I znowu drożdże Turbo

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2009-03-22, 19:55

lukasek pisze:alkoholu kolego AAbratek, sa ponoć i takie do 21 czy 23%
niestety nie doczytałeś że takiego stężenia nie da się osiągnąć na sacharozie zwanej potocznie cukrem :D

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-22, 19:57

da sie

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-03-22, 20:22

To były tylko wieści doświadczalne - o ile wiem żaden producent nie ma w ofercie takich drożdży bo wyniki są mało pewne/powtarzalne

kacper, podaj szczegóły tego nastawu (skład, sposób pomiaru itd)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2009-03-22, 21:54

Witam !!
Ogólnie 10 kg cukru podany w 2 ratach, Drożdże w/w
pożywka Actiwe , + 3 kg starkowanych jabłek, + 15 deko kwasku cytrynowego, po 2 dniach dodałem 2-gą porcję cukru +wywar z 40 dkg ( więcej nie miałem) daktyli na pożywkę., ogólnie zacier w ilości 30 l, bulgał dokładnie 6 dni
alkoholomierz niestety nie jest markowy, tylko zakupiony w markecie, ale zanurzał się do wartości 20, szkoda, ze nie zrobiłem zdjęcia,
pozdrawiam

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-03-22, 22:03

kacper pisze:alkoholomierz niestety nie jest markowy, tylko zakupiony w markecie, ale zanurzał się do wartości 20, szkoda, ze nie zrobiłem zdjęcia,
pozdrawiam
Tylko, że to nie jest czysta mieszanina wody z alkoholem a tylko taką można zmierzyć alkoholomierzem. Natomiast jeśli zacieru było 30 litrów po dodaniu cukru, to teoretycznie jest to ilość na około 20% pod warunkiem, że drożdże są w stanie zjeść cały cukier.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-03-22, 22:08

kacper pisze:alkoholomierz niestety nie jest markowy, tylko zakupiony w markecie, ale zanurzał się do wartości 20
a co Ty mierzyłeś tym alkoholomierzem? :shock:
te przyrządy biowinowskie co to niby mają dwie skale to lipa jest
Mierzy się poziom cukrów (cukromierzem) i na tej podstawie określa się przewidywaną moc
alkoholomierz nie zmierzy prawidłowo innego roztworu niż czysty etanol i woda

Niemniej jeśli masz 30 litrów nastawu i w tym 10kilo cukru + cukry z jabłek to faktycznie będzie coś koło 20 - tylko pytanie: czy cały cukier został przefermentowany...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2009-03-22, 23:30

witaj faktycznie stosowałem tylko taki miernik alkoholu, na pewno cały cukier został przeżarty, kosztowaliśmy komisyjnie, ( kolesie mają lepsze wyczucie językiem niż ja, było to gorzkie aż trzepało, Ucieszyłem się z mocy, ponieważ do tej pory na innych drożdżach- zamoyski, przez kilka lat w/w przyrządzik pokazywał 9-10% a tu ok 20!!!!!
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-03-23, 00:59 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-03-22, 23:37

no to masz faktycznie fart - jednak byłbym ostrożny bo to nie musi być powtarzalną regułą,
w przypadku wtopy szkoda cukru wylać i trza się bawić z ponownym wykorzystaniem odwaru
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2009-03-23, 10:34

AAbratek pisze:no to masz faktycznie fart - jednak byłbym ostrożny bo to nie musi być powtarzalną regułą,
w przypadku wtopy szkoda cukru wylać i trza się bawić z ponownym wykorzystaniem odwaru
jasne, niestety pomimo cudnego wyniku końcowego zacieru, spieprzyłem proces destylacji, co u mnie jest normalne, puszczałem poprzez sprzęt z refluksem zewnętrznym i niestety szklaną chłodnicą, pomimo syfonu zastosowanego na powrocie refluksu opary "Olały" moją nową chłodniczkę i dawały przez syfon i refluks, ( co chyba nie jest zgodne z prawami fizyki), pomimo regulacji zaworami. Podczas błyskawicznej zmiany zestawu z kolumny na zwykły z odstojnikiem zwiało kupę "dobra", poparzyłem łapy, i uratowałem tylko 3 litry 80 % spirytu - porażka,
pozdrawiam

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2009-12-07, 19:34

kitaferia pisze:Zrobiłem pierwszy nastaw na Turbo Pure 24h. Start drożdży i pełna praca po 2 godzinach :shock:
Zoabczymy jaki bedzie destylat.
Można wiedzieć jakie wrażenia po przedestylowaniu?
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-05-29, 16:10

Zauważyłem że w ofercie sklepu Wino-Hobby pojawiły się nowe drożdże firmy Alcotec które zawierają dodatkowo do dodania do nastawu węgiel aktywny.
Może ktoś już stosował i ma jakieś opinie?
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... rod_id=846
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... rod_id=845
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... rod_id=846
Pozdrawiam.
OLO 69

M
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: M » 2010-05-31, 08:23

Ja byłem ciekaw jak tych drożdży z drugie go linku ale jak przeczytałem opis to nie są one takie rewelacyjne bo nie nadają się chyba do zwykłego cukru.

AREZ004 Drożdże Alcotec Extreme Alcohol 23%
rozpuścić 10,5kg glukozy (dextrozy lub cukru browarniczego) w 18 litrach gorącej wody. Całość przelać do fermentatora o poj. min. 30l

Co wy na to?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-05-31, 11:47

M pisze:Ja byłem ciekaw jak tych drożdży z drugie go linku ale jak przeczytałem opis to nie są one takie rewelacyjne bo nie nadają się chyba do zwykłego cukru
Spokojnie możesz dodać do nich zwykłego cukru. Choć wtedy na pewno nie dadzą rady zrobić 23 % alkoholu w nastawie.
Generalnie koledzy raczej nie polecają robienia tak mocnych nastawów bo te z kolei zawierają większe ilości niepotrzebnych składników po fermentacji.
Myślę że do cukrówek dobrą opcją mogą być drożdże http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... rod_id=846
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2010-08-02, 16:00

Mam pytanie do kolegów pracujących na drożdżach turbo,konkretnie T-24.Czy koledzy zauważyli różnicę pomiędzy destylatem zrobionym na paczce drożdży według instrukcji a np.czterokrotnym zwiększeniem składników (cukier 24, woda84l).Wydaje mi się,że różnica jest.Przy zwiększonych proporcjach nastaw pracuje w większej temp.i tu destylat jest o ostrym smaku i zapachu,przy dawce normalnej tego efektu brak.Zrobiłem też nastaw na alcotec vodka star jak w instrukcji,po dwóch destylacjach i węglu wyszło super,łagodne w smaku i zapachu.Proszę podzielić się swoimi doświadczeniami.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-08-03, 07:32

Wg producenta drożdże turbo nie są zalecane do dużych nastawów. I nie chodzi tu o ich "rozwadnianie" ale raczej o nadmierny wzrost temperatury, psujący efekt końcowy. Myślę, że celowy byłby eksperyment polegający na dodaniu do zalecanej porcji cukru i wody części drożdży (np 1/4) i porównanie efektu z czterokrotnie więszym nastawem na całej paczce.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości