I znowu drożdże Turbo
Re: I znowu drożdże Turbo
Też zadałem podobne pytanie na forum winiarskim. Odpowiedzi były dosyć logiczne:inspiracje pisze: ...
Czy ktoś z Was próbował robić wino na drożdżach TURBO??
...
Myślę o winie do picia a nie do przerobu...
Drożdże winne są nastawione na wydobycie różnych wartościowych z punktu widzenia bukietu wina smaków.
Drożdze gorzelnicze są (?) nastawione na produkcję szybką i w dużej ilości etanolu bez
obcych dodatków .
Zatem na winiaki można użyć t3, turbo i innych, na wino - lepiej tokay lub sherry.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Re: I znowu drożdże Turbo
Nie próbujcie tego w domu, to herezjapluton pisze:
Zatem na winiaki można użyć t3, turbo i innych
Szkoda winogron na winiak, gdy użyje się takich drożdży
Pozdrawiam
Witam wszystkich.
Ja od dłuższego czasu używam drożdży turbo 24h. na początku na jednej paczce przerabiałem 10kg cukru. W chwili obecnej 40kg cukru na 2 paczki drożdży. Właśnie przed chwilą skończyłem destylacje na pot stilu. We wtorek bedę powtarzał destylacje.
Według mnie są to bardzo dobre drożdze, idealne na nastawy cukrowe.
Ja od dłuższego czasu używam drożdży turbo 24h. na początku na jednej paczce przerabiałem 10kg cukru. W chwili obecnej 40kg cukru na 2 paczki drożdży. Właśnie przed chwilą skończyłem destylacje na pot stilu. We wtorek bedę powtarzał destylacje.
Według mnie są to bardzo dobre drożdze, idealne na nastawy cukrowe.
W dobrych sklepach z winami mają dobre wina gronowe których w Polsce zrobić się nie da.
A to dlatego że szlachetne winogrona z których te wina są robione w Polsce zamarzną.
Szkoda wielka dla nas że te szczepy winogron w naszym klimacie zima wykańcza bo winiaki były by jeszcze lepsze.
A moja rada (starego winiarza który ewoluuje w stronę kapania)
- Na winiaki używać woooooolnych drożdży szlachetnych winiarskich. Wychodzą na nich wspaniałe winiaki gdyż drożdże winne dodają swoisty posmak owocowy.
- Na nastawy cukrowe używać szybkich drożdży gorzelniczych. Tu zależy nam na czasie a nie na smaku.
A to dlatego że szlachetne winogrona z których te wina są robione w Polsce zamarzną.
Szkoda wielka dla nas że te szczepy winogron w naszym klimacie zima wykańcza bo winiaki były by jeszcze lepsze.
A moja rada (starego winiarza który ewoluuje w stronę kapania)
- Na winiaki używać woooooolnych drożdży szlachetnych winiarskich. Wychodzą na nich wspaniałe winiaki gdyż drożdże winne dodają swoisty posmak owocowy.
- Na nastawy cukrowe używać szybkich drożdży gorzelniczych. Tu zależy nam na czasie a nie na smaku.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości