Może ja odpiszę, zanim stare wygi Cię zjedzą
.
m17essi pisze:...
więc zapytam się jeszcze raz które drożdże będą lepsze na zacier z cukru:
te: ...
Jeśli już koniecznie chcesz użyć jednych z tych drożdży do cukrówki to weź red ethanol i zrób cukrówkę zgodnie z instrukcją zawartą na tej stronie, niestety wtedy musisz mieć co najmniej paski do pomiaru PH, bo inaczej nie będziesz wiedział jak zakwasić nastaw.
To co pisze Kitaferia, że początkujący sobie nie poradzi z nastawem na Red ethanol przy cukrówce nie do końca jest prawdą, bo mi się udało bez najmniejszych problemów, wystarczyło tylko trzymać się instrukcji.
m17essi pisze:...
A ha i jeszcze jedno czy do zacieru na mące to może być taki zestaw enzymów: amylogal, scherzym i termamyl
Jak najbardziej może być taki zestaw.
Jeśli masz zamiar bawić się w zacieranie to moim zdaniem kup jednak red ethanol, są świetne do zacierów zbożowych a i cukrówkę na nich zrobisz.
Niestety jednak zanim zaczniesz zacierać musiał będziesz przeczytać co najmniej jeden wątek z forum, nie musisz szukać, zajrzyj do faq, tam jest wszystko posegregowane, wątek zacieranie mąki też jest.
Jeszcze jedno, nie napalaj się na siłę na to allegro, zapytaj za radą a_priv kolegę 98%, gwarantuję, że nie zapłacisz drożej niż na allegro a przesyłkę otrzymasz zanim zdążysz kupić ten cukier i go rozpuścić
.