Cukrówka jakich użyć drożdży

Radwik
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-29, 10:39

Cukrówka jakich użyć drożdży

Post autor: Radwik » 2009-03-13, 19:22

Witam na naszym rynku jest dostępnych wiele rodzajów drożdży ,tylko na jakie się zdecydować nastawiając cukrówkę ,może ma ktoś sprawdzony przepis żeby było dobre i w miarę szybko.

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2009-03-13, 21:10

dobre i szybko to tylko drożdże turbo nie chcę robić krypto reklamy ale ja osobiście preferuję alcotec 48 pure turbo, wcześniej używałem cobry ale surowy destylat bardziej zalatywał fuzlami, do kupienia wiadomo u kogo :D

Awatar użytkownika
altiplus
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2007-09-24, 19:26
Lokalizacja: KOL

Post autor: altiplus » 2009-03-14, 09:59

Kolega oktogenek dobrze radzi też ich używam zajrzyj http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3&start=15 opisałem jak ja to robię

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2009-03-14, 12:46

alcotec 48 pure turbo - z 10kg.cukru przy odpowiedniej temp.maxymalnie trzy dni i DO KOTŁA

Radwik
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-29, 10:39

Post autor: Radwik » 2009-03-14, 15:30

Bardzo dziękuję za podpowiedzi doświadczonych kolegów !

szczub
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2009-03-14, 22:09

Post autor: szczub » 2009-03-15, 19:35

A co sądzicie o drożdżach babuni ?

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2009-03-15, 19:37

Sprawdzają się do ciasta, polecam.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-15, 19:38

Bardzo dobre do wyrobów piekarniczych :D
Pozdrawiam

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-03-15, 20:15

Do buły drożdżowej używam wyłącznie takich...

Pozdrawiam

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2009-03-15, 20:44

Macie koledzy zupełną rację .Ja przez 20 lat używałem drożdży babuni i wydawało się że wyrób końcowy jest dobry ,ale jak zacząłem pracować na aabratku i używać drożdży "szlachetniejszych" i znacznie mniejszych ilości to "nasza wódka przegoniła ich wódkę".Jeśli chodzi o drożdże to do cukrówki próbowałem różnych typów i osobiście lubię robić na bayanusach.Czas pracy jest nieco dłuższy niż na turbo ale przelicz koszt (jakość końcowego wyrobu jest porównywalna).
Chyba że bardzo ci się śpieszy........
pozdrawiam brać
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-16, 09:31

juru pisze: [...] na turbo ale przelicz koszt (jakość końcowego wyrobu jest porównywalna).
Chyba że bardzo ci się śpieszy........ [...]
Jedne turbo nie równe innym turbo. Poeksperymentuj z różnymi, a zobaczysz różnice (ja preferuję alcotec turbo pure 24h).


pzdr

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Re: Cukrówka jakich użyć drożdży

Post autor: tomy » 2009-03-18, 20:10

Radwik pisze:.....Witam na naszym rynku jest dostępnych wiele rodzajów drożdży ,tylko na jakie się zdecydować nastawiając cukrówkę.....
Mnie się nie śpieszy, na akord też nie robię, więc używam bayanusów. Jest tylko jedno ale, te stworzonka nie lubią czystych nastawów. Tak więc dodaj ze dwa-trzy starte jabłuszka.

Radwik
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-29, 10:39

Post autor: Radwik » 2009-03-19, 20:33

Podziękował!!

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-03-20, 12:11

Przerobiłem sporo cukrówki i miałem bezpośrednie porównanie: alcotec turbo 8kg ,alcotec turbo pure 48h i alcotec turbo pure 24h.
Turbo 8kg , jest zdecydowanie wolniejsze i co najmniej dwa razy mniej przyjemne w zapachu.
Pure 48 i 24 pachną porównywalnie i łagodnie , lecz 24 jest wyraźnie szybsze.
Robiłem następujące nastawy: jedna paczka drożdży, 30kg cukru, 110l wody, temperatura piwnicy 10°C.
Pure 24 osiągały -3blg po 5dniach
Pure 48- to samo po 7 dniach
Turbo 8kg - po 10 dniach zaledwie -1blg
Przy takich ilościach nastawu wszystkie drożdże osiągały ponad 35°C w szczycie fermentacji.
Pure 24 kończyły gwałtownie schodząc do tempr 20°C w jedną dobę.
Turbo 8kg schodziły powoli i męczyły się na 18°C przy -1Blg.
Mam jeszcze dodatkowe spostrzeżenia.
Destylując nastawy z drożdży Pure z jeszcze niedokończoną minimalnie fermentacją otrzymywałem lepsze smakowo-węchowe walory destylatu niż z nastawów dokładnie wypracowanych.
Moim zdaniem nie opłaca się też robić cukrówek o stężeniach wyższych niż 14%.

Hootnik
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-06-02, 15:31
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hootnik » 2009-03-20, 13:19

Akas a czym ogrzewałeś nastaw ?? bo jakoś trudno mi uwierzyć żeby turbo pracowały w temperaturze 10C

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości