Drożdże TURBO

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-01-11, 22:03

Witam a ja krotko napisze bo już dwa razy podchodzę do tematu i mi wywaliło całe 'wypociny"

zawartość kwasu octowego w ilości 1.5 na litr stanowczo wstrzymuje - zatrzymuje proces fermentacji - co przekłada się na stary w ilości zadanego cukru - czy warto ?? " pytanie pozostawiam zainteresowanym - jeżeli ktoś dysponuje chromatografem - "tylko " wydatek skromnych kilkuste tysięcy około 150 ... ;) )( w moim przypadku to mam to "szczęście ' że mogę i mam chromatograf i moge to określić .... ) to jest w stanie 'przewidzieć " kiedy kwas octowy "przebiję tą barierę " i wyeliminuje straty w zawartości "materiału"
spoko można :reanimować " ponownie - ale wtedy do kogo pretensje ???? że nie jest tak szybko, nie do koca " -" blg ????? zawsze powiadam /piszę- róbmy wszystko w granicy rozsądku...

dywagacje pozostawiam opiniodawcom ..

pozdrawiam serdecznie
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2010-01-11, 22:57

To prawda Turbo24 są drogie. Taka jest polityka producentów. Ale biorąc pod uwagę najtańsze źródło [->kol. 98%] i trzykrotny [umiejętny] recycling to jednak 1,5zł/1l 95% nie powala. :)
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-01-12, 18:52

Bez recyklingu wychodzi niewiele więcej bo 2,50 zł za litra 95% bez kosztów przesyłki.

Ja w nic innego nie chcę się bawić, nawet w recykling bo szkoda mi czasu.

Grzeję 18 litrów wody (nawet nie gotuję), rozpuszczam 14 kg cukru i w balon 60 litrowy.
Dolewam zimnej kranówki do 52-53llitrów i uzyskuję temperaturę w granicach 30 stopni C.
Paczkę turbo wsypuję do 2 litrów podgrzanej wody do temperatury 35 stopni i łyżeczkę cukru, co po wymieszaniu i odczekaniu 25 minut na zebranie się drożdży daje temperaturę około 30 stopni, i w balon.
Zrobienie nastawu zajmuje mi 40 minut.

Nie używam żadnych pożywek, dawkowania cukru, i innych pieszczot.
Zachodzę po sześciu dniach i BLG zawsze na minus, klarowanie zolem i na rurę. :D
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2010-01-14, 17:12

Kolega yachu4 napisał
Bez recyklingu wychodzi niewiele więcej bo 2,50 zł za litra 95% bez kosztów przesyłki.
Czy to możliwe, bo mnie bez klaru wychodzi o wiele więcej :wink:
Jeśli chodzi o cenę samych drożdży to OK.
Ostatnio zmieniony 2010-01-14, 18:20 przez kroldo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-01-14, 18:07

te 2.5 PLN to chyba koszty zużytych drożdży na wygenerowanie litra 96%
koledze @yachu4 chyba o to chodziło

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-01-14, 19:55

Dokładnie tak ja napisałem, że za litra spirytu 95% i potwierdzili to koledzy.
No może zaokrągliłem parę groszy na minus, ale cena zależy od ilości zakupu u 98%. :mrgreen:

Przyjąłem do wyliczenia tylko 0,5 litra dobroci z 1kg cukru, a wychodzi mi deczko więcej.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-01-22, 13:23

Witam szanownych kolegów mam pytanie odnosnie przechowywania drożdży turbo bayanusów i red etanoli trzymam je w piwnicy temp teraz w piwnicy 1stopień zapowiadają wieksze mrozy czy ujemne temp nie szkodzą drożdżom .Serdecznie pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-01-22, 23:45

Piszą, że najlepiej w lodówce (5°C) także lepiej zimniej niż cieplej, poprawcie mnie jeżeli się mylę, a nie chcę kolegi pols34 w błąd wprowadzać :wink:
Pzdr :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-01-23, 19:40

Turbo 48 trzymałem w temeraturze pokojowej ponad pół roku i przerobiły materiał bez problemu. :lol:

Ale, jeżeli są jakieś wskazane warunki to lepiej się do nich stosować.

Stawiał bym na temperatury poniżej 0 stopni.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-01-23, 20:44

Myśli kolega ze takie nawet -5 im nie zaszkodzi

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-01-23, 21:23

Nie praktykowałem w innych warunkach jak temperatura pokojowa, więc nie potwierdzam innych.

Myślę że kolega 98% może coś więcej w tym temacie powiedzieć.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-01-23, 21:38

Witam Koledzy jak każde drożdże "aktywne " wymagają suchego i chłodnego miejsca

szczególnie drożdże winiarskie są 'delikatne ' i im spokojnie wystarcza temp 5-10sC( chłodziarka jest ok ) .
turbo można przechowywać w temperaturach 10 - 15sC w dłuższym okresie co nie oznacza że w cieplejszych warunkach 20sc tracą na witalności na pewno nie należy wystawić każdych drożdży na wahania/skoki temperatur i zbyt wysokie temperatury :idea:

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2010-01-23, 22:21

No...., i wszystko jasne. :D
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2010-01-27, 13:01

Panowie najważniejsze, aby drożdze leżały w suchym miejscu. Kiedyś trzymałem "Zamojskie" w piwnicy, niby sucho a drożdże trafił szlag. Teraz wszystko leży w szafce w domu i jest OK!
czytam nie pytam

autobodydoc
30%
30%
Posty: 32
Rejestracja: 2010-02-19, 14:55

Post autor: autobodydoc » 2010-03-13, 14:26

witam wszystkich
ja ostatnio uzywam turbo power firmy still spirits i jestem bardzo zadowolony z nich
instrukcia mowi : 10.5 KG dextrozy ale ja uzywam cukru i 20 litry wody trzymalem stala temperature 22C przez jakies 7 dni ,efekt dosyc dobry za kazdym razem zacier ma jakies 20% a 8 juz zrobilem , i na rure , wychodzi zawsze jakies 95% i powiem ze wcale nie smirerdzi w zaden sposob , pare kolegow pilo i mowa ze jak spirytus ...
tak ze polecam ten rodzaj drozdzy

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości