-
Hootnik
- 30%
- Posty: 31
- Rejestracja: 2008-06-02, 15:31
- Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: Hootnik » 2009-03-03, 09:09
Czy ktoś miał styczność z tymi drożdżami? Mam na myśli proporcje jak w przepisie na 6 kg cukru (3 dni?).
Drożdże T3
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-03-03, 19:19
Ja popełniłem na nich ostatni nastaw. 10 kg cukru w 40l wody. Syf okrutny, ale tydzień i blg na minusie. Nie wrócę do nich.
Pozdrawiam
-
Sadek
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2009-01-01, 16:07
Post
autor: Sadek » 2009-03-03, 20:04
Kolego "kitaferia" podejrzewam że chodzi o drożdze T3 czy Alcotec Turbo???? (ostatni post był o T3 i to chyba o nich ale tak dla wyjaśnienia)
Pozostaję, elastyczny, otwarty, ciekawy.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-03-03, 20:16
To chyba normalne, że odniosłem się do ostatniego postu.
T3
Pozdrawiam
-
chłop
- 50%
- Posty: 126
- Rejestracja: 2008-01-10, 17:04
Post
autor: chłop » 2009-03-03, 20:56
hmm,ja tak z ciekawości,syf w trakcie fermentacji czy po destylacji.
Ja z nimi miałem problem po destylacji a destylowałem razy.
Chyba wszystkie zapachy które powinny uciec podczas fermentacji skupiły się w destylacie.
Też z nich zrezygnowałem.
Pozdrawiam serdecznie.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-03-03, 21:03
Nastaw nie ładnie pachniał, robiłem surówkę i też nie taka.
Węgiel zdjął większość zapachu, ale smak po razie.......... syf / ale nie starałem się bardzo, 3 razy zamierzam jechać.
Teraz mam wsatwione MixerMan z tego samego źródła.
Pozdrawiam
-
oktogenek
- 50%
- Posty: 144
- Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
-
Kontaktowanie:
Post
autor: oktogenek » 2009-03-13, 22:09
Ja ostatnio robiłem cukrówkę 8kg na 21l wody na cobra8, wyszedł syf totalny, moc destylatu na poziomie 95% ale fuzlami jechał do końca, mam nadzieję że uratuję destylat po drugim pędzeniu
-
altiplus
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2007-09-24, 19:26
- Lokalizacja: KOL
Post
autor: altiplus » 2009-03-14, 09:52
Ja robię cukrówki na ALCOTEK TURBO 24H pure wiadomo od kogo
daje 13 kg cukru na 42 l wody beczka w ciepłym miejscu bez przykrycia po 3 dniach gotowe i do parnika znajomi nie wierzą że to jest własny wyrób takie dobre pozdrawiam i polecam te drożdże
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2009-03-14, 13:20
altiplus pisze: daje 13 kg cukru na 42 l wody
W sumie masz 42 litry czy 42(woda)+7,8(cukier)=49,8 litra nastawu ??
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
yaco26
- 70%
- Posty: 378
- Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
- Lokalizacja: Z za Narwi
Post
autor: yaco26 » 2009-03-14, 14:06
proporcja podchodzi bardziej pod beczkę 60L ale do końca
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
-
a_priv
- 100%
- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2009-03-15, 09:49
Spiryt pisze:
W sumie masz 42 litry czy 42(woda)+7,8(cukier)=49,8 litra nastawu ??
W przepisie od tych drożdży jest: 21 litrów wody + 6 kg cukru. Ja również zwiększam te proporcje dwukrotnie: tj.: 42 litry wody + 12-13 kg cukru.
pzdr
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-03-15, 17:30
Zrobiłem pierwszy nastaw na Turbo Pure 24h. Start drożdży i pełna praca po 2 godzinach
Zoabczymy jaki bedzie destylat.
Pozdrawiam
-
kacper
- 50%
- Posty: 136
- Rejestracja: 2007-04-12, 20:07
Post
autor: kacper » 2009-03-22, 19:38
Witam !!!
zrobiłem nastaw cukrowy po raz pierwszy na Turbo Pure 48h (wiadomo od kogo)+ wywar z daktyli+ pożywka+ tarkowane jabłka,.
Panowie!!!! takiej fermentacji jeszcze w swoim długim życiu nie widziałem, to nie było bulkanie to był głośny, ciągły warkot, cud, ze mi nie wyprostowało rurki fermentacyjnej!!!!
efekt po 5 dniach nastaw osiągnął około 20 % !!!
super, zwłaszcza, ze drożdże nie wymagały żadnych starań temperaturowych
Polecam je zainteresowanym
pozdrawiam
-
Aabratek
- 101%
- Posty: 1395
- Rejestracja: 2006-02-05, 16:20
Post
autor: Aabratek » 2009-03-22, 19:43
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
-
cieptas
- 60%
- Posty: 246
- Rejestracja: 2006-04-30, 13:57
Post
autor: cieptas » 2009-03-22, 19:50
alkoholu kolego AAbratek, sa ponoć i takie do 21 czy 23%
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości