I znowu drożdże Turbo

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-16, 20:58

dzisiaj już ruszyły i jest ok.
Myślałem że będzie źle.
Pozdr.Dudol

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-09-16, 21:38

I lepiej nie grzej nastawu bo możesz uzyskac piekący destylat.
Drożdże turbo dają sobie świetnie rade bez żadnych grzałek.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2010-09-16, 21:49

kolega olo 69 ma rację przestrzegam przed zbyt wysoką temperaturą nastawu,destylat wychodzi ostry i piekący w smaku,sprawdzone .Latem robiłem nastaw na T24h,temperatury były wysokie a pojemnik stal na strychu.Teraz ten sam nastaw w niskiej temp.i smak jest OK.

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-17, 09:46

Witam
A co z napowietrzaniem nastawu?
Ja robię tak:
Jak rozrobię cukier z wodą- temp. 30 stopni to wlewam drożdże uprzednio uwolnione w temp. 30-35 stopni.
Czy teraz trzeba napowietrzyć ten nastaw?
Czy można to zrobić wiertarką z mieszadłem?
Proszę o ewentualne korekty.
Pozdr. Dudol

wajzer

Post autor: wajzer » 2010-09-17, 10:44

Dobre napowietrzenie nastawu jest potrzebne na początku aby drożdże miały dobre warunki do rozmnażania :mrgreen:
Mieszadło i wiertarka zrobią swoje.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-09-17, 11:50

Albo pompka akwariowa.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: I znowu drożdże Turbo

Post autor: pluton » 2010-09-19, 17:31

inspiracje pisze: ...
Czy ktoś z Was próbował robić wino na drożdżach TURBO??
...
Myślę o winie do picia a nie do przerobu...
Też zadałem podobne pytanie na forum winiarskim. Odpowiedzi były dosyć logiczne:
Drożdże winne są nastawione na wydobycie różnych wartościowych z punktu widzenia bukietu wina smaków.
Drożdze gorzelnicze są (?) nastawione na produkcję szybką i w dużej ilości etanolu bez
obcych dodatków .

Zatem na winiaki można użyć t3, turbo i innych, na wino - lepiej tokay lub sherry.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Re: I znowu drożdże Turbo

Post autor: kitaferia » 2010-09-19, 20:35

pluton pisze:
Zatem na winiaki można użyć t3, turbo i innych
Nie próbujcie tego w domu, to herezja 8)

Szkoda winogron na winiak, gdy użyje się takich drożdży :!:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-09-19, 21:17

Witam i popieram poprzednika w 100%!
Mnie nawet szkoda w ogóle winogron na winiak - u mnie winogrona są tylko na wino :D !
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

kylo81

Post autor: kylo81 » 2010-09-19, 22:24

Witam wszystkich.
Ja od dłuższego czasu używam drożdży turbo 24h. na początku na jednej paczce przerabiałem 10kg cukru. W chwili obecnej 40kg cukru na 2 paczki drożdży. Właśnie przed chwilą skończyłem destylacje na pot stilu. We wtorek bedę powtarzał destylacje.
Według mnie są to bardzo dobre drożdze, idealne na nastawy cukrowe.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2010-09-20, 20:01

Astemio pisze:Witam i popieram poprzednika w 100%!
Mnie nawet szkoda w ogóle winogron na winiak - u mnie winogrona są tylko na wino :D !
Niedawno piłem pyszny winiak z winogron :slinka

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-09-20, 23:05

Wierzę i nie mam zamiaru zaprzeczać - gusta są poza dyskusją.
Ja przepadam za winem winogronowym, ale tylko własnego wyrobu.
Nie wiem ile w sklepie bym za podobne zapłacił, ale chyba niemało :D .
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-09-20, 23:13

Witam :
Nie wiem ile w sklepie bym za podobne zapłacił, ale chyba niemało
raczej z "kasą" byś nie miał problemu lecz gdzie takiego wina poszukiwać :idea: ..
chyba nie u nas w kraju ...

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Doman_13
50%
50%
Posty: 154
Rejestracja: 2009-11-18, 21:37

Post autor: Doman_13 » 2010-09-22, 19:58

W dobrych sklepach z winami mają dobre wina gronowe których w Polsce zrobić się nie da.
A to dlatego że szlachetne winogrona z których te wina są robione w Polsce zamarzną.
Szkoda wielka dla nas że te szczepy winogron w naszym klimacie zima wykańcza bo winiaki były by jeszcze lepsze.

A moja rada (starego winiarza który ewoluuje w stronę kapania)
- Na winiaki używać woooooolnych drożdży szlachetnych winiarskich. Wychodzą na nich wspaniałe winiaki gdyż drożdże winne dodają swoisty posmak owocowy.
- Na nastawy cukrowe używać szybkich drożdży gorzelniczych. Tu zależy nam na czasie a nie na smaku.

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-23, 18:55

Nastawiłem 4-krotnynastaw na turbo 24.
Dzisiaj jest 8 dzień i BLG=8. W garażu 14 stopni. Beczka okryta kocem.
Jeden dzień straciłem bo nie chciały ruszyć (za zimny roztwór).
Ile czasu przerabiają wam taki nastaw? Oczywiście jak ktoś robił.
Pozdr. Dudol

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości