Cukrówka jakich użyć drożdży
Cukrówka jakich użyć drożdży
Witam na naszym rynku jest dostępnych wiele rodzajów drożdży ,tylko na jakie się zdecydować nastawiając cukrówkę ,może ma ktoś sprawdzony przepis żeby było dobre i w miarę szybko.
Kolega oktogenek dobrze radzi też ich używam zajrzyj http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3&start=15 opisałem jak ja to robię
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Macie koledzy zupełną rację .Ja przez 20 lat używałem drożdży babuni i wydawało się że wyrób końcowy jest dobry ,ale jak zacząłem pracować na aabratku i używać drożdży "szlachetniejszych" i znacznie mniejszych ilości to "nasza wódka przegoniła ich wódkę".Jeśli chodzi o drożdże to do cukrówki próbowałem różnych typów i osobiście lubię robić na bayanusach.Czas pracy jest nieco dłuższy niż na turbo ale przelicz koszt (jakość końcowego wyrobu jest porównywalna).
Chyba że bardzo ci się śpieszy........
pozdrawiam brać
Chyba że bardzo ci się śpieszy........
pozdrawiam brać
juru
de gustibus non est disputandum
de gustibus non est disputandum
Re: Cukrówka jakich użyć drożdży
Mnie się nie śpieszy, na akord też nie robię, więc używam bayanusów. Jest tylko jedno ale, te stworzonka nie lubią czystych nastawów. Tak więc dodaj ze dwa-trzy starte jabłuszka.Radwik pisze:.....Witam na naszym rynku jest dostępnych wiele rodzajów drożdży ,tylko na jakie się zdecydować nastawiając cukrówkę.....
Przerobiłem sporo cukrówki i miałem bezpośrednie porównanie: alcotec turbo 8kg ,alcotec turbo pure 48h i alcotec turbo pure 24h.
Turbo 8kg , jest zdecydowanie wolniejsze i co najmniej dwa razy mniej przyjemne w zapachu.
Pure 48 i 24 pachną porównywalnie i łagodnie , lecz 24 jest wyraźnie szybsze.
Robiłem następujące nastawy: jedna paczka drożdży, 30kg cukru, 110l wody, temperatura piwnicy 10°C.
Pure 24 osiągały -3blg po 5dniach
Pure 48- to samo po 7 dniach
Turbo 8kg - po 10 dniach zaledwie -1blg
Przy takich ilościach nastawu wszystkie drożdże osiągały ponad 35°C w szczycie fermentacji.
Pure 24 kończyły gwałtownie schodząc do tempr 20°C w jedną dobę.
Turbo 8kg schodziły powoli i męczyły się na 18°C przy -1Blg.
Mam jeszcze dodatkowe spostrzeżenia.
Destylując nastawy z drożdży Pure z jeszcze niedokończoną minimalnie fermentacją otrzymywałem lepsze smakowo-węchowe walory destylatu niż z nastawów dokładnie wypracowanych.
Moim zdaniem nie opłaca się też robić cukrówek o stężeniach wyższych niż 14%.
Turbo 8kg , jest zdecydowanie wolniejsze i co najmniej dwa razy mniej przyjemne w zapachu.
Pure 48 i 24 pachną porównywalnie i łagodnie , lecz 24 jest wyraźnie szybsze.
Robiłem następujące nastawy: jedna paczka drożdży, 30kg cukru, 110l wody, temperatura piwnicy 10°C.
Pure 24 osiągały -3blg po 5dniach
Pure 48- to samo po 7 dniach
Turbo 8kg - po 10 dniach zaledwie -1blg
Przy takich ilościach nastawu wszystkie drożdże osiągały ponad 35°C w szczycie fermentacji.
Pure 24 kończyły gwałtownie schodząc do tempr 20°C w jedną dobę.
Turbo 8kg schodziły powoli i męczyły się na 18°C przy -1Blg.
Mam jeszcze dodatkowe spostrzeżenia.
Destylując nastawy z drożdży Pure z jeszcze niedokończoną minimalnie fermentacją otrzymywałem lepsze smakowo-węchowe walory destylatu niż z nastawów dokładnie wypracowanych.
Moim zdaniem nie opłaca się też robić cukrówek o stężeniach wyższych niż 14%.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości