Drożdże TURBO
Witam
obniżyłem, wyjąłem grzałkę, i to będzie coś koło tego,
dolałem wody do 25 l, nic wiecej już nie kombinuję,
po dolaniu wody jakby szybciej idzie, cukru dałem 8 kg
początkowo na 22,5 l
[ Dodano: 2010-06-18, 08:27 ]
Witam
wczoraj 21.00 zrobiłem nastaw 12 kg i woda do 50 l, drożdze KOBRA 24,
przykryłem pieluchą tetrową i położyłem nakrętkę lekko dociskając,
rano słychać tylko jeden syk, idą jak burza, w życiu bym się nie spodziewał,
że są takie drożdze które przy takim stężeniu dadzą sobie radę,
trochę wina zrobiłem przez te lata, jestem zaskoczony.
[ Dodano: 2010-06-18, 08:45 ]
KOBRA 8, 8 kg w 25 l wody nadal idą bardzo dobrze
obniżyłem, wyjąłem grzałkę, i to będzie coś koło tego,
dolałem wody do 25 l, nic wiecej już nie kombinuję,
po dolaniu wody jakby szybciej idzie, cukru dałem 8 kg
początkowo na 22,5 l
[ Dodano: 2010-06-18, 08:27 ]
Witam
wczoraj 21.00 zrobiłem nastaw 12 kg i woda do 50 l, drożdze KOBRA 24,
przykryłem pieluchą tetrową i położyłem nakrętkę lekko dociskając,
rano słychać tylko jeden syk, idą jak burza, w życiu bym się nie spodziewał,
że są takie drożdze które przy takim stężeniu dadzą sobie radę,
trochę wina zrobiłem przez te lata, jestem zaskoczony.
[ Dodano: 2010-06-18, 08:45 ]
KOBRA 8, 8 kg w 25 l wody nadal idą bardzo dobrze
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
Do tej pory pracowałem na turbo 48 i zachowywały się rewelacyjnie,ale postanowiłem spróbować też innych i padło na turbo 8 kg...zrobiłem nastaw w 100l+24kg cukru+3 paczki drożdży , start normalny a po dwóch dniach blg 11 i cisza w beczce.Wsadziłem grzałkę,tem 28 i dalej cisza,dodałem paczke drożdży ,napowietrzanie,a tu lekka pianka i po jednym dniu znowu spokój.Co mam robić !!!
Witam
może za szybko panikujesz, jak pisał ktoś wyżej one wolno fermentują, ja też myślałem,
że pierwszy nastaw i zaraz wpadka, zrobiłem błąd, że najpierw ich nie uwodniłem w
odpowiedniej temperaturze, ale wolno i poszły.
Tego gazu nie idzie aż tak dużo, może Ty w tej beczce tego nie zauważasz, jutro o 12.00 będzie 7 dni jak idą u mnie i raczej jeszcze to nie koniec.
Ja mam je w pojemniku do piwa 30 l i mam rurkę fermentacyjną, dlatego widzę co
sie dzieje.
KOBRA 24 już zrobiłem wg podpowiedzi Kolegów z forum i idą rewelacyjnie,
(12 kg w 50 l) jeden syk jakby się wapno lasowało.
Jako założyciel tego tematu, krytykujący drożdze turbo,
odszczekuję co napisałem na początku i STWIERDZAM, ŻE
DROŻDZE KOBRA TURBO są rewelacyjne.
Obiecuję schuchać się Kolegów z Forum, nie szarlatanów.
może za szybko panikujesz, jak pisał ktoś wyżej one wolno fermentują, ja też myślałem,
że pierwszy nastaw i zaraz wpadka, zrobiłem błąd, że najpierw ich nie uwodniłem w
odpowiedniej temperaturze, ale wolno i poszły.
Tego gazu nie idzie aż tak dużo, może Ty w tej beczce tego nie zauważasz, jutro o 12.00 będzie 7 dni jak idą u mnie i raczej jeszcze to nie koniec.
Ja mam je w pojemniku do piwa 30 l i mam rurkę fermentacyjną, dlatego widzę co
sie dzieje.
KOBRA 24 już zrobiłem wg podpowiedzi Kolegów z forum i idą rewelacyjnie,
(12 kg w 50 l) jeden syk jakby się wapno lasowało.
Jako założyciel tego tematu, krytykujący drożdze turbo,
odszczekuję co napisałem na początku i STWIERDZAM, ŻE
DROŻDZE KOBRA TURBO są rewelacyjne.
Obiecuję schuchać się Kolegów z Forum, nie szarlatanów.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
Moja rada,nie kupuj ich więcej razy. Drożdże te nie cieszą się dobrą opinią. Albo przestają fermentować albo destylat z nich jest nie najlepszy w smaku.tomanubis pisze:ale postanowiłem spróbować też innych i padło na turbo 8 kg...zrobiłem nastaw w 100l+24kg cukru+3 paczki drożdży , start normalny a po dwóch dniach blg 11 i cisza w beczce.Co mam robić !!!
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Witam wszystkich
Kobra 8 dogorywają i zaczynają sie klarować, (bez pomocy) natomiast Kobra 24 (12 kg cukru do 50 l, jeden smród i jakby kwas czuć, taka breja sie zrobiła, nie wiem co będzie dalej.
Beczka po tym czosnku, umyta na gorąco sodą kaustyczną i wymoczona.
Kobra 8 dogorywają i zaczynają sie klarować, (bez pomocy) natomiast Kobra 24 (12 kg cukru do 50 l, jeden smród i jakby kwas czuć, taka breja sie zrobiła, nie wiem co będzie dalej.
Beczka po tym czosnku, umyta na gorąco sodą kaustyczną i wymoczona.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości