Cukrówka jakich użyć drożdży

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-20, 13:21

Moim zdaniem przy pracy na akord - turbo.
Dla siebie jednak bayanusy lub RedEthanol. Końcowy efekt organoleptycznie wyraźnie lepszy. Należy jednak oczywiście do cukru dodać: owoce, przecier pomidorowy, ryż, żyto, daktyle, rodzynki ... Oczywiście nie wszystko razem. Opisy takich nastawów można znaleźć w odpowiednich wątkach. Jako, że i tek dodaję kwas (najczęściej cytrynowy) traktuję nim sacharozę (w połączeniu z wodą i podwyższoną temperaturą), by była bardziej zjadliwa dla mikroorganizmów. Przy takim podejściu jednak nigdy nie schodziłem z czasem poniżej miesiąca.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-20, 13:30

cemik1 pisze:[...] Dla siebie jednak bayanusy lub RedEthanol. Końcowy efekt organoleptycznie wyraźnie lepszy. Należy jednak oczywiście do cukru dodać: owoce, przecier pomidorowy, ryż, żyto, daktyle, rodzynki ... [...]

A to jest Twoja własna obserwacja, czy tylko Ci się wydaje? Czy nie wydaje Ci się, że takie dodatki służą m.in. rownież do maskowania bimbrowego posmaku takiego alkoholu? Szczególnie na Bayanusach, które znacznie lepiej przenoszą aromaty niż drożdże gorzelniane.

Ja to sprawdzałem wielokrotnie, w różnych konfiguracjach i konkretne alcotec turbo pure 24h (z podwójną dawką wsadu) są bezkonkurencyjne jako źródło alkoholu na nalewki - czystego spirytusu bez żadnych smaczków, posmaczków, zapachów itp.
Ważne oczywiście żeby nie przetrzymywać nastawu dłużej niż to jest potrzebne do przefermentowania całości (tydzień do max. 10 dni).


pzdr


pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 13:32 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-03-20, 13:31

Start robiłem przy temp. około 25-28°C. Pojemnik to chłodziarka do mleka. Jej ściany i pokrywa jest wypełniona izolatorem ciepła (chyba styropian). Do nastawu dodawałem pożywkę w postaci 5kg startych jabłek. W zależności od rodzaju drożdży po 1-2 dniach musiałem otwierać pokrywę z obawy ,że drożdże osiągną 40°C . Dodatkowo dobrze izoluje kożuch piany z jabłek.
Moim zdaniem jabłka lepiej działają niż przeciery pomidorowe plus witaminy. Są przy tym tańsze.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-20, 13:35

a_priv pisze:
cemik1 pisze:[...] Dla siebie jednak bayanusy lub RedEthanol. Końcowy efekt organoleptycznie wyraźnie lepszy. [...]
A to jest Twoja własna obserwacja, czy tylko Ci się wydaje?
Trudno to rozdzielić. Wydaje mi się, że tak jest, bo to jest moja obserwacja. Były zresztą podobne opinie na forum.

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-03-20, 13:39

Potwierdzam słowa a_priv. Moim zdaniem zdecydowanie alcotec turbo pure 24h.
Są dobre na szybkość i wyśmienite na jakość destylatu.
Robiłem już wiele destylacji na nastawach z drożdży winnych z owcóweki nie z godzę się ,że do wytworzenia absolutu to dobry kierunek.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-20, 13:47

Należy rozgraniczyć dyscypliny.
Cukru używamy zwykle do wytworzenia spirytusu (jak najbardziej obojętnego w smaku), używanego później do nalewek - nie wnoszącego do nich żadnych dodatkowych "wartości".
Destylaty owocowe są jak najbardziej godne polecenia, ale to nie są cukrówki - cukier występuje tam w małej ilości, albo i wcale.
Z kolei ja uważam, że Absolut (dobra czysta wódka) uzyskamy najprędzej ze zboża (żyto, pszenica - w tej kolejności). To tylko sprawa wasnej technologii i użytej wody - najlepiej destylowanej, lub innej, o jak najmniejszej zawartości soli mineralnych.


pzdr

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-20, 14:21

Nie próbowałem jeszcze zbóż.
Jeżeli chodzi o cukrówki i absolut, to jest to jak najbardziej do uzyskania. Przy technologii i dodatkach, jak pisałem powyżej, dwu lub trzykrotnej destylacji/rektyfikacji, tylużkrotnej filtracji, rozcieńczaniu poszczególnych faz wodą destylowaną otrzymujemy produkt przy których najdroższe nawet sklepowe trunki są tylko nędzną jego imitacją. Na koniec można dodać bardzo niewiele wiórków/cukru/karmelu ale nie jest to niezbędne.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-20, 14:27

Hootnik pisze:Akas a czym ogrzewałeś nastaw ?? bo jakoś trudno mi uwierzyć żeby turbo pracowały w temperaturze 10C
To uwierz że ja robiłem nastaw na turbo 24 w pomieszczeniu gdzie było zero stopni,a beczki przykryte tylko dwoma kocami.W trzy dni było minus 4 blg.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-03-20, 14:56

Hootnik, czy mówi Ci coś pojęcie egzotermia - przy tej prędkości fermentacji drożdże działają jak niezły piec,
w wyższych temperaturach otoczenia zachodzi nawet potrzeba chłodzenia pojemników
wiec jest to możliwe...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-20, 16:56

Rozwijając temat samoogrzewania się nastawów, dodam że właśnie dlatego te drożdże mają ograniczenia co do objętości nastawów - istnieje ryzyko przegrzania dużych nastawów.
Do dużych nastawów są zresztą specjalne zestawy drożdży.

pzdr

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-20, 17:33

Trzeba też wspomnieć o temperaturze w której uwadniane są drożdże,oczywiście mówię o turbo.Jeżeli będzie za wysoka to drożdże dodatkowo podgrzeją nastaw i w efekcie może dojść do przegrzania.
Dlatego też należy przestrzegać maxymalnych temperatur podanych na opakowaniu.

edit do postu poniżej.Może a nawet na pewno źle się wyraziłem.Chodziło mi o zmieszanie ich z nastawem,znaczy wsypanie do nastawu czyli uwodnienie.
Brutalna adopcja kijem mieszana :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 20:29 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-20, 20:23

Turba się nie uwadnia, tylko zawartość opakowania wsypuje "jak leci" do przestudzonej do ok. 30°C wody z całym cukrem. Tak przynajmniej wygląda instrukcja obsługi drożdży alcotec turbo pure 24h.

pzdr

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-22, 09:30

Turba się nie uwadnia, tylko zawartość opakowania wsypuje "jak leci" do przestudzonej do ok. 30°C wody z całym cukrem

tak wyklada uwadnianie, do cieplej wody z kranu mozesz lac, u mnie ok. 30°C

[ Dodano: 2009-03-24, 18:30 ]
ja polecam piekarnicze, ponoc sie ich duzo daje, dobre :) da sie wypic, pozniej to elegancko zrektyfikuj i przepusc przez wiltr z wegla aktywnego, ewentualnie przepusc przy rektyfikacji przez 2 filtry wstepne, wyjdzie dobre :)

kriss
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-14, 21:47
Lokalizacja: warm-maz

Post autor: kriss » 2009-03-25, 23:06

Poradźcie gdzie najtaniej mozna kupic alcotec turbo pure 24h ?
Pzdr

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-26, 09:06

@kriss

U 98%.
Napisz PW.


pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości