Drożdże TURBO

cihy
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2006-05-12, 15:25

Post autor: cihy » 2010-06-15, 15:32

w destylacie nie było czuć ale beczka capiła teraz już nie capi
cihy

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2010-06-15, 17:14

ziutekt pisze:"
podwyższyłem temperaturę na 28 st.C
Jak dałeś powyżej 6kg cukru na 21 litrów wody obniż temperaturą do 25 stopni bo i tak przerobią tylko do 14% i staną.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2010-06-15, 21:53

Witam
obniżyłem, wyjąłem grzałkę, i to będzie coś koło tego,
dolałem wody do 25 l, nic wiecej już nie kombinuję,
po dolaniu wody jakby szybciej idzie, cukru dałem 8 kg
początkowo na 22,5 l

[ Dodano: 2010-06-18, 08:27 ]
Witam
wczoraj 21.00 zrobiłem nastaw 12 kg i woda do 50 l, drożdze KOBRA 24,
przykryłem pieluchą tetrową i położyłem nakrętkę lekko dociskając,
rano słychać tylko jeden syk, idą jak burza, w życiu bym się nie spodziewał,
że są takie drożdze które przy takim stężeniu dadzą sobie radę,
trochę wina zrobiłem przez te lata, jestem zaskoczony.

[ Dodano: 2010-06-18, 08:45 ]
KOBRA 8, 8 kg w 25 l wody nadal idą bardzo dobrze
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2010-06-19, 21:48

Do tej pory pracowałem na turbo 48 i zachowywały się rewelacyjnie,ale postanowiłem spróbować też innych i padło na turbo 8 kg...zrobiłem nastaw w 100l+24kg cukru+3 paczki drożdży , start normalny a po dwóch dniach blg 11 i cisza w beczce.Wsadziłem grzałkę,tem 28 i dalej cisza,dodałem paczke drożdży ,napowietrzanie,a tu lekka pianka i po jednym dniu znowu spokój.Co mam robić !!! :wall :furious

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2010-06-19, 22:33

Witam
może za szybko panikujesz, jak pisał ktoś wyżej one wolno fermentują, ja też myślałem,
że pierwszy nastaw i zaraz wpadka, zrobiłem błąd, że najpierw ich nie uwodniłem w
odpowiedniej temperaturze, ale wolno i poszły.
Tego gazu nie idzie aż tak dużo, może Ty w tej beczce tego nie zauważasz, jutro o 12.00 będzie 7 dni jak idą u mnie i raczej jeszcze to nie koniec.
Ja mam je w pojemniku do piwa 30 l i mam rurkę fermentacyjną, dlatego widzę co
sie dzieje.
KOBRA 24 już zrobiłem wg podpowiedzi Kolegów z forum i idą rewelacyjnie,
(12 kg w 50 l) jeden syk jakby się wapno lasowało.

Jako założyciel tego tematu, krytykujący drożdze turbo,
odszczekuję co napisałem na początku i STWIERDZAM, ŻE
DROŻDZE KOBRA TURBO są rewelacyjne.

Obiecuję schuchać się Kolegów z Forum, nie szarlatanów.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-06-19, 22:56

tomanubis pisze:ale postanowiłem spróbować też innych i padło na turbo 8 kg...zrobiłem nastaw w 100l+24kg cukru+3 paczki drożdży , start normalny a po dwóch dniach blg 11 i cisza w beczce.Co mam robić !!! :wall :furious
Moja rada,nie kupuj ich więcej razy. Drożdże te nie cieszą się dobrą opinią. Albo przestają fermentować albo destylat z nich jest nie najlepszy w smaku.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2010-06-19, 22:58

Panika to moje drugie imię...Najbardziej mnie niepokoji tenstop na 11blg i brak oznak życia w beczuni,ale poczekam...może ruszą.Dzięki za słowa otuchy.

[ Dodano: 2010-06-19, 23:01 ]
Dość experymentów TYLKO TURBO 48 !!! :1st

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2010-06-20, 10:25

Turbo 8 są przeznaczone tylko do pojedyńczych nastawów - na 25litrów
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2010-06-22, 22:11

Witam wszystkich
Kobra 8 dogorywają i zaczynają sie klarować, (bez pomocy) natomiast Kobra 24 (12 kg cukru do 50 l, jeden smród i jakby kwas czuć, taka breja sie zrobiła, nie wiem co będzie dalej.

Beczka po tym czosnku, umyta na gorąco sodą kaustyczną i wymoczona.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2010-12-09, 12:24

Ja dorzucę dwa słowa o COBRA 8.
Robiłem kilka nastawów w różnych kombinacjach z tymi drożdżami i za każdym razem dupa - nie przerobiły do końca cukru a destylat to tak śmierdział, że tylko drugi raz pomógł mu.
Od tej pory nigdy więcej COBRA 8 :!:

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-12-09, 21:52

Nie używałem Coobra8 tylko dla tego, że Coobra24 jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.
Wolę je nawet od ALCOTEC 24 TURBO PURE ale to może z przyzwyczajenia.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości