Drożdże gorzelnicze - jakie najlepsze.
Drożdże gorzelnicze - jakie najlepsze.
Witam.
Chciałbym się zapytac o jak najlepsze Drożdże gorzelnicze według waszej opinni-wiedzy.
Poniewaz sprzedawca WinoHOBBY WinoHOBBY nie zabardzo chce udzielic informacji na temat poszczegołnych gatónków drożdży.
Na stronie WinoHOBBY sa recenzje i oceny poszczególny drożdży gorzelnianych "KOBRA" i jak te oceny mają się do rzeczywistości i wydajności.
Przykład:
.
Czy ktoś korzytał z tych gatunków i jakie sa efekty.
///
Gdyby przykład zdjęcia nie wchodzi zdjęcie podgladowe jest w załączniku.
Pozdrawia SZAFECZKA
Chciałbym się zapytac o jak najlepsze Drożdże gorzelnicze według waszej opinni-wiedzy.
Poniewaz sprzedawca WinoHOBBY WinoHOBBY nie zabardzo chce udzielic informacji na temat poszczegołnych gatónków drożdży.
Na stronie WinoHOBBY sa recenzje i oceny poszczególny drożdży gorzelnianych "KOBRA" i jak te oceny mają się do rzeczywistości i wydajności.
Przykład:
.
Czy ktoś korzytał z tych gatunków i jakie sa efekty.
///
Gdyby przykład zdjęcia nie wchodzi zdjęcie podgladowe jest w załączniku.
Pozdrawia SZAFECZKA
@szafeczka
Testowałem wszystkie (oprócz do duzych nastawów) i koleracja jakość cena to Cobra7.
Jedna paczka potrafi przerobić 21 kg cukru, choć nastawiam najczęściej na 14 kg i nie ma problemów z fermentacją - oczywiście trwa trochę dłużej niż 5 dni.
Jak chcesz napiszę więcej na PW.
Testowałem wszystkie (oprócz do duzych nastawów) i koleracja jakość cena to Cobra7.
Jedna paczka potrafi przerobić 21 kg cukru, choć nastawiam najczęściej na 14 kg i nie ma problemów z fermentacją - oczywiście trwa trochę dłużej niż 5 dni.
Jak chcesz napiszę więcej na PW.
Ostatnio zmieniony 2008-04-04, 16:19 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Witam!
@kitaferia, to ważna wiadomość, bo zastanawiałem się czy da się Coobra 7 przerobić na quasi-Coobra 8 i dać im 8kg cukru w 24l wody (:D żartuję, tyle to na pewno by przerobiły), ale skoro Ty dałeś jednemu opakowaniu aż 21kg(!!!) jedzenia, to nie ma najmniejszego problemu, a właśnie kupiłem Coobra7.
Żarłoczne grzybki. I odporne, bo raz robiłem matką z Coobry 6 restart w 7% zatrzymanej cukrówce i ruszyły bez problemu.
@kitaferia, to ważna wiadomość, bo zastanawiałem się czy da się Coobra 7 przerobić na quasi-Coobra 8 i dać im 8kg cukru w 24l wody (:D żartuję, tyle to na pewno by przerobiły), ale skoro Ty dałeś jednemu opakowaniu aż 21kg(!!!) jedzenia, to nie ma najmniejszego problemu, a właśnie kupiłem Coobra7.
Żarłoczne grzybki. I odporne, bo raz robiłem matką z Coobry 6 restart w 7% zatrzymanej cukrówce i ruszyły bez problemu.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Witaj
@Astemio
Możesz zmiejszyć "ilość drożdzy", ale tylko przez dodanie całej torebki na większą ilość nastawu niż podaje producent. Zostało sprawdzone mogą przerobić (jedna torebka) nawet 80 l nastawu cukrowego.
Pamiętaj tylko o zachowaniu proporcji woda cukier, muszę być takie jak na opakowaniu. Przelicz ile wody potrzeba na 1 kg cukru i trzymaj się tego zwiększajac objętość nastawu. Fermentacja nastawu 60 l trwała u mnie ok. 7-10 dni. Ważna przy wszsytkich Cobrach jest temp. nastawu najlepiej 30 stopni. Bardzo podnoszą temp. nasatwu!
21 kg cukru bez problemu, tylko przy zachowaniu proporcji cukier woda o dodaniu pozywki i dokwaszeniu - ja idę na całość - jako pożywka mutliwitamina, witamina B Complex i fosforan.
@Astemio
Możesz zmiejszyć "ilość drożdzy", ale tylko przez dodanie całej torebki na większą ilość nastawu niż podaje producent. Zostało sprawdzone mogą przerobić (jedna torebka) nawet 80 l nastawu cukrowego.
Pamiętaj tylko o zachowaniu proporcji woda cukier, muszę być takie jak na opakowaniu. Przelicz ile wody potrzeba na 1 kg cukru i trzymaj się tego zwiększajac objętość nastawu. Fermentacja nastawu 60 l trwała u mnie ok. 7-10 dni. Ważna przy wszsytkich Cobrach jest temp. nastawu najlepiej 30 stopni. Bardzo podnoszą temp. nasatwu!
21 kg cukru bez problemu, tylko przy zachowaniu proporcji cukier woda o dodaniu pozywki i dokwaszeniu - ja idę na całość - jako pożywka mutliwitamina, witamina B Complex i fosforan.
Pozdrawiam
@kitaferia
Tyle witamin, co im dajesz, niezle musi je rozpasac
Przy Twoich drozdzach Pudzian pewnie wyglada jak wyglodzone dziecko afryki
Swoja droga, tez chcialbym sprobowac z witaminami. Nastepny wybryk bedzie juz z ich dodatkiem. Hmmm, musze wykorzystac reszte drozdzy, zanim wyjdzie termin
Acha, ile dac tych witamin?
No i wystrugam jakiegos bejsbola, zeby sie jakos bronic, gdyby napakowane drozdze wymknely mi sie spod kontroli
No i musze pogadac z moim Dostawca...
Tyle witamin, co im dajesz, niezle musi je rozpasac
Przy Twoich drozdzach Pudzian pewnie wyglada jak wyglodzone dziecko afryki
Swoja droga, tez chcialbym sprobowac z witaminami. Nastepny wybryk bedzie juz z ich dodatkiem. Hmmm, musze wykorzystac reszte drozdzy, zanim wyjdzie termin
Acha, ile dac tych witamin?
No i wystrugam jakiegos bejsbola, zeby sie jakos bronic, gdyby napakowane drozdze wymknely mi sie spod kontroli
No i musze pogadac z moim Dostawca...
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
Witam!
@kitaferia, jasne, że proporcje to podstawa.
Dlatego są odmiany Coobra 6, 7, i 8 odporne na różne początkowe stężenia cukru i dające różne , końcowe stężenia alkoholu. Te liczby oznaczają ilość kg cukru dodanego do 21l wody, dlatego chcę użyć najbardziej opłacalnej "siódemki" do przerobu nie 7, ale 8kg cukru, ale dodanych do 24l wody, bo potrzebuję ok 29-30l półproduktu.
Wymagane przez producenta drożdży proporcje będą wtedy dokładnie zachowane.
@kitaferia, jasne, że proporcje to podstawa.
Dlatego są odmiany Coobra 6, 7, i 8 odporne na różne początkowe stężenia cukru i dające różne , końcowe stężenia alkoholu. Te liczby oznaczają ilość kg cukru dodanego do 21l wody, dlatego chcę użyć najbardziej opłacalnej "siódemki" do przerobu nie 7, ale 8kg cukru, ale dodanych do 24l wody, bo potrzebuję ok 29-30l półproduktu.
Wymagane przez producenta drożdży proporcje będą wtedy dokładnie zachowane.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
@artgsm
Na 10l nastawu: 2 tabletki B Complex, 1 tabletka multiwitaminy ( z Rosmamna za 5zł, ale dobrze zbilansowana w składzie), kwasek5g, fosforan 10g.
Tyle dajena 10l jako robie na RED'ach lub Bayanusach, jeśli na Cobra7, to na ponadprogramowy cukier i wodę połowę dawki.
Nastaw niektórym śmierdzi a mi pachnie mutliwitaminą
Nastawy pięknie pracują, blg zawsze na minus.
[ Dodano: 2008-04-21, 12:17 ]
@Astemio
Wiem, że te proporcje są bardzo ważne, więc wyliczyłem, że na 1kg cukru przypada 3 litry wody i jak robię na nich większy nastaw to daje 14 kg i 42 l wody w beczce 60l.
Przerabiają pieknie tylko dłużej trwa fermentacja. Dodaje jeszcze cos od siebie - witaminki
Na 10l nastawu: 2 tabletki B Complex, 1 tabletka multiwitaminy ( z Rosmamna za 5zł, ale dobrze zbilansowana w składzie), kwasek5g, fosforan 10g.
Tyle dajena 10l jako robie na RED'ach lub Bayanusach, jeśli na Cobra7, to na ponadprogramowy cukier i wodę połowę dawki.
Nastaw niektórym śmierdzi a mi pachnie mutliwitaminą
Nastawy pięknie pracują, blg zawsze na minus.
[ Dodano: 2008-04-21, 12:17 ]
@Astemio
Wiem, że te proporcje są bardzo ważne, więc wyliczyłem, że na 1kg cukru przypada 3 litry wody i jak robię na nich większy nastaw to daje 14 kg i 42 l wody w beczce 60l.
Przerabiają pieknie tylko dłużej trwa fermentacja. Dodaje jeszcze cos od siebie - witaminki
Pozdrawiam
Re: Drożdże gorzelnicze - jakie najlepsze.
http://www.allegro.pl/item351521174_dro ... _48_h.htmlszafeczka pisze:Chciałbym się zapytac o jak najlepsze Drożdże gorzelnicze według waszej opinni-wiedzy.
Ostatnio zmieniony 2008-04-28, 20:10 przez bart, łącznie zmieniany 2 razy.
Jestem po pierwszych doświadczeniach z drożdżami Coobra 6 Magnum, a oto historia "choroby pacjenta" może się komuś przyda:
1. Beczka 60l.
14 Kg cukru
2 paczki Coobra 6 Magnum
5 Kg przecieru jabłkowego
40g kwasku cytrynowego
Dopełnione do 50 l.
Całość 27 Blg.
2. Fermentator I 30l.
2kg owoców z czarnej porzeczki
5 Kg cukru
1 paczka Coobra 6 Magnum
20 g pożywki (fosforan dwuamonowy)
Dopełnione do 21 l wodą
Całość 26 Blg.
14.05.2008 - start w temp. 29 *C (ok. godz. 17:00) – grzałki w obydwu baniakach
15.05.2008 - fermentacja zaczęła się w nocy, bo ok. 9:00 rano piana w beczkach na 5 cm.
16.05.2008 - obydwa nastawy mają już 12 Blg. (fermentacja nadal burzliwa)
17.05.2008 - beczka 1 Blg. , wiadro 0 Blg.
18.05.2008 - Obydwa nastawy -3 Blg.
19.08.2005 - odcedzone owoce a reszta do klarowania (dodany bentonit)
Uwagi:
Zapach zacierów niczym nastawu winnego. Zapach alkoholu bardzo wyraźny. Smak zacieru jabłkowego cierpki i bardzo wytrawny (drożdży praktycznie się nie wyczuwa). Zacier na czarnej porzeczce hmm…. pewnie jakby poleżał to było by niezłe, bardzo mocne, wytrawne wino.
3. Fermentator II 30l.
Odcedzone owoce z obydwóch nastawów poszły do fermentatora w ilości 3 kg
Dodane: 6 kg cukru
20g Activitu
20g Fosforanu Dwuamonowego
20g Kwasku cytrynowego
Dopełnione do 25 l wodą.
pH zmierzone paskiem = 5,3
nastaw 24 Blg.
Temp 30 *C (grzałaka)
Wyraźna fermentacja zaczęła się po 7 godz.
1. Beczka 60l.
14 Kg cukru
2 paczki Coobra 6 Magnum
5 Kg przecieru jabłkowego
40g kwasku cytrynowego
Dopełnione do 50 l.
Całość 27 Blg.
2. Fermentator I 30l.
2kg owoców z czarnej porzeczki
5 Kg cukru
1 paczka Coobra 6 Magnum
20 g pożywki (fosforan dwuamonowy)
Dopełnione do 21 l wodą
Całość 26 Blg.
14.05.2008 - start w temp. 29 *C (ok. godz. 17:00) – grzałki w obydwu baniakach
15.05.2008 - fermentacja zaczęła się w nocy, bo ok. 9:00 rano piana w beczkach na 5 cm.
16.05.2008 - obydwa nastawy mają już 12 Blg. (fermentacja nadal burzliwa)
17.05.2008 - beczka 1 Blg. , wiadro 0 Blg.
18.05.2008 - Obydwa nastawy -3 Blg.
19.08.2005 - odcedzone owoce a reszta do klarowania (dodany bentonit)
Uwagi:
Zapach zacierów niczym nastawu winnego. Zapach alkoholu bardzo wyraźny. Smak zacieru jabłkowego cierpki i bardzo wytrawny (drożdży praktycznie się nie wyczuwa). Zacier na czarnej porzeczce hmm…. pewnie jakby poleżał to było by niezłe, bardzo mocne, wytrawne wino.
3. Fermentator II 30l.
Odcedzone owoce z obydwóch nastawów poszły do fermentatora w ilości 3 kg
Dodane: 6 kg cukru
20g Activitu
20g Fosforanu Dwuamonowego
20g Kwasku cytrynowego
Dopełnione do 25 l wodą.
pH zmierzone paskiem = 5,3
nastaw 24 Blg.
Temp 30 *C (grzałaka)
Wyraźna fermentacja zaczęła się po 7 godz.
Witam.
Mój nastaw tym razem zrobiłem na drożdżach ALCOTEC PURE TURBO od 98%.
Matko co w tej beczce się wyrabia. Kapanie będzie w sobotę. Na pewno się wypowiem.
Pozdrawiam Blacha.
[ Dodano: 2008-05-24, 23:59 ]
Jestem po sobocie (no może jeszcze chwila).
Co do drożdży od 98% to wydajność super i jakość jak dla mnie super.
Zamawiam następne i zrobię eksperyment, wynikami na pewno się pdzielę.
Przypomonam że na razie jadę na cukrówkach.
Mój nastaw tym razem zrobiłem na drożdżach ALCOTEC PURE TURBO od 98%.
Matko co w tej beczce się wyrabia. Kapanie będzie w sobotę. Na pewno się wypowiem.
Pozdrawiam Blacha.
[ Dodano: 2008-05-24, 23:59 ]
Jestem po sobocie (no może jeszcze chwila).
Co do drożdży od 98% to wydajność super i jakość jak dla mnie super.
Zamawiam następne i zrobię eksperyment, wynikami na pewno się pdzielę.
Przypomonam że na razie jadę na cukrówkach.
Ja osobiście próbowałem na drożdżach Cobra, 24 ale nie jestem zadowolony z wyników. Nie jestem pewien czy naprawdę® pochodzą one ze Szwecji. Więc zdobyłem je z źródła prosto z Sztokholmu. Nigdzie natomiast nie widziałem w Szwecji drożdży dostępnych w Polsce. Więc ciągle chodzi mi po głowie czy aby na pewno te z polski to te naprawdę sprowadzane ze Szwecji. Tutaj podaje linka do takowych, jakie ja używałem o byłem z nich bardzo zadowolony.http://www.allegro.pl/item376458962_dro ... _48_h.html
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
@bart
Nie wiem czy zauważyłeś ale każda twoja wypowiedź dotyczy tych drożdży. Nie twierdze że nie są dobre ale jak wspomniałeś już o nich w kilku postach to na bank wszyscy zauważyli że na allegro są te drożdże. Najlepiej ustaw sobie opis o tych drożdżach i wtedy będą przy każdym twoim poście i będziesz mógł pisać o czymś innym
Nie wiem czy zauważyłeś ale każda twoja wypowiedź dotyczy tych drożdży. Nie twierdze że nie są dobre ale jak wspomniałeś już o nich w kilku postach to na bank wszyscy zauważyli że na allegro są te drożdże. Najlepiej ustaw sobie opis o tych drożdżach i wtedy będą przy każdym twoim poście i będziesz mógł pisać o czymś innym
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości