Drożdże TURBO
Ja muszę powchwalić Turbo 48, zakupione od kolegi 98%.
Zrobiłem nastaw, według przepisu z opakowania, tylko chciałem mieć moc 20%. Z racji małej butli dostępnej pod ręką, wszystko podzieliłem przez 4.
I tak z 2 kg cukru, 1/4 paczki drożdzy (wagowo) i 5 litrów wody zrobiłem nastaw.
Po 5 dniach pracy, zlanie zalewanie Turbo Clarem, i na dzień następny kryształ.
Do zbiornika wlałem 4,2 l litra nastawu, start brykania i wydatek rzędu 0,83 l czystego wyrobu, o mocy 96%. Smak ładny, zapach też choć na mój gust troszkę ostrzejszy niż po nastawie ryżowo-rodzynkowy wg kolegi @Ostoji, zapach jest jakby łagodniejsze, ale to kwestia gustu...
Ogólnie bardzo polecam, ze względu na wydajność.
Pozd Rafał
Zrobiłem nastaw, według przepisu z opakowania, tylko chciałem mieć moc 20%. Z racji małej butli dostępnej pod ręką, wszystko podzieliłem przez 4.
I tak z 2 kg cukru, 1/4 paczki drożdzy (wagowo) i 5 litrów wody zrobiłem nastaw.
Po 5 dniach pracy, zlanie zalewanie Turbo Clarem, i na dzień następny kryształ.
Do zbiornika wlałem 4,2 l litra nastawu, start brykania i wydatek rzędu 0,83 l czystego wyrobu, o mocy 96%. Smak ładny, zapach też choć na mój gust troszkę ostrzejszy niż po nastawie ryżowo-rodzynkowy wg kolegi @Ostoji, zapach jest jakby łagodniejsze, ale to kwestia gustu...
Ogólnie bardzo polecam, ze względu na wydajność.
Pozd Rafał
Witam.
Kolego @xaafuun mam do propozycję, pomogę załatwić beczkę 55 litrową taką po Mango, jak mam i pomogę Koledze poprowadzić nastaw ryżowo-rodzynkowy z namnażaniem Bayanusów G-995. Namnażanie prowadzę w nastawach jak wyżej od ponad 8 m-cy. Smak destylowanego spirytusu z tego nastawu jest lepszy od cukrówek. Porterówka zrobiona z tego nastawu jest smaczniejsza i może wygrać w cuglach. Proszę napisać do mnie na PW to podam namiar na beczki.
Kolego @xaafuun mam do propozycję, pomogę załatwić beczkę 55 litrową taką po Mango, jak mam i pomogę Koledze poprowadzić nastaw ryżowo-rodzynkowy z namnażaniem Bayanusów G-995. Namnażanie prowadzę w nastawach jak wyżej od ponad 8 m-cy. Smak destylowanego spirytusu z tego nastawu jest lepszy od cukrówek. Porterówka zrobiona z tego nastawu jest smaczniejsza i może wygrać w cuglach. Proszę napisać do mnie na PW to podam namiar na beczki.
Pozdrawiam Ostoja
a próbowaliście może drożdży T3 takich jak te
http://www.allegro.pl/item703080298.html
miałem już drożdże TURBO24 i jestem z nich zadowolony. T3 natomiast są znacznie tańsze.
http://www.allegro.pl/item703080298.html
miałem już drożdże TURBO24 i jestem z nich zadowolony. T3 natomiast są znacznie tańsze.
alkohol zabija powoli, ale nam się nigdzie nie spieszy
Pracuję na T3 od kilku miesięcy. Jestem bardzo zadowolony. Fermentacja trwa 3-4 dni.
Po 6-7 dniach zacier jest klarowny i nie ma potrzeby dodawania środków klarujących.
Jedno opakowanie można użyc do przerobu 7-14 kg cukru. Zwiększanie nastawu na jedno
opakowanie powyżej tej granicy znacznie wydluża czas fermentacji.
Po 6-7 dniach zacier jest klarowny i nie ma potrzeby dodawania środków klarujących.
Jedno opakowanie można użyc do przerobu 7-14 kg cukru. Zwiększanie nastawu na jedno
opakowanie powyżej tej granicy znacznie wydluża czas fermentacji.
brawo! Ty tez popisales sie "poprwna" polszczyzna, ale to pewnie jakis slang... w kazdym razie beznadziejny i tak sie cieszysz ze znasz ten glupi slang ze napisales to wyrazenie wielkimi literami. Jestem pod wrazeniemale OSOHOZI
[ Dodano: 2009-08-10, 07:34 ]
w kazdym razie slang na poziomie szkoly podstawowej, gratuluje
Może. Ostatnio przerabiałem 30. Dodałem proporcjonalnie więcej wody, kwasku, pożywki i przecieru. (kwasek 1g/l, activit 0,5g/l, przecier 1000g/30l na to, co było ponad przepis na opakowaniu). Jako, że pierwszy raz używałem turbo byłem ciekaw efektów. Przerobiły wszystko w około tydzień. Nie miałem czasu, więc nastęny tydzień się klarowało. Byłem zdziwiony, że praktycznie nie jedzie zmywaczem ani rozpuszczalnikiem na początku procesu. Odebrałem jednak dla higieny około 0,5 litra przedgonów. Później 15 litrów 95+ i na koniec litr pogonów. Mógłbym pewnie odzyskać jeszcze trochę gdybym gotował gęstwę z dna beczki ale nie miałem do tego przekonania (a raczej do potencjalnego smrodku i zeskrobywania przypaleń).trewy56 pisze:witam
czy to prawda że drożdże coobra 24 lub alcotec 24 , jedna paczka przerobić może nawet 40 kg cukru?
Nie bez znaczenia jest też fakt, że nie było żadnych czarnych nalotów na miedzianej aparaturze. A wkurzały mnie one mocno po destylacji nastawów z daktylami i rodzynkami. Biorę to jednak na karb mojego lenistwa. Nie myłem tych suszonych owoców a były pewnie traktowane jakimiś pochodnymi siarki (coś jak piro lub SO2) aby wytrzymać transport i przechowywanie .
Wniosek dla mie jest jeden. Turbo dla cukrówek sprawują się lepiej niż red ethanol i bayanusy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości