ALCOTEC TURBO PURE 24-wrażenia

abaku
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-12-04, 09:29

Post autor: abaku » 2009-07-09, 13:02

witam!
jestem posiadaczem wirówki takiej do mleka zastanawiam się czy można by było za jej pomocą odseparować "męty" z nastawu co myślicie o tym rozwiązaniu?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-07-09, 15:14

jak wsypie się cukier do pustej beczki,nawet jeśli będzie 200 litrowa,to i może być 250.
Kolega miał chyba na myśli,że dolewał tyle wody,żeby było25,0 :) :)
Spokojnie te drożdze przerabiają 4 krotność,bez potrzeby ich wzmacniania.Różnice może powstają od jakości cukru,a może nawet wody.Temperatura tez pewnie ma coś do powiedzenia.Jeden z kolegów miał wysokiej klasy aerometr z biowinu który skutecznie przyśpieszał drożdze. :mrgreen: Przy -4 zacier się lepił i mozna było nim słodzić herbatę.Kolega jednak twierdził,że ma wydajność książkową.

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Post autor: pędzący jeleń » 2009-07-29, 03:23

spróbuj i podziel sie uwagami - może też z tego sposobu skorzystam - byłby szybszy i wygodniejszy niż klarowanie


abaku pisze:witam!
jestem posiadaczem wirówki takiej do mleka zastanawiam się czy można by było za jej pomocą odseparować "męty" z nastawu co myślicie o tym rozwiązaniu?

Pozdrawiam
pędzący jeleń

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-09, 23:14

Dawno , dawno , a może i nie tak dawno temu , kupiłem drożdże jak w temacie , kupiłem ich dość dużo , mało cukrówek robiłem i w 2010 w maju termin przydatności się skończył , trzymałem je w skandalicznych warunkach w ciepłym pokoju na szafie :mrgreen:. Ostatnio puszczałem na rury resztki nalewek owocowych z owocami, takie tutti frutti , jestem leń i to był mix z kilku lat , nawet na alkoholu z bańki i szkiełka. Po destylacji zostawiłem, by gorącego nie wylewać i gęste o dziwo pięknie siadło , a u góry nie klarowne , ale czyste (prawie). Mam zwyczaj wszystko wąchać , tak pachniało , że musiałem spróbować , słodkie jak diabli , cukromierz nie powiedział nic , złośliwa bestia , szukałem drugi od 98% gdzieś mam :mrgreen: . Dolałem kilka garnków ciepłej wody i pokazało coś poniżej 30 - ale więcej niż 25. W kegu na pewno został alkohol , bo nie pompowałem , a w finale po pierwszym skoku o 0,1 wyłączyłem grzanie. Drożdże stare, w kegu alkohol , wsypałem paczkę , bo i tak nie robię cukrówek , zobaczymy czy drożdże zdechły po takim czasie na szafie , a może się uchleją nim zaczną robić.Ruszyły, żrą cukier tak głośno jak by był w kostkach. Dziwne jest to że złamałem kilka zasad , nawet nastawu nie podgrzałem (20stopni) , bo keg dalej stoi w garze z osoloną wodą . a temperatura po jednym dniu nic nie wzrosła , wsadziłem termometr z ciekawości i 20 stopni , woda w garnku może troszkę odbiera , nie żebym się martwił , tylko trochę zdziwiony jestem.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2011-05-15, 10:29

I ja muszę napisać o tych drożdżakach coś dobrego :D
W piątek przygotowałem nastaw z 20kg cukru i wody na oko do pół beki 160 litrowej.Cukromierz pokazał 23 przy 33st. temp. nastawu.Drożdże rozrobiłem w tej wodzie,poczekałem co się będzie działo, czy są dobre.Zaczeły rosnąć to do beki.Ale po godzinie nic :cry: .Patrzę na datę ważności wrzesień 2010.Myślę, niedobrze, szkoda cukru.
Ale przychodzę po następnej godzinie,a te jadą z koksem że hej :mrgreen:
W sobotę rano na cukromierzu 16.Przygotowałem kolejne 40 pare litrów z 10 kg cukru i do beki.Się zagotowało :shock:
Dzisiaj pomiar 12.Temp. cały czas 30st.No i świetny zapach,jak bym szampana otworzył.
Jak bym wiedział,że tyle CO2 produkują, to bym go wykorzystał do spawania :D
Jeszcze im dołożę rozrobione 10kg cukru i niech robią jak je to cieszy.
Suma sumarum bardzo dobre drożdże.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-05-15, 12:30

Mam jak najlepsze zdanie o tych grzybkach. Są bardzo wydajne i dobrze radzą sobie. Polecam je.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2011-06-10, 08:42

Mam pytanie do użytkowników tych drożdży-mija 3 tydzień jak pracują,co prawda już bardzo słabiutko ale mimo wszystko.W nastawie ok 140l 36kg cukru,wskaźnik pokazuje poniżej -4,w smaku jak wytrawne wino.Jednak jeszcze ulatują bąbelki gazu.Nie za długo to trwa-czekać aż zacznie się klarować? Nie spieszy mi się ale nie chciałbym żeby się coś złego stało-Pierwszy raz robię na doładowanych drożdżach i zero doświadczenie w tej materii.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-06-10, 10:52

Powinno się poczekać, żeby przestały pracować.Dobrze by było zlać z nad osadu.
Nastawowi nic się nie stanie jak trochę dłużej postoi.

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2011-06-11, 21:15

Czy próbował ktoś zwiększać ilość cukru w stosunku do ilości wody tzn. ponad zalecane 6 kg na 22 litry wody? Np. 7kg/22l? Dodam że czas fermentacji nie jest absolutnie najwyższym priorytetem, bardziej zależy mi na tym aby nie marnować surowca.

Czy zastosowanie cukru inwertowanego ma sens? Czytałem kiedyś o drożdżach fermentujących do 23%, ale tylko na glukozie, na zwykłym cukrze przerabiały chyba ze 2 % mniej. Wydaje mi się, że chodzi o te same drożdże, które są sprzedawane z węglem w płynie. Z opisu wynika, że ma on decydujące znaczenie przy "wyciąganiu" większego %. Zapewne jest to węgiel pylisty (aktywowany?) w jakimś roztworze. Dodanie takowego to nie problem. Warto?

Zamierzam ponadto podwoić wielkość nastawu. Ktoś tu pisał aby nie dodawać pożywek. W tym przypadku także? Planuję na drugą połowę nastawu dodać ok. 0,4g/l DAF + 0,4g/l Activitu, być może ze 2 multiwitaminy.

Aha... W przypadku cukru inwertowanego aby nie zakłócić równowagi kwasowej warto pewnie zobojętnić przed fermentacją dodany kwasek cytrynowy. Lubiałem kiedyś nawet chemię, ale teraz trudno mi powiedzieć ile sody oczyszczonej lub kredy potrzeba na zobojętnienie 1 g kwasku cytrynowego. Wie ktoś może?

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2011-06-12, 15:19

24 kg cukru 88litrow wody 1 paczka t24 do 10 dni i -4 blg bez żadnych pożywek i cudownych zaklęć :D .Różnicy w smaku czy tez wydajności nie stwierdzono,no chyba ze ktos pije nieoczyszczony destylat i ma wyczulony smak.

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2011-06-22, 18:31

Czy próbował ktoś odgazować nastaw mentosem?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-06-22, 21:29

Mentosem odgazować nastaw? :shock:

Lepiej dobrze zamieszać i ewentualnie przelać z beczki do beczki.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2011-06-22, 21:42

Nastaw zawierający co2 nie chce osiadać.W turbo clarze jest pierwsza saszetka która odgazowuje nastaw.Ostatni mój nastaw byle mętny jak mleko,nie moglem zlać znad nastawu bo nie było widać osadu.Po dodaniu 1 saszetki zaczęło osiadać po 5min w tym momencie moglem zlać ale nie zrobiłem tego dodałem 2 saszetkę ale nie osiadło jak powinno.Zlałem wiec dodałem bentonitu i ładnie się wyklarowało w 1h.Myślałem żeby wygazowac mentosem zlać i wyklarować bentonitem.

Nie wiem tylko czy mentos reaguje z cola czy z CO2

http://www.youtube.com/watch?v=wLwmsHg1 ... re=related

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-06-22, 22:24

szybki999 pisze:Nastaw zawierający co2 nie chce osiadać.
Skoro nastaw zawiera co2 to znaczy że nie skończyła się jeszcze fermentacja a wtedy z klarowania nici.
Czy miałeś ujemne blg?
Trzeba poczekać aż się skończy fermentacja a wtedy sam od góry nastaw zacznie się klarować.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2011-06-22, 22:30

Nastawione w poniedziałek na turbo 24H wiec do piątku fermentacja się spokojnie zakończyła.
Nie mierzyłem zawartości cukru,ale w smaku było gorzkawe/nijakie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości