I znowu drożdże Turbo

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-09-23, 20:25

Moim zdaniem jeśli robi się cztery razy większy nastaw niż w przepisie dla paczki drożdży to warto dodać drożdżom pożywki.
W takim cztery razy większym nastawie bez dodatkowej pożywki nawet drożdże T 24 pure męczą się 10 - 14 dni a nie zawsze zjedzą cały cukier.
Pozdrawiam.
OLO 69

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-09-23, 21:25

Do tego co napisał @Olo 69 dodam , że taki nastaw lepiej, aby miał proporcje cukru do wody jak 1:4. Następna sprawa to fakt, że Alcotecki T24 , są nie równe. Nie chciałem tego do tej pory pisać, ale przerobiłem już tych drożdży sporo i wiem, że zdarza się od czasu do czasu sytuacja, że paczka paczce jest nierówna. Np. dwa identyczne nastawy , zrobione w tym samym czasie, każdy z oddzielnej paczki Acoteków , potrafią dość wyraźnie się różnić czasem przerobu i końcowym Blg.
Nie mogę potwierdzić jak sprawa wygląda z konkurencyjnymi Cobrami T24 ponieważ zużyłem ich do tej pory tylko kilkanaście paczek, co jest zbyt małą ilością, aby wysuwać jakiekolwiek wnioski.
Dodam jeszcze, że testowałem T3 bezpośrednio w porównaniu do Alcotec T24 i Cobra T24.
Próbki nastawów były robione z jednego roztworu cukrówki.
Test był zrobiony tak aby sprawdzić w jednej wersji opłacalność, oraz w drugiej wersji czas pracy. Nie będę na razie opisywał szczegółów ponieważ zapiski zostawiłem w garażu.
Jednak potwierdzam , że w kwestii opłacalności T3 są poza konkurencją. Taki sam nastaw przerabiają w podobnym czasie co T24 za 2/3 ich ceny. Zaś przy wydłużeniu nieco czasu nawet 2 razy taniej. Jeżeli ich jakość się utrzyma, przestawiam się na nie.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-09-24, 07:14

Doman_13 pisze:.A moja rada (starego winiarza który ewoluuje w stronę kapania)
- Na winiaki używać woooooolnych drożdży szlachetnych winiarskich. Wychodzą na nich wspaniałe winiaki gdyż drożdże winne dodają swoisty posmak owocowy.
Ja dodał bym że na wszelkie inne nastawy owocowe również. Przecież zależy nam aby z owoców wydobyć pełen bukiet aromatów.

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2010-09-30, 22:18

Właśnie rektyfikuję nastaw (mój pierwszy) na drożdżach T3 i powiem Wam że jestem w szoku...wydajność/jakość jest na najwyższyn poziomie,praktycznie serce destylatu jest do spożycia natychmiast,łagodność jest wprost powalająca.Zostaję ICH fanem...

[ Dodano: 2010-09-30, 22:31 ]
A przez Lecha ma gonitwę , czas pomyśleć o ARC...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości