ALCOTEC TURBO PURE 24-wrażenia

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-07-23, 10:46

Warto by jeszcze uściślić których Turbo 24 używacie.
Ja cały czas piszę o alcotec'ach TURBO Pure - tych w złoto czarnym opakowaniu i nie ważne czy 24 czy 48
Obrazek
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-07-23, 12:33

A ja piszę o takich jak w załączniku.
Ale używałem też takich jak pokazał @Legion i potwierdzam, żadnych dziwnych zapachów.
Załączniki
turbo star 3.jpg

jones
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2013-05-19, 23:33
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: jones » 2013-07-24, 23:49

Szukałem, ale nie znalazłem ankiety dotyczącej rodzaju drożdzy używanych przez forumowiczow.
Przydałoby się takie zestawienia dla wyłonienia najpopularniejszych i najchętniej stosowanych drożdży turbo.

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-08-01, 21:12

Astemio pisze:@duureex: Po pierwsze, trzeba chwilę poszukać i :book , bo taki temat już istnieje.
Popatrz tutaj: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4804 , może znajdziesz wskazówki pomocne w rozwiązaniu Twojego problemu.
Po drugie, jak znalazłeś temat to przejrzyj-przeczytaj, bo się tak akurat głupio składa, że sam dawałem ''wskazówki'' w tym temacie..
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2014-09-23, 21:39

Ja jakiś czas temu kupiłem drożdże ALCOTEC TURBO PURE 24 takie jak legion dał zdjęcie i zrobiłem mieszankę 12kg cukru + woda łącznie 48l + 1 paczka ww. drożdży i po dwóch dniach cukromierz wskazuje -1 i widać że w beczce jeszcze się gotuje, startowałem z temp. 25 C i powiem, że dość wolno startują ale jak już ruszą to ogień beczce :). Poprzednio używałem tylko Moskwa Style i byłem z nich zadowolony, jednak jeśli jakość produktu na tych ALCOTEC TURBO PURE 24 będzie lepsza to będę tylko ich używał. Minus w porównaniu do Moskva Style to zapach fermentacji Moskva ładniej pachnie tak szampanem :). Napiszę jak ma się sprawa po destylacji na kolumnie
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-06-14, 22:47

Witam, czy ktoś próbował turbo 24 na 8 kg cukru i 21l wody, czy dają rade?
Ostatnio zmieniony 2015-06-14, 22:49 przez yoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2015-06-15, 00:21

Nastawiasz 18,6 % w produkcie finalnym.
Teoretycznie dadzą rade ale fermentacja może być długa i problematyczna.
Praktycznie też powstaje więcej zanieczyszczeń.
Ilość cukru zostaw ale zwiększ ilość wody do 27-28 l- będzie szybciej i na 100 % bezpiecznie.

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2015-07-28, 23:01

Im więcej wody tym lepiej.

Doman_13
50%
50%
Posty: 154
Rejestracja: 2009-11-18, 21:37

Post autor: Doman_13 » 2015-11-14, 19:55

Potrzebuje porady.
mam beczkę o pojemności 240 litrów.
Jakie proporcje, cukier-woda-drożdże (turbo 48) nastawić?

gdzieś tu forum był kalkulator nastawów. wie ktoś gdzie?

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-11-15, 11:55

Jak Ci nie śpieszno to możesz spróbować powiedzmy 50kg i przynajmniej 150 litrów wody plus 2-3 paczki drożdży. Nawet 60kg plus 180 litrów powinno wejść i mieć dość luzu, żeby nie opuścić beczki. Zakładam stężenie cukru 25° Blg.
Też pamiętam taki fajny kalkulator tylko wraz z dyskiem diabli mi go wzięli i akurat dla tych drożdży sugerował takie stężenie. I tu już głowy nie dam ale paczka starczała na ponad 60 litrów wg niego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez fuutro, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Doman_13
50%
50%
Posty: 154
Rejestracja: 2009-11-18, 21:37

Post autor: Doman_13 » 2015-11-15, 12:39

Nie spieszy mi się w ogóle. Beczka może stać nawet miesiąc w zimnej piwnicy.
spróbuje tak jak pisałeś 60 kg cukru, 180 L wody i 3 paczki 48 turbo.

Miałem kiedyś ściągnięty ten kalkulator ale przy przesiadce na linuxa szlag wszystko trafił.
Jakby ktoś miał linka do niego to poproszę.

Skuter
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2015-10-12, 13:45
Lokalizacja: Wołów

Post autor: Skuter » 2015-11-15, 13:02

fuutro pisze:Nawet 60kg plus 180 litrów powinno wejść i mieć dość luzu, żeby nie opuścić beczki. Zakładam stężenie cukru 25° Blg. .
Zmieści się bez problemu, wszystkiego wyjdzie 216l czyli zostaje jeszcze 24l luzu :oki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Skuter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-11-15, 16:18

Zawsze potem może dolać syropu jak już się nieco uspokoi fermentacja, tylko z dodatkiem pożywki i kwasku.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2015-11-17, 14:14

Doman_13 pisze:Nie spieszy mi się w ogóle. Beczka może stać nawet miesiąc w zimnej piwnicy
Uważaj, bo mi poniżej 18-19°C te drożdże nie chciały robić.
A po drugie, to przy takiej dużej ilości łatwo je ugotować. Powyżej 32-33°C też się z nimi dzieje coś niedobrego. Ale takie rzeczy są tylko w drugą-trzecią dobę po starcie. Później pomału to stygnie.
Badacz-amator

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-11-24, 12:58

Nie mam dotychczas żadnego doświadczenia z drożdżami Alcotec Turbo Pure 24h. Zakupiłem niedawno jedną paczkę tych drożdży i beczkę o pojemności 50 l (z moich pomiarów wyszło mi że pojemność maksymalna tej beczki wynosi 55 l). I teraz zamierzam w tej beczce nastawić cukrówkę z podwójnej ilości cukru i wody. Czyli 12 kg cukru, 42 l wody i jedna paczka drożdży Turbo Pure 24h. Mam tylko obawy czy w tej proporcji drożdże te dadzą sobie radę z fermentacją biorąc pod uwagę że beczka stać będzie w temperaturze takiej jaka obecnie panuje na zewnątrz czyli w okolicach zera? Bo to że paczka tych drożdży przerabia w ujemnych temperaturach 6 kg cukru to wiem. Ale czy da radę z 12 kg? Druga obawa czy ta beczka nie jest ciut za mała? Czy 5 l rezerwy pojemności wystarczy? Czy nastaw nie wykipi? Proszę kolegów o opinię w tych kwestiach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez terni, łącznie zmieniany 1 raz.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości