I znowu drożdże Turbo
Przeczytałem na forum a pisał o tym kolega98%,że zaleca przy większych nastawach inne drożdże więc tu kolega pewno ma rację.Spróbuję dwukrotnie zwiększyć proporcje cukru i wody,prowadząc cały proces identycznie jak przy czterokrotnej dawce,sprawdzę jaka jest różnica o ile będzie,mile widziane doświadczenia kolegów w tym temacie.
witam
Poczyniłem nastaw84l. wody i 24kg. cukru. Wsypałem drożdże turbo 24 uprzednio je uwolniłem i nic się nie dzieje przez 2 godz. Po jakim czasie mogą ruszyć?
Czy trzeba dodać kwasku (ilena ten nastaw). Czy mogę teraz dodać tego kwasku, czy nic się nie stanie?
Czy tylko go wsypać czy rozwodnić i wlać?
Pomocy Dudol
Poczyniłem nastaw84l. wody i 24kg. cukru. Wsypałem drożdże turbo 24 uprzednio je uwolniłem i nic się nie dzieje przez 2 godz. Po jakim czasie mogą ruszyć?
Czy trzeba dodać kwasku (ilena ten nastaw). Czy mogę teraz dodać tego kwasku, czy nic się nie stanie?
Czy tylko go wsypać czy rozwodnić i wlać?
Pomocy Dudol
Po twoim opisie ciężko co kolwiek wywnioskować !! Sporo zależy jakie ma pH obecny nastaw a to może być różne w zależności jaką masz tzw "kranówkę" bo pewnie z takiej robiłeś ogólnie pH powinno być kwaśne do tego temperatura !! Przepis w miarę OK po za tym że mógłbyś czymś wspomudz te drożdże bo one to mają wszystko co potrzeba ale w stosunku 1:1 jak w przepisie a nie 1:4 jak ty to robisz więc trzeba dodać activit lub podobną pożywkę np przecier pomidorowy itp
Cow & Chicken
Ale co teraz zrobić.
Nie mam drożdży w tej chwili. Będę miał dopiero za trzy dni.
Mogę kupić w moim mieście tylko drożdże winne lub fermivin (przeznaczone do win białych i czerwonych).
Cz można je dodać do zestawu jak te padły?
Tylko pożywka 3 szt. i 3 opakowania tych drożdży.
Drożdże są podobne do red ethanol.
A może czekać aż będę miał turbo 24, ale może mi się posuć nastaw.
Pomocy proszę
Dudol
[ Dodano: 2010-09-16, 07:04 ]
Patrzyłem jakieś 10 min. temu.
Drożdże pracują, ale to nie jest praca turbo.
Leciutko popykują.
Czy jest szansa że odbiją i będą pracowały tak jak trzeba.
Czy nastaw nie padnie mi przez te kilka dni i nie zaoctuje?
Co robić. przecież nie wyrzucę tego 24kg cukru-cukier drożeje.
a jeszcze jedno-drożdże miały przydatność do 10 maja 2010.
Czy to może mieć wpływ
Pozdr Dudol.
Nie mam drożdży w tej chwili. Będę miał dopiero za trzy dni.
Mogę kupić w moim mieście tylko drożdże winne lub fermivin (przeznaczone do win białych i czerwonych).
Cz można je dodać do zestawu jak te padły?
Tylko pożywka 3 szt. i 3 opakowania tych drożdży.
Drożdże są podobne do red ethanol.
A może czekać aż będę miał turbo 24, ale może mi się posuć nastaw.
Pomocy proszę
Dudol
[ Dodano: 2010-09-16, 07:04 ]
Patrzyłem jakieś 10 min. temu.
Drożdże pracują, ale to nie jest praca turbo.
Leciutko popykują.
Czy jest szansa że odbiją i będą pracowały tak jak trzeba.
Czy nastaw nie padnie mi przez te kilka dni i nie zaoctuje?
Co robić. przecież nie wyrzucę tego 24kg cukru-cukier drożeje.
a jeszcze jedno-drożdże miały przydatność do 10 maja 2010.
Czy to może mieć wpływ
Pozdr Dudol.
Weź na wstrzymanie , nawet jak fermentacjadudol pisze:Co dalej czekać?
nie ruszy pełną parą ,to z nastawem nic się nie stanie.
Jak dostaniesz drożdże to wtedy dołożysz , jak
masz możliwość podnieś temp.nastawu .
Absolutnie nic nie wylewaj , najgorszy scenariusz to
przegotować wszystko i jeszcze raz poszczuć drożdżami.
Polak potrafi !!!
Generalnie drożdże wytrzymują do 40°C ja starałbym siędudol pisze:Jak dostanę te drożdże to muszę podnieść tepm. do ilu stopni?
czy może teraz też podnieść tą temp?
nie przekroczyć 35 .Grzałkę możesz dać z tym , że trzeba
obserwować co się dzieje z nastawem , żeby nie przedobrzyć.
Ewentualnie ze 20 litrów podgrzać i zobaczysz czy mocniej
ruszy .
Polak potrafi !!!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości