I znowu drożdże Turbo

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2010-08-03, 20:03

Przeczytałem na forum a pisał o tym kolega98%,że zaleca przy większych nastawach inne drożdże więc tu kolega pewno ma rację.Spróbuję dwukrotnie zwiększyć proporcje cukru i wody,prowadząc cały proces identycznie jak przy czterokrotnej dawce,sprawdzę jaka jest różnica o ile będzie,mile widziane doświadczenia kolegów w tym temacie.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-08-03, 20:59

Po co kombinować, wystarczy pojemnik z czterokrotną dawką cukru i wody "poszczuty" jedną paczką nawet T-3 trzymać w pomieszczeniu o temp. 17-20 stopni.

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-15, 21:55

witam
Poczyniłem nastaw84l. wody i 24kg. cukru. Wsypałem drożdże turbo 24 uprzednio je uwolniłem i nic się nie dzieje przez 2 godz. Po jakim czasie mogą ruszyć?
Czy trzeba dodać kwasku (ilena ten nastaw). Czy mogę teraz dodać tego kwasku, czy nic się nie stanie?
Czy tylko go wsypać czy rozwodnić i wlać?
Pomocy Dudol

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Post autor: sono2020 » 2010-09-15, 23:02

Po twoim opisie ciężko co kolwiek wywnioskować !! Sporo zależy jakie ma pH obecny nastaw a to może być różne w zależności jaką masz tzw "kranówkę" bo pewnie z takiej robiłeś ogólnie pH powinno być kwaśne do tego temperatura !! Przepis w miarę OK po za tym że mógłbyś czymś wspomudz te drożdże bo one to mają wszystko co potrzeba ale w stosunku 1:1 jak w przepisie a nie 1:4 jak ty to robisz więc trzeba dodać activit lub podobną pożywkę np przecier pomidorowy itp :P
Cow & Chicken

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

turbo

Post autor: man111 » 2010-09-15, 23:28

nastaw całkiem ok i nie musiałes ich uwadniac.Powinny juz po godzinie ruszyć mocno.Nie trzeba nic dodawać.Mysle ,ze miałes za wysoka temperature wody i je zabiłes lub bardzo zimną.

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-16, 06:22

Ale co teraz zrobić.
Nie mam drożdży w tej chwili. Będę miał dopiero za trzy dni.
Mogę kupić w moim mieście tylko drożdże winne lub fermivin (przeznaczone do win białych i czerwonych).
Cz można je dodać do zestawu jak te padły?
Tylko pożywka 3 szt. i 3 opakowania tych drożdży.
Drożdże są podobne do red ethanol.
A może czekać aż będę miał turbo 24, ale może mi się posuć nastaw.
Pomocy proszę
Dudol

[ Dodano: 2010-09-16, 07:04 ]
Patrzyłem jakieś 10 min. temu.
Drożdże pracują, ale to nie jest praca turbo.
Leciutko popykują.
Czy jest szansa że odbiją i będą pracowały tak jak trzeba.
Czy nastaw nie padnie mi przez te kilka dni i nie zaoctuje?
Co robić. przecież nie wyrzucę tego 24kg cukru-cukier drożeje.
a jeszcze jedno-drożdże miały przydatność do 10 maja 2010.
Czy to może mieć wpływ
Pozdr Dudol.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-09-16, 07:15

dudol pisze: Drożdże pracują, ale to nie jest praca turbo.
Leciutko popykują.
Witam

A ile dałeś drożdży (paczek) na nastawu ?

robol
Polak potrafi !!!

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-16, 07:16

jedną, ale robiłem już w ten sposób i było ok.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-09-16, 07:22

No cóż ,trzeba jeszcze poczekać.
Skoro drożdże ruszyły to w porządku .
Te trzy miesiące po terminie nie
powinno mieć wpływu na pracę drożdży.
Polak potrafi !!!

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-16, 07:25

No tak ,ale one leciutko pracują. Dzisiaj dookoła okryłem beczkę kocem.
Wczorj uwolniłem drożdże w temp.31 st.
i wlałem do beczki temp. w beczce 28. Na górze 28 st.
Co dalej czekać?
Dudol

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-09-16, 07:31

dudol pisze:Co dalej czekać?
Weź na wstrzymanie , nawet jak fermentacja
nie ruszy pełną parą ,to z nastawem nic się nie stanie.
Jak dostaniesz drożdże to wtedy dołożysz , jak
masz możliwość podnieś temp.nastawu .

Absolutnie nic nie wylewaj , najgorszy scenariusz to
przegotować wszystko i jeszcze raz poszczuć drożdżami.
Polak potrafi !!!

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-16, 07:35

Jak dostanę te drożdże to muszę podnieść tepm. do ilu stopni?
czy może teraz też podnieść tą temp?
Mój sąsiad ma grzałkę akwariową.
Pozdr.
Dudol.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-09-16, 07:42

dudol pisze:Jak dostanę te drożdże to muszę podnieść tepm. do ilu stopni?
czy może teraz też podnieść tą temp?
Generalnie drożdże wytrzymują do 40°C ja starałbym się
nie przekroczyć 35 .Grzałkę możesz dać z tym , że trzeba
obserwować co się dzieje z nastawem , żeby nie przedobrzyć.

Ewentualnie ze 20 litrów podgrzać i zobaczysz czy mocniej
ruszy .
Polak potrafi !!!

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-09-16, 07:43

grzałka jest z termostatem.
Dzięki za rady tak zrobię.
Pozdr. dudol

wajzer

Post autor: wajzer » 2010-09-16, 09:21

Jeżeli powoli pykają to spróbuj napowietrzyć i podgrzać nastaw.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości