Drożdże TURBO
Padły od temperatury z pewnością.kroldo pisze:... cobra 24 (2op.30kg.cuk.w sumie 125lit.)...Po pięciu dniach się zatrzymały na blg.+6.Beczka była od początku przykryta kołdrami (w pomieszczeniu +12")....
Szkoda, że ociepliłeś tą beczkę lub nie zrobiłeś tego w 2 różnych beczkach, nie było by problemu.
Ewentualnie można było dołożyć kolejną partię cukru i drożdży w odstępie 2-3 dni.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Witam wszystkich
nastawiłem na COBRA 8, temperatura 26 st.C, wg instrukcji 21 l wody, ja dałem 22,5 litra, 10 godzin i ani drgną, lałem kranówkę do konewki, może za bardzo napowietrzyłem, potem dodałem gorącej aby uzyskać odpowiednią temperature.
Wystartowałem z temperaturą 27,5, wsypałem drożdze, zamieszałem i tyle.
Co jest nie tak ?
Jest to mój pierwszy nastaw.
nastawiłem na COBRA 8, temperatura 26 st.C, wg instrukcji 21 l wody, ja dałem 22,5 litra, 10 godzin i ani drgną, lałem kranówkę do konewki, może za bardzo napowietrzyłem, potem dodałem gorącej aby uzyskać odpowiednią temperature.
Wystartowałem z temperaturą 27,5, wsypałem drożdze, zamieszałem i tyle.
Co jest nie tak ?
Jest to mój pierwszy nastaw.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
Czyli ta instrukcja jest do niczego
fermentor mam taki od piwa 30 l, może dolać jeszcze wody,
i tak dałem 1,5 litra więcej niż w instrukcji
zobaczymy rano
fermentor mam taki od piwa 30 l, może dolać jeszcze wody,
i tak dałem 1,5 litra więcej niż w instrukcji
zobaczymy rano
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
Witam
7 rano i poszły, ale czy to jest fermentacja burzliwa ???
zobaczymy dalej
@Jank mam jeszcze paczkę KOBRA 24, ale chciałbym dzisiaj
na nich zrobić drugi nastaw, może masz jakieś wypróbowane
nastawy na tych drożdzach ?
bo znów instrukcja mówi wiadomo co
7 rano i poszły, ale czy to jest fermentacja burzliwa ???
zobaczymy dalej
@Jank mam jeszcze paczkę KOBRA 24, ale chciałbym dzisiaj
na nich zrobić drugi nastaw, może masz jakieś wypróbowane
nastawy na tych drożdzach ?
bo znów instrukcja mówi wiadomo co
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
Coobra 24 też na instrukcji jest na 6kr cukru ale lepiej jest zrobić nastaw na około 50l i dać 12kg cukru.ziutekt pisze:...mam jeszcze paczkę KOBRA 24, ale chciałbym dzisiaj
na nich zrobić drugi nastaw, może masz jakieś wypróbowane
nastawy na tych drożdzach ?
bo znów instrukcja mówi wiadomo co
Po 3-4dniach wszystko jest gotowe.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
OK witam
to by pasowało bo
mam 2 beczki 60l ale czuć czosnek i nie wiem czy to się nie przeniesie do destylatu
to by pasowało bo
mam 2 beczki 60l ale czuć czosnek i nie wiem czy to się nie przeniesie do destylatu
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
"przestudiowałem" właśnie cały temat o zapachach w beczkach
i przeważają opinie, że soda kaustyczna i gorąca woda
KOBRA 8 zaczyna bulgotać coraz intensywniej i to jest pocieszające,
może za szybko się podnieciłem
podwyższyłem temperaturę na 28 st.C
i przeważają opinie, że soda kaustyczna i gorąca woda
KOBRA 8 zaczyna bulgotać coraz intensywniej i to jest pocieszające,
może za szybko się podnieciłem
podwyższyłem temperaturę na 28 st.C
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości