I znowu drożdże Turbo
- inspiracje
- 101%
- Posty: 191
- Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
- Lokalizacja: Czarnoszyce
I znowu drożdże Turbo
Przepraszam że w ogóle zadaję takie pytanie.
Czy ktoś z Was próbował robić wino na drożdżach TURBO??
Myślę tu o winie np. z wiśni.
Myślę o winie do picia a nie do przerobu...
Czy ktoś z Was próbował robić wino na drożdżach TURBO??
Myślę tu o winie np. z wiśni.
Myślę o winie do picia a nie do przerobu...
Ostatnio zmieniony 2009-02-15, 23:28 przez inspiracje, łącznie zmieniany 1 raz.
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy
A można wiedzieć czemu kolega tak kombinuje?Jeżeli robimy wino z owoców to mamy tam cukier zwany fruktozą,a fruktozę drożdże winne przerabiają bez problemu.
Wino oczywiście można zrobić na turbo,ale smak i bukiet takiego wina będzie dość niepowtarzalny,w negatywnym tego słowa znaczeniu.
Wino oczywiście można zrobić na turbo,ale smak i bukiet takiego wina będzie dość niepowtarzalny,w negatywnym tego słowa znaczeniu.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
- inspiracje
- 101%
- Posty: 191
- Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
- Lokalizacja: Czarnoszyce
Po prostu jestem pod wrażeniem (pozytywnym) dzialania Turbo,i wpadłem na nie wiem czy dobry pomysł aby w tym roku z podarowanych wisni zrobić wino właśnie na tych drożdzach.
Tutaj jest sporo kolegów którzy doradzą dlatego zapytałem...
Ja wiem że w wiśniach,w soku jest sporo cukru, że to co innego niż "cukrówka", ale no kurna taki jestem, szukam dziury w całym i zastanawiam się,
Tutaj jest sporo kolegów którzy doradzą dlatego zapytałem...
Ja wiem że w wiśniach,w soku jest sporo cukru, że to co innego niż "cukrówka", ale no kurna taki jestem, szukam dziury w całym i zastanawiam się,
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
Ja jestem w trakcie próbySpiryt pisze:Czy ktoś z Was próbował robić nastaw 20% w 5 dni na drożdżach Alcotec Turbo 48 ? Wychodziło by z moich wyliczeń 13 kg cukru w całkowitej objętości razem z cukrem 42 L.
Tylko, że z tą małą różnicą ALCOTEK 8KG TURBO
Dałem pakę turbo na 45l nastawu w przepisie jest na 25l.
Ja dałem 16kg cukru i dopełniłem wodą do 45l. CIEKAWE ILE TO MIAŁO LB ( 30 ???)
Jest 4 dzień fermentacji i mam 5LB szok
Zapach świetny niczym nie zalatuje, w smaku wyraźna nuta spirytusu.
Nie wiem czym się różnią od TURBO 24 i 48, ale z tego co 98% pisał Turbo 8kg są spokojniejsze w pracy,
JESTEM Z NICH NAPRAWDĘ ZADOWOLONY.
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
Spiryt pisze:Czy ktoś z Was próbował robić nastaw 20% w 5 dni na drożdżach Alcotec Turbo 48 ?.
Ja używam tych drożdży,raz popełniłem taki nastaw całość ok 50L(na początku było 11kg cukru ale dosypałem) 13kg cukru,czas pracy 2 tygodnie temperatura garażowa 18st. C bez ocieplana, teraz mam inny nastaw na finiszu 10kg cukru lecz zmniejszona ilość wody do ok. 25L.
Z moich obserwacji wynika ze na start najlepsza temperatura to 35st. dodanie pożywki widocznie skraca czas fermentacji,za to po klarowaniu jest więcej syfu.Zbytnie ocieplenie beczki może je zabić,sprawdzone
Mogę tylko polecić bo się jeszcze nigdy nie zatrzymały .
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości