ALCOTEC TURBO PURE 24-wrażenia

Sadek
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-01, 16:07

Post autor: Sadek » 2009-04-16, 20:41

Koledzy 16 kg cukru woda do 50 l i do tego 1,5 opakowania turbo 48 i po 9 dniach fermentacja totalnie stanęła BLG ok. -2*3. Temperatura nastawu ok. 25 st C, otoczenia ok 17 st. C. Drożdże OK a TURBO KLAR super.
Pozostaję, elastyczny, otwarty, ciekawy.

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2009-04-28, 14:29

I ja popełniłem dzisiaj nastaw na turbo pure 24h - 8kg cukru i wody na ponad 30l. Wiem, że można by więcej im dać do przerobienia ale musiałbym to później tydzień gotować :|

Bańka stoi na strychu, temp 21stopni(musiałem okno otworzyć bo było ponad 30), temperatura nastawu jak sprawdzałem po trzech godzinach 29stopni. Na noc ocieplę zbiornik i myślę, że przetrwają do rana :)

Póki co pracują, aż miło i dosyć mocno się pienią - doczekać się nie mogę co z tego wyjdzie :slinka

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-04-29, 11:47

mani51 pisze: doczekać się nie mogę co z tego wyjdzie :slinka
Wyjdzie melodia, jeszcze jak to kolega dobrze bryknie 8)

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2009-04-29, 14:40

wieczorem owinąłem bańkę gąbką i przykryłem kocem od góry, jak sprawdzałem przed snem to było 33stopnie więc koc ściągnąłem. Rano zachodzę, na strychu 12stopni a w bańce 37 :shock: a drożdże pracują jak gdyby nigdy nic...ściągnąłem całkowicie gąbkę i niech się dzieje co chce - jak wychodziłem do pracy to było 30. Mam nadzieję że jutro będę mógł zlać znad osadu i zapodać turbo klar.

marr
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-10-02, 13:29

zacier non stop

Post autor: marr » 2009-05-06, 10:26

Kiedyś zrobiłem tak: odebrałem część zacieru (ok.2/3) przedestylowałem a do pozostałości (bragi) dosypałem cukru i po wystudzeniu dodałem do pozostałej części zacieru.
Fermentacja ruszyła i za parę dni można było powtórzyć operację.
Spróbuję tak zrobić na TURBO24H .
Co sądzicie o tej metodzie.

marr

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-05-06, 10:32

@marr ta metoda to nic najnowszego, dużo ludzi tak robi, że zostawia w butli osad i trochę nastawu znad niego, dolewa wody, cukru i zaczyna od nowa fermentacje. Jeszcze jak dodasz rodzynek lub ryżu, to wyrób gotowy będzie jak melodia.
Pozd Rafał

marr
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-10-02, 13:29

Post autor: marr » 2009-05-06, 12:12

wyczytałem też że po każdym dolaniu zużytego zacieru powstaje coraz lepszy produkt końcowy a martwe drożdże są doskonałą pożywką !?

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-05-06, 14:56

marr pisze:wyczytałem też że po każdym dolaniu zużytego zacieru powstaje coraz lepszy produkt końcowy a martwe drożdże są doskonałą pożywką !?
W końcu rewolucja zjada swoje dzieci 8) 8)

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2009-05-06, 20:43

jako że jeszcze nie zmieniłem wypełnienia w kolumnie to część nastawu przepuściłem przez tłuczone szkło więc nie wyszło za ciekawie a wczoraj gotowałem resztę bez wypełnienia w kolumnie - to co leciało na początku nie odbiegało smakiem ani zapachem od tego z wypełnienia szklanego a pod koniec podkręciłem grzania na max żeby tylko przepędzić jak najszybciej bo już było dobrze po północy a na szóstą do roboty - wydoiłem ponad dwa litry w ciągu godziny i tak wali drożdżami że hej :P - ale teraz może sobie spokojnie stać i czekać aż kupię odpowiednie zmywaki co widzę łatwe nie będzie :wall

niemniej jednak z samych drożdży (jak w temacie) jestem zadowolony bo było szybko, łatwo i przyjemnie :)

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-06-01, 12:47

Witam. A ja mam pytanie przed pierwszym działaniem na Turbo 24H, czy konieczne jest klarowanie turbo klarem od kolegi 98% czy mozna puszczać jak leci?

Pozdrawiam
Miły

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-06-01, 12:55

Ja grzeję w kotle z płaszczem olejowym i dlatego z założenia nie klaruję tylko wlewam jak leci. Jeśli nastaw grzejesz grzałkami zanurzonymi w kotle, to klarowanie pomoże w ograniczeniu smrodków z przypalonych (przegrzanych) drożdży.


pzdr

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-06-01, 12:58

@Miły
po Turbo 24H bardzo ładnie się klaruje bez żadnych dodatków.
Poczekaj kilka dni
Pozdrawiam

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-06-01, 13:17

Dzieki za informacje. Ja też grzeje przez płaszcz więc problemów z przypaleniem nie mam. Myslałem jedynie, że juz samo gotowanie niewyklarowanego nastawu spowoduje przedostanie sie do destylatu nadmiernie drożdzowych smrodków.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-06-01, 16:28

witam - czas robi swoje - to prawda ale jak ktos jest 'niecierpliwy " to zdecydowanie turbo klar pomoże szybko i bez dodatkowych posmaków - co bardzo ważne .... , wyklarować z 'resztek pływających drożdży ' .

dodatkowo ich chłodniejsze miejsce tym sedymentacja będzie szybsza ..

pozdrawiam

98%

abaku
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-12-04, 09:29

Post autor: abaku » 2009-06-06, 07:36

witam!

Co sądzicie o tym pojemniku (120l) nada się do fermentacji? planuję zrobić nastaw 42l wody i 12 kg cukru. Pojemnik wykonany jest z PHD, jest nowy nieużywany.
Ostatnio zmieniony 2009-06-06, 15:06 przez abaku, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości