I znowu drożdże Turbo

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 191
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Czarnoszyce

I znowu drożdże Turbo

Post autor: inspiracje » 2009-02-14, 21:06

Przepraszam że w ogóle zadaję takie pytanie.
Czy ktoś z Was próbował robić wino na drożdżach TURBO??
Myślę tu o winie np. z wiśni.
Myślę o winie do picia a nie do przerobu...
Ostatnio zmieniony 2009-02-15, 23:28 przez inspiracje, łącznie zmieniany 1 raz.
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-14, 21:45

A można wiedzieć czemu kolega tak kombinuje?Jeżeli robimy wino z owoców to mamy tam cukier zwany fruktozą,a fruktozę drożdże winne przerabiają bez problemu.
Wino oczywiście można zrobić na turbo,ale smak i bukiet takiego wina będzie dość niepowtarzalny,w negatywnym tego słowa znaczeniu.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 191
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Czarnoszyce

Post autor: inspiracje » 2009-02-14, 22:46

Po prostu jestem pod wrażeniem (pozytywnym) dzialania Turbo,i wpadłem na nie wiem czy dobry pomysł aby w tym roku z podarowanych wisni zrobić wino właśnie na tych drożdzach.
Tutaj jest sporo kolegów którzy doradzą dlatego zapytałem...
Ja wiem że w wiśniach,w soku jest sporo cukru, że to co innego niż "cukrówka", ale no kurna taki jestem, szukam dziury w całym i zastanawiam się,
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-02-14, 23:32

No to, kurna :wink: , zrób to winko na drożdżach ANKA Spokojne. Pracują w niskich temperaturach i bardzo powoli, wytrzymują chyba do 16% ale jeśli chodzi o aromat i smak win owocowych wykonanych na nich to (chyba) są bezkonkurencyjne.

Pozdrawiam

Winiarek

Jurdziu
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-11-18, 19:40

Post autor: Jurdziu » 2009-02-17, 22:12

Bardzo podobnie zachowują się drożdże Bayanus, wyciągają do 16%, robią przy niskich temperaturach, a sam smak i aromat wina jest naprawdę obiecujący, naturalnie na samym cukrze z wiśni nie zrobisz wina o mocy 16%.

PaczekDNA
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2008-06-01, 14:07

Post autor: PaczekDNA » 2009-02-20, 00:51

wiśnie podparowane tzn. w sokowniku je parujesz? Chyba nie drylowane?

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-02-20, 22:12

Jurdziu pisze:Bardzo podobnie zachowują się drożdże Bayanus...
Być może są to właśnie te Bayanusy, które firma sprzedaje pod nazwą ANKA Spokojne,
mają jeszcze ANKA Aromatyczne.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-20, 22:28

@winiarek

Miałeś 1410 na postach i tym popsułeś sprawę ;)

Taka była ładna receptura dla niektórych i feta daty pamiętnej :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-20, 22:43

To trzeba usunąć jednego posta i będzie git :lol: i okazja do świętowania :lol:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-26, 21:31

Czy ktoś z Was próbował robić nastaw 20% w 5 dni na drożdżach Alcotec Turbo 48 ? Wychodziło by z moich wyliczeń 13 kg cukru w całkowitej objętości razem z cukrem 42 L.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-02-26, 22:50

Spiryt pisze:Czy ktoś z Was próbował robić nastaw 20% w 5 dni na drożdżach Alcotec Turbo 48 ? Wychodziło by z moich wyliczeń 13 kg cukru w całkowitej objętości razem z cukrem 42 L.
Ja jestem w trakcie próby

Tylko, że z tą małą różnicą ALCOTEK 8KG TURBO

Dałem pakę turbo na 45l nastawu w przepisie jest na 25l.

Ja dałem 16kg cukru i dopełniłem wodą do 45l. CIEKAWE ILE TO MIAŁO LB ( 30 ???)

Jest 4 dzień fermentacji i mam 5LB szok

Zapach świetny niczym nie zalatuje, w smaku wyraźna nuta spirytusu.

Nie wiem czym się różnią od TURBO 24 i 48, ale z tego co 98% pisał Turbo 8kg są spokojniejsze w pracy,

JESTEM Z NICH NAPRAWDĘ ZADOWOLONY.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-02-26, 22:56

Cobra 8 przerobiła mi ostatnio 12 kg cukru w 7 dni T3 robia taką robotę w 10 dni. Temperaturę nastawu utrzymuję 21-23 stopnie czyli raczej niską.

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-02-26, 23:10

JanK pisze:Cobra 8 przerobiła mi ostatnio 12 kg cukru w 7 dni T3 robia taką robotę w 10 dni. Temperaturę nastawu utrzymuję 21-23 stopnie czyli raczej niską.

12KG W 7 DNI, a ile wody??? ze 20 czy 100 litrów to jest bardzo ważne Kolego.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-02-26, 23:30

Klasyczna proporcja: 1kg cukru na 4 litry wody. Tylko drożdży mniej niż 10g :mrgreen:

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-02-27, 00:13

Spiryt pisze:Czy ktoś z Was próbował robić nastaw 20% w 5 dni na drożdżach Alcotec Turbo 48 ?.

Ja używam tych drożdży,raz popełniłem taki nastaw całość ok 50L(na początku było 11kg cukru ale dosypałem) 13kg cukru,czas pracy 2 tygodnie temperatura garażowa 18st. C bez ocieplana, teraz mam inny nastaw na finiszu 10kg cukru lecz zmniejszona ilość wody do ok. 25L.
Z moich obserwacji wynika ze na start najlepsza temperatura to 35st. dodanie pożywki widocznie skraca czas fermentacji,za to po klarowaniu jest więcej syfu.Zbytnie ocieplenie beczki może je zabić,sprawdzone :wink:
Mogę tylko polecić bo się jeszcze nigdy nie zatrzymały :) .
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości