. Podczas pierwszych dwóch dni fermentacji piekarskie wytworzyły w balonie 31°C. Tempo ekspresowe (prawie 2Blg/dobę), więc skłonny jestem uznać, że taka temperatura w niczym im nie przeszkadza. Maksymalny procent na jaki ustawiałem zacier na piekarskich to 14 i osiągany był w temperaurze pokojowej bez większych problemów. Gdyby zastosować niższą temperaturę fermentacji zapewne możnaby wycisnąć z tych drożdży trochę więcej.

pol1
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2006-03-29, 11:50

Post autor: pol1 » 2006-05-15, 13:50

Cześć
czegoś nie rozumię - tzn. nie doczytalem a nie mogę na oliwce znaleźć wlaściwego wątku.
moonjava napisal
"...drodze aktywne to nie wolno przy ich uwadnianiu dodawac pozywki bo to je uszkadza, wyjątkiem jest Go-Ferm; stosunek drożdży do wody powinien wynosic 1 : 5-10 wagowych, większa ilosc wody zmniejsza cisnienie osmotyczne i komórki drożdży mogą po prostu pękać; uwadnianie powinno trwac 15-20 min., po tym czasie kondycja drożdży sie pogarsza (mutacje, wypłukiwanie zaw. komórek..."
czy to oznacza że po uwodnieniu nie da się zrobić z aktywnych matki drożdżowej? czy też chodzi o to że w trakcie uwadniania nie można dodać pożywki żeby nie zaszkodzić grzybom.
a może poprostu aktywne w warunkach fermentacji po uwodnieniu nie rzmnażają się tylko żrą cukier?
z góry dzięki za odpowiedź.

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-05-16, 15:53

pol1 pisze: czy to oznacza że po uwodnieniu nie da się zrobić z aktywnych matki drożdżowej?
Może sie i da, tylko po co? Musisz zadac sobie pytanie: po co robi sie MD? Odpowiesz: po to aby rozmnożyc drożdże z małej ilości do wielu miliardów komórek. Kolejne pytanie: a czym są drozdze aktywne? Odpowiedz: to nieomal czyste drozdze (zawierają tylko troche wody), ogromna ilosc komórek w kazdym gramie.

Kiedy uwodnisz drozdze, to etap robienia MD masz już za sobą.
pol1 pisze: czy też chodzi o to że w trakcie uwadniania nie można dodać pożywki żeby nie zaszkodzić grzybom.
Nie można dodać pożywki mineralnej (zawerającej sole).
pol1 pisze: a może poprostu aktywne w warunkach fermentacji po uwodnieniu nie rzmnażają się tylko żrą cukier?
Mogą jedno i drugie.

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-05-23, 22:34

kiedyś dostałem od ziomka drożdże gorzelniane nie wiedział co to szczep i jak je stosować
więc zaczołem eksperymentować zrobiłem nastaw 19*Blg + pożywka uwodniłem drożdże (źle jak się puźniej okazało) i dodałem! zacier stał 3dni temp.30*C i nic - cukru jak było tak było, uwodniłem nanowo (już w dobrych proporcjach) zmniejszyłem temp. do 25*C kolejne 5 dni mała pianka blg spadł o 2* i już tak zostało poczekałem jeszcze 2 dni i cierpliwość moja się skończyła DODAŁEM PIEKARSKICH
efekt był odrazu tylko troche zaczyna mnie to przerażać
sami zobaczcie!!
Załączniki
drożdże.jpg
Lubie robić to co lubie...

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-23, 23:42

darod pisze:efekt był odrazu tylko troche zaczyna mnie to przerażać
Przypominiało mi się z forum winiarskiego "RATUNKU! MOJA MATKA OSZLAŁA" :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości