-
Sadek
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2009-01-01, 16:07
Post
autor: Sadek » 2009-04-16, 20:41
Koledzy 16 kg cukru woda do 50 l i do tego 1,5 opakowania turbo 48 i po 9 dniach fermentacja totalnie stanęła BLG ok. -2*3. Temperatura nastawu ok. 25 st C, otoczenia ok 17 st. C. Drożdże OK a TURBO KLAR super.
Pozostaję, elastyczny, otwarty, ciekawy.
-
mani51
- 60%
- Posty: 223
- Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
- Lokalizacja: ja jestem?
Post
autor: mani51 » 2009-04-28, 14:29
I ja popełniłem dzisiaj nastaw na turbo pure 24h - 8kg cukru i wody na ponad 30l. Wiem, że można by więcej im dać do przerobienia ale musiałbym to później tydzień gotować
Bańka stoi na strychu, temp 21stopni(musiałem okno otworzyć bo było ponad 30), temperatura nastawu jak sprawdzałem po trzech godzinach 29stopni. Na noc ocieplę zbiornik i myślę, że przetrwają do rana
Póki co pracują, aż miło i dosyć mocno się pienią - doczekać się nie mogę co z tego wyjdzie
-
xaafuun
- 80%
- Posty: 467
- Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
- Lokalizacja: ja Cię znam ??
-
Kontaktowanie:
Post
autor: xaafuun » 2009-04-29, 11:47
mani51 pisze: doczekać się nie mogę co z tego wyjdzie
Wyjdzie melodia, jeszcze jak to kolega dobrze bryknie
-
mani51
- 60%
- Posty: 223
- Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
- Lokalizacja: ja jestem?
Post
autor: mani51 » 2009-04-29, 14:40
wieczorem owinąłem bańkę gąbką i przykryłem kocem od góry, jak sprawdzałem przed snem to było 33stopnie więc koc ściągnąłem. Rano zachodzę, na strychu 12stopni a w bańce 37
a drożdże pracują jak gdyby nigdy nic...ściągnąłem całkowicie gąbkę i niech się dzieje co chce - jak wychodziłem do pracy to było 30. Mam nadzieję że jutro będę mógł zlać znad osadu i zapodać turbo klar.
-
marr
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2008-10-02, 13:29
Post
autor: marr » 2009-05-06, 10:26
Kiedyś zrobiłem tak: odebrałem część zacieru (ok.2/3) przedestylowałem a do pozostałości (bragi) dosypałem cukru i po wystudzeniu dodałem do pozostałej części zacieru.
Fermentacja ruszyła i za parę dni można było powtórzyć operację.
Spróbuję tak zrobić na TURBO24H .
Co sądzicie o tej metodzie.
marr
-
xaafuun
- 80%
- Posty: 467
- Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
- Lokalizacja: ja Cię znam ??
-
Kontaktowanie:
Post
autor: xaafuun » 2009-05-06, 10:32
@marr ta metoda to nic najnowszego, dużo ludzi tak robi, że zostawia w butli osad i trochę nastawu znad niego, dolewa wody, cukru i zaczyna od nowa fermentacje. Jeszcze jak dodasz rodzynek lub ryżu, to wyrób gotowy będzie jak melodia.
Pozd Rafał
-
marr
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2008-10-02, 13:29
Post
autor: marr » 2009-05-06, 12:12
wyczytałem też że po każdym dolaniu zużytego zacieru powstaje coraz lepszy produkt końcowy a martwe drożdże są doskonałą pożywką !?
-
xaafuun
- 80%
- Posty: 467
- Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
- Lokalizacja: ja Cię znam ??
-
Kontaktowanie:
Post
autor: xaafuun » 2009-05-06, 14:56
marr pisze:wyczytałem też że po każdym dolaniu zużytego zacieru powstaje coraz lepszy produkt końcowy a martwe drożdże są doskonałą pożywką !?
W końcu rewolucja zjada swoje dzieci
-
mani51
- 60%
- Posty: 223
- Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
- Lokalizacja: ja jestem?
Post
autor: mani51 » 2009-05-06, 20:43
jako że jeszcze nie zmieniłem wypełnienia w kolumnie to część nastawu przepuściłem przez tłuczone szkło więc nie wyszło za ciekawie a wczoraj gotowałem resztę bez wypełnienia w kolumnie - to co leciało na początku nie odbiegało smakiem ani zapachem od tego z wypełnienia szklanego a pod koniec podkręciłem grzania na max żeby tylko przepędzić jak najszybciej bo już było dobrze po północy a na szóstą do roboty - wydoiłem ponad dwa litry w ciągu godziny i tak wali drożdżami że hej
- ale teraz może sobie spokojnie stać i czekać aż kupię odpowiednie zmywaki co widzę łatwe nie będzie
niemniej jednak z samych drożdży (jak w temacie) jestem zadowolony bo było szybko, łatwo i przyjemnie
-
Miły
- 80%
- Posty: 471
- Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
- Lokalizacja: Południe
Post
autor: Miły » 2009-06-01, 12:47
Witam. A ja mam pytanie przed pierwszym działaniem na Turbo 24H, czy konieczne jest klarowanie turbo klarem od kolegi 98% czy mozna puszczać jak leci?
Pozdrawiam
Miły
-
a_priv
- 100%
- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2009-06-01, 12:55
Ja grzeję w kotle z płaszczem olejowym i dlatego z założenia nie klaruję tylko wlewam jak leci. Jeśli nastaw grzejesz grzałkami zanurzonymi w kotle, to klarowanie pomoże w ograniczeniu smrodków z przypalonych (przegrzanych) drożdży.
pzdr
-
KARMEL
- 90%
- Posty: 509
- Rejestracja: 2008-01-06, 18:54
Post
autor: KARMEL » 2009-06-01, 12:58
@Miły
po Turbo 24H bardzo ładnie się klaruje bez żadnych dodatków.
Poczekaj kilka dni
Pozdrawiam
-
Miły
- 80%
- Posty: 471
- Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
- Lokalizacja: Południe
Post
autor: Miły » 2009-06-01, 13:17
Dzieki za informacje. Ja też grzeje przez płaszcz więc problemów z przypaleniem nie mam. Myslałem jedynie, że juz samo gotowanie niewyklarowanego nastawu spowoduje przedostanie sie do destylatu nadmiernie drożdzowych smrodków.
-
98%
- 100%
- Posty: 1746
- Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
-
Kontaktowanie:
Post
autor: 98% » 2009-06-01, 16:28
witam - czas robi swoje - to prawda ale jak ktos jest 'niecierpliwy " to zdecydowanie turbo klar pomoże szybko i bez dodatkowych posmaków - co bardzo ważne .... , wyklarować z 'resztek pływających drożdży ' .
dodatkowo ich chłodniejsze miejsce tym sedymentacja będzie szybsza ..
pozdrawiam
98%
-
abaku
- 10%
- Posty: 11
- Rejestracja: 2008-12-04, 09:29
Post
autor: abaku » 2009-06-06, 07:36
witam!
Co sądzicie o tym pojemniku (120l) nada się do fermentacji? planuję zrobić nastaw 42l wody i 12 kg cukru. Pojemnik wykonany jest z PHD, jest nowy nieużywany.
Ostatnio zmieniony 2009-06-06, 15:06 przez
abaku, łącznie zmieniany 3 razy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości