I znowu drożdże Turbo

Hootnik
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-06-02, 15:31
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hootnik » 2009-03-03, 09:09

Czy ktoś miał styczność z tymi drożdżami? Mam na myśli proporcje jak w przepisie na 6 kg cukru (3 dni?).Drożdże T3

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-03, 19:19

Ja popełniłem na nich ostatni nastaw. 10 kg cukru w 40l wody. Syf okrutny, ale tydzień i blg na minusie. Nie wrócę do nich.
Pozdrawiam

Sadek
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-01, 16:07

Post autor: Sadek » 2009-03-03, 20:04

Kolego "kitaferia" podejrzewam że chodzi o drożdze T3 czy Alcotec Turbo???? (ostatni post był o T3 i to chyba o nich ale tak dla wyjaśnienia)
Pozostaję, elastyczny, otwarty, ciekawy.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-03, 20:16

To chyba normalne, że odniosłem się do ostatniego postu.

T3
Pozdrawiam

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-03-03, 20:56

hmm,ja tak z ciekawości,syf w trakcie fermentacji czy po destylacji.
Ja z nimi miałem problem po destylacji a destylowałem razy.
Chyba wszystkie zapachy które powinny uciec podczas fermentacji skupiły się w destylacie.
Też z nich zrezygnowałem.

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-03, 21:03

Nastaw nie ładnie pachniał, robiłem surówkę i też nie taka.
Węgiel zdjął większość zapachu, ale smak po razie.......... syf / ale nie starałem się bardzo, 3 razy zamierzam jechać.

Teraz mam wsatwione MixerMan z tego samego źródła.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2009-03-13, 22:09

Ja ostatnio robiłem cukrówkę 8kg na 21l wody na cobra8, wyszedł syf totalny, moc destylatu na poziomie 95% ale fuzlami jechał do końca, mam nadzieję że uratuję destylat po drugim pędzeniu

Awatar użytkownika
altiplus
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2007-09-24, 19:26
Lokalizacja: KOL

Post autor: altiplus » 2009-03-14, 09:52

Ja robię cukrówki na ALCOTEK TURBO 24H pure wiadomo od kogo :) daje 13 kg cukru na 42 l wody beczka w ciepłym miejscu bez przykrycia po 3 dniach gotowe i do parnika znajomi nie wierzą że to jest własny wyrób takie dobre pozdrawiam i polecam te drożdże

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-14, 13:20

altiplus pisze: daje 13 kg cukru na 42 l wody
W sumie masz 42 litry czy 42(woda)+7,8(cukier)=49,8 litra nastawu ??
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-03-14, 14:06

proporcja podchodzi bardziej pod beczkę 60L ale do końca :nie_wiem
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-15, 09:49

Spiryt pisze:
W sumie masz 42 litry czy 42(woda)+7,8(cukier)=49,8 litra nastawu ??
W przepisie od tych drożdży jest: 21 litrów wody + 6 kg cukru. Ja również zwiększam te proporcje dwukrotnie: tj.: 42 litry wody + 12-13 kg cukru.


pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-15, 17:30

Zrobiłem pierwszy nastaw na Turbo Pure 24h. Start drożdży i pełna praca po 2 godzinach :shock:
Zoabczymy jaki bedzie destylat.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2009-03-22, 19:38

Witam !!!
zrobiłem nastaw cukrowy po raz pierwszy na Turbo Pure 48h (wiadomo od kogo)+ wywar z daktyli+ pożywka+ tarkowane jabłka,.
Panowie!!!! takiej fermentacji jeszcze w swoim długim życiu nie widziałem, to nie było bulkanie to był głośny, ciągły warkot, cud, ze mi nie wyprostowało rurki fermentacyjnej!!!!
efekt po 5 dniach nastaw osiągnął około 20 % !!!
super, zwłaszcza, ze drożdże nie wymagały żadnych starań temperaturowych
Polecam je zainteresowanym
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-03-22, 19:43

20% czego... :shock: :shock: :shock:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-22, 19:50

alkoholu kolego AAbratek, sa ponoć i takie do 21 czy 23%

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości