DROŻDŻE I ICH MATKI
: 2006-04-04, 23:15
W związku z dużym zainteresowaniem drożdżami, a także z mieszaniem się tematów proponuję utworzenia nowej kategorii „Drożdże i ich matki”. (propozycja nazwy działu -otwarta)
Można by to było umieścić w podkategori „Zacier i okolice”, lecz spowoduje to zamieszanie w tym dziale. (Admin wrote: topic przeniesiony)
Informacje jakie by się tam znalazły, pomogłyby w podjęciu decyzji co do wyboru metody i przeznaczenia drożdży.
Ponadto nie będziemy musieli każdy z osobna testować tych samych drożdży, wystarczy że będziemy bazować na wspólnych doświadczeniach.
Zdajemy sobie sprawę że nie do zacierów zbożowych są inne metody niż do cukrowych. Jedne drożdże lepiej sobie radzą w gęstych nastawach, inne gorzej. Czasami warto stosować matkę drożdżową , a innym razem nie mamy na to czasu .....itd.,itp.
Dalej nie ma sensu kłapać, bo każdy kto się tu znalazł to zapewne nie przypadek i czuje temat.
Więc proponuję podjęcie tematu. Co wy na to?????
Wg mnie obowiązkowo powinny znaleźć się takie informacje jak:
- nazwa szczepu
- przeznaczenie
- dawkowanie
- uwadnianie
- zakwaszanie
- temp. fermentacji
- czas pracy
- wydajność (vol)
- koszty
- gdzie można je nabyć
lub
- jak zrobić MD
- proporcje
- temperatura
Ja na co dzień stosuje poniższą tabelę
Można by to było umieścić w podkategori „Zacier i okolice”, lecz spowoduje to zamieszanie w tym dziale. (Admin wrote: topic przeniesiony)
Informacje jakie by się tam znalazły, pomogłyby w podjęciu decyzji co do wyboru metody i przeznaczenia drożdży.
Ponadto nie będziemy musieli każdy z osobna testować tych samych drożdży, wystarczy że będziemy bazować na wspólnych doświadczeniach.
Zdajemy sobie sprawę że nie do zacierów zbożowych są inne metody niż do cukrowych. Jedne drożdże lepiej sobie radzą w gęstych nastawach, inne gorzej. Czasami warto stosować matkę drożdżową , a innym razem nie mamy na to czasu .....itd.,itp.
Dalej nie ma sensu kłapać, bo każdy kto się tu znalazł to zapewne nie przypadek i czuje temat.
Więc proponuję podjęcie tematu. Co wy na to?????
Wg mnie obowiązkowo powinny znaleźć się takie informacje jak:
- nazwa szczepu
- przeznaczenie
- dawkowanie
- uwadnianie
- zakwaszanie
- temp. fermentacji
- czas pracy
- wydajność (vol)
- koszty
- gdzie można je nabyć
lub
- jak zrobić MD
- proporcje
- temperatura
Ja na co dzień stosuje poniższą tabelę