Drożdże TURBO
Witam a ja krotko napisze bo już dwa razy podchodzę do tematu i mi wywaliło całe 'wypociny"
zawartość kwasu octowego w ilości 1.5 na litr stanowczo wstrzymuje - zatrzymuje proces fermentacji - co przekłada się na stary w ilości zadanego cukru - czy warto ?? " pytanie pozostawiam zainteresowanym - jeżeli ktoś dysponuje chromatografem - "tylko " wydatek skromnych kilkuste tysięcy około 150 ... )( w moim przypadku to mam to "szczęście ' że mogę i mam chromatograf i moge to określić .... ) to jest w stanie 'przewidzieć " kiedy kwas octowy "przebiję tą barierę " i wyeliminuje straty w zawartości "materiału"
spoko można :reanimować " ponownie - ale wtedy do kogo pretensje ???? że nie jest tak szybko, nie do koca " -" blg ????? zawsze powiadam /piszę- róbmy wszystko w granicy rozsądku...
dywagacje pozostawiam opiniodawcom ..
pozdrawiam serdecznie
98%
zawartość kwasu octowego w ilości 1.5 na litr stanowczo wstrzymuje - zatrzymuje proces fermentacji - co przekłada się na stary w ilości zadanego cukru - czy warto ?? " pytanie pozostawiam zainteresowanym - jeżeli ktoś dysponuje chromatografem - "tylko " wydatek skromnych kilkuste tysięcy około 150 ... )( w moim przypadku to mam to "szczęście ' że mogę i mam chromatograf i moge to określić .... ) to jest w stanie 'przewidzieć " kiedy kwas octowy "przebiję tą barierę " i wyeliminuje straty w zawartości "materiału"
spoko można :reanimować " ponownie - ale wtedy do kogo pretensje ???? że nie jest tak szybko, nie do koca " -" blg ????? zawsze powiadam /piszę- róbmy wszystko w granicy rozsądku...
dywagacje pozostawiam opiniodawcom ..
pozdrawiam serdecznie
98%
Bez recyklingu wychodzi niewiele więcej bo 2,50 zł za litra 95% bez kosztów przesyłki.
Ja w nic innego nie chcę się bawić, nawet w recykling bo szkoda mi czasu.
Grzeję 18 litrów wody (nawet nie gotuję), rozpuszczam 14 kg cukru i w balon 60 litrowy.
Dolewam zimnej kranówki do 52-53llitrów i uzyskuję temperaturę w granicach 30 stopni C.
Paczkę turbo wsypuję do 2 litrów podgrzanej wody do temperatury 35 stopni i łyżeczkę cukru, co po wymieszaniu i odczekaniu 25 minut na zebranie się drożdży daje temperaturę około 30 stopni, i w balon.
Zrobienie nastawu zajmuje mi 40 minut.
Nie używam żadnych pożywek, dawkowania cukru, i innych pieszczot.
Zachodzę po sześciu dniach i BLG zawsze na minus, klarowanie zolem i na rurę.
Ja w nic innego nie chcę się bawić, nawet w recykling bo szkoda mi czasu.
Grzeję 18 litrów wody (nawet nie gotuję), rozpuszczam 14 kg cukru i w balon 60 litrowy.
Dolewam zimnej kranówki do 52-53llitrów i uzyskuję temperaturę w granicach 30 stopni C.
Paczkę turbo wsypuję do 2 litrów podgrzanej wody do temperatury 35 stopni i łyżeczkę cukru, co po wymieszaniu i odczekaniu 25 minut na zebranie się drożdży daje temperaturę około 30 stopni, i w balon.
Zrobienie nastawu zajmuje mi 40 minut.
Nie używam żadnych pożywek, dawkowania cukru, i innych pieszczot.
Zachodzę po sześciu dniach i BLG zawsze na minus, klarowanie zolem i na rurę.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
Kolega yachu4 napisał
Jeśli chodzi o cenę samych drożdży to OK.
Czy to możliwe, bo mnie bez klaru wychodzi o wiele więcejBez recyklingu wychodzi niewiele więcej bo 2,50 zł za litra 95% bez kosztów przesyłki.
Jeśli chodzi o cenę samych drożdży to OK.
Ostatnio zmieniony 2010-01-14, 18:20 przez kroldo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Dokładnie tak ja napisałem, że za litra spirytu 95% i potwierdzili to koledzy.
No może zaokrągliłem parę groszy na minus, ale cena zależy od ilości zakupu u 98%.
Przyjąłem do wyliczenia tylko 0,5 litra dobroci z 1kg cukru, a wychodzi mi deczko więcej.
No może zaokrągliłem parę groszy na minus, ale cena zależy od ilości zakupu u 98%.
Przyjąłem do wyliczenia tylko 0,5 litra dobroci z 1kg cukru, a wychodzi mi deczko więcej.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
Witam Koledzy jak każde drożdże "aktywne " wymagają suchego i chłodnego miejsca
szczególnie drożdże winiarskie są 'delikatne ' i im spokojnie wystarcza temp 5-10sC( chłodziarka jest ok ) .
turbo można przechowywać w temperaturach 10 - 15sC w dłuższym okresie co nie oznacza że w cieplejszych warunkach 20sc tracą na witalności na pewno nie należy wystawić każdych drożdży na wahania/skoki temperatur i zbyt wysokie temperatury
pozdrawiam
98%
szczególnie drożdże winiarskie są 'delikatne ' i im spokojnie wystarcza temp 5-10sC( chłodziarka jest ok ) .
turbo można przechowywać w temperaturach 10 - 15sC w dłuższym okresie co nie oznacza że w cieplejszych warunkach 20sc tracą na witalności na pewno nie należy wystawić każdych drożdży na wahania/skoki temperatur i zbyt wysokie temperatury
pozdrawiam
98%
-
- 30%
- Posty: 32
- Rejestracja: 2010-02-19, 14:55
witam wszystkich
ja ostatnio uzywam turbo power firmy still spirits i jestem bardzo zadowolony z nich
instrukcia mowi : 10.5 KG dextrozy ale ja uzywam cukru i 20 litry wody trzymalem stala temperature 22C przez jakies 7 dni ,efekt dosyc dobry za kazdym razem zacier ma jakies 20% a 8 juz zrobilem , i na rure , wychodzi zawsze jakies 95% i powiem ze wcale nie smirerdzi w zaden sposob , pare kolegow pilo i mowa ze jak spirytus ...
tak ze polecam ten rodzaj drozdzy
ja ostatnio uzywam turbo power firmy still spirits i jestem bardzo zadowolony z nich
instrukcia mowi : 10.5 KG dextrozy ale ja uzywam cukru i 20 litry wody trzymalem stala temperature 22C przez jakies 7 dni ,efekt dosyc dobry za kazdym razem zacier ma jakies 20% a 8 juz zrobilem , i na rure , wychodzi zawsze jakies 95% i powiem ze wcale nie smirerdzi w zaden sposob , pare kolegow pilo i mowa ze jak spirytus ...
tak ze polecam ten rodzaj drozdzy
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości