Strona 1 z 8

DROŻDŻE I ICH MATKI

: 2006-04-04, 23:15
autor: cour_de_balance
W związku z dużym zainteresowaniem drożdżami, a także z mieszaniem się tematów proponuję utworzenia nowej kategorii „Drożdże i ich matki”. (propozycja nazwy działu -otwarta)
Można by to było umieścić w podkategori „Zacier i okolice”, lecz spowoduje to zamieszanie w tym dziale. (Admin wrote: topic przeniesiony)
Informacje jakie by się tam znalazły, pomogłyby w podjęciu decyzji co do wyboru metody i przeznaczenia drożdży.
Ponadto nie będziemy musieli każdy z osobna testować tych samych drożdży, wystarczy że będziemy bazować na wspólnych doświadczeniach.
Zdajemy sobie sprawę że nie do zacierów zbożowych są inne metody niż do cukrowych. Jedne drożdże lepiej sobie radzą w gęstych nastawach, inne gorzej. Czasami warto stosować matkę drożdżową , a innym razem nie mamy na to czasu .....itd.,itp.
Dalej nie ma sensu kłapać, bo każdy kto się tu znalazł to zapewne nie przypadek i czuje temat.
Więc proponuję podjęcie tematu. Co wy na to?????
Wg mnie obowiązkowo powinny znaleźć się takie informacje jak:
- nazwa szczepu
- przeznaczenie
- dawkowanie
- uwadnianie
- zakwaszanie
- temp. fermentacji
- czas pracy
- wydajność (vol)
- koszty
- gdzie można je nabyć

lub
- jak zrobić MD
- proporcje
- temperatura

Ja na co dzień stosuje poniższą tabelę

: 2006-04-04, 23:50
autor: Tofi
pozycje 12 zmienił bym na koszt i podzielił na koszt 100 g (porównaie cen) i koszt oraz rozmiar 1 opakowania (bo niestety niektóre drożdze trzeba kupowac w paczkach po 0,5kg)

Drożdże fermentis

: 2006-04-13, 22:25
autor: kopeć
Czy ktoś z was praktykował z tymi od 98% ,interesują mnie dawki podobno 100-150g na 1000 l ??,temperatura 30-35? ma ktoś to sprawdzone?(domowym sposobem)

: 2006-04-27, 12:42
autor: darod
dostałem od znajomego drożdże gorzelniane może ktoś się spotkał z takimi bo znajomy nie był w stanie powiedzieć co to za szczep i jak je stosować

: 2006-04-28, 09:56
autor: Tofi
Ten znajomy nie mówił do czego były wykorzystywane? Bo nie wszystkie gatunki nadają się do wytwarzania alkoholu. na 100% przy 21°-24°C możesz używać, chyba że są to piwowarskie o szczególnych warunkach fermentacji (np. do pilsnera). Jeżeli znajomy powie tobie że gorzelnicze to spokojnie możesz używać przy 30°C

: 2006-04-28, 10:01
autor: darod
to na bank są gorzelnicze nawet wiem z której gorzelni :lol:
dzięki Tofi!!
(nie mam już kontaktu z tym kolegą dletego pytałem)

: 2006-04-28, 10:11
autor: Tofi
jeżeli to są gorzelnicze to proponuje tobie zrobić najpierw dwie próbki. Jedna dla 30°C druga dla 35°C. 30°C to taki standard dla gorzelniczych, ale może się okazać, że te twoje dużo lepiej sobie poradzą przy 35°C (3-4 dni na 12% i do gara).

: 2006-04-28, 20:54
autor: darod
zrobiłem nastaw:
4,5kg cukru 18L wody i dałem grzałke od akwar... termostat ustawiłem na MAX 32*C po jakims czasie dodalem MD
jutro zerkne co się dzieje
zacier miał 19*blg
a........nie dałem nic po za drożdżami i cukrem - to wystarczy??

: 2006-04-28, 22:50
autor: Citizen Kane
Przydołoby się sypnąć trochę pożywki.

: 2006-04-29, 11:33
autor: Tofi
Zdecydowanie pożywka do cukru. I nie jestem przekonany do tych 19 blg na poczatek, ale tez ruszy.

: 2006-04-29, 12:08
autor: darod
dałem dzis 10g pożywki, temperatura około 35*C od wczoraj nic się nie dzieje CISZA!
może faktycznie te 19*blg to za dużo :roll:
jeśli bym rozrzedził nastaw to musze dać nową MD??

: 2006-04-29, 15:47
autor: moonjava
A jak robisz tą MD?

: 2006-04-29, 16:37
autor: Tofi
tym, że 19 blg się nie przejmuj, bo nic się nie stanie strasznego. Po prostu kiedy robię, to licze sobie zacier na uzyskanie troche powyżej 12% i dawke dziele na dwa - połowa odrazu, część z drugiej połowy idzie do matki, a reszta na syrop który dodaje jak są głodne po dwóch dniach.

: 2006-04-30, 09:57
autor: darod
MD robie tak:
1L wody około 30-35*c
szczypta pożywki
łyżeczka drożdży
po godzinie do zacieru

: 2006-04-30, 12:56
autor: moonjava
Jeżeli to są drodze aktywne to nie wolno przy ich uwadnianiu dodawac pozywki bo to je uszkadza, wyjątkiem jest Go-Ferm; stosunek drozdzy do wody powinien wynosic 1 : 5-10 wagowych, większa ilosc wody zmniejsza cisnienie osmotyczne i komórki drozdzy mogą po prostu pękać; uwadnianie powinno trwac 15-20 min., po tym czasie kondycja drozdzy sie pogarsza (mutacje, wypłukiwanie zaw. komórek).

MD a uwadnianie to dwie zupełnie różne rzeczy.