Drożdże TURBO

banan
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2009-10-27, 14:04

Post autor: banan » 2010-03-19, 16:08

Używałem Cobra24 i Turbo24 żadnej różnicy nie wyczułem czas fermentacji tak samo szybki polecam te i te.

MRÓWKA
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-05-14, 19:56

Post autor: MRÓWKA » 2010-03-21, 12:23

Ja również użuwałem TURBO PURE 24H i jestem bardzo z nich zadowolony, również inni, którzy mieli kontakt z tym napojem byli bardzo zadowoleni i polecali się na przyszłośc :mrgreen:

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-04-09, 21:47

kroldo pisze:... cobra 24 (2op.30kg.cuk.w sumie 125lit.)...Po pięciu dniach się zatrzymały na blg.+6.Beczka była od początku przykryta kołdrami (w pomieszczeniu +12")....
Padły od temperatury z pewnością.
Szkoda, że ociepliłeś tą beczkę lub nie zrobiłeś tego w 2 różnych beczkach, nie było by problemu.
Ewentualnie można było dołożyć kolejną partię cukru i drożdży w odstępie 2-3 dni.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2010-06-13, 22:13

Witam wszystkich
nastawiłem na COBRA 8, temperatura 26 st.C, wg instrukcji 21 l wody, ja dałem 22,5 litra, 10 godzin i ani drgną, lałem kranówkę do konewki, może za bardzo napowietrzyłem, potem dodałem gorącej aby uzyskać odpowiednią temperature.
Wystartowałem z temperaturą 27,5, wsypałem drożdze, zamieszałem i tyle.

Co jest nie tak ?

Jest to mój pierwszy nastaw.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

jarekm
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2009-12-23, 10:12

Post autor: jarekm » 2010-06-13, 22:22

one wolno ruszają tem startu wg mnie powinna wynosić 30 do 33 st i dobrze jest je wczesniej pobudzić w jakimś naczynku do ok 0,5 l dodac trochę cukru i jak ruszą wlać do fermentatora
jednak 8 kg cukru to przesada , przerobią go , ale jakośc destylatu jest niespecjalna

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2010-06-13, 22:28

Czyli ta instrukcja jest do niczego
fermentor mam taki od piwa 30 l, może dolać jeszcze wody,
i tak dałem 1,5 litra więcej niż w instrukcji

zobaczymy rano
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-06-13, 23:29

ziutekt pisze:Witam wszystkich
nastawiłem na COBRA 8, temperatura 26 st.C, wg instrukcji 21 l wody, ja dałem 22,5 litra, 10 godzin i ani drgną,
Też tak miałem i od tamtej pory nie kupuję 8. Dodaj do nastawu T-3 lub piekarnicze. Szybko Ci ruszą.

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2010-06-14, 08:19

Witam
7 rano i poszły, ale czy to jest fermentacja burzliwa ???
zobaczymy dalej

@Jank mam jeszcze paczkę KOBRA 24, ale chciałbym dzisiaj
na nich zrobić drugi nastaw, może masz jakieś wypróbowane
nastawy na tych drożdzach ?
bo znów instrukcja mówi wiadomo co
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

jarekm
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2009-12-23, 10:12

Post autor: jarekm » 2010-06-14, 08:21

c8 bardzo wolno pracują cierpliwości

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-06-14, 09:10

ziutekt pisze:...mam jeszcze paczkę KOBRA 24, ale chciałbym dzisiaj
na nich zrobić drugi nastaw, może masz jakieś wypróbowane
nastawy na tych drożdzach ?
bo znów instrukcja mówi wiadomo co
Coobra 24 też na instrukcji jest na 6kr cukru ale lepiej jest zrobić nastaw na około 50l i dać 12kg cukru.
Po 3-4dniach wszystko jest gotowe.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2010-06-14, 09:40

OK witam
to by pasowało bo
mam 2 beczki 60l ale czuć czosnek i nie wiem czy to się nie przeniesie do destylatu
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

Awatar użytkownika
zico
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2008-08-15, 22:25
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: zico » 2010-06-14, 10:04

wg mnie czosnek przeniknie do destylatu nie ma opcji .Powinieneś bardzo dobrze wyparzyc beczkę , choć wątpię czy to coś da

Awatar użytkownika
zico
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2008-08-15, 22:25
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: zico » 2010-06-14, 11:25

cihy pisze:nie przeniesie się ,też tak miałem i znikł po trzecim razie
a co z własnie tymi trzema razami :D :D

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2010-06-14, 11:51

"przestudiowałem" właśnie cały temat o zapachach w beczkach
i przeważają opinie, że soda kaustyczna i gorąca woda

KOBRA 8 zaczyna bulgotać coraz intensywniej i to jest pocieszające,
może za szybko się podnieciłem
podwyższyłem temperaturę na 28 st.C
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2010-06-15, 13:14

zico pisze:
cihy pisze:nie przeniesie się ,też tak miałem i znikł po trzecim razie
a co z własnie tymi trzema razami :D :D
Jak to co konsumuje się 8) 8)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości