Strona 9 z 14

: 2011-07-25, 15:50
autor: 98%
witam @Afera - wszystko jest spowodowane masą komórek drożdżowych - przy pierwszym etapie 'fermentacji tlenowej" ( tutaj drożdże jeszcze nie przerabiają cukru na etanol tylko się pier...ą - czyli to co lubię ja też na pierwszym miejscu potem dobre alkohole 8) 8) ) namnażają swoja masę - dobrze to widać na komorze Thoma pod mikroskopem w okresie 2-4h .
W miarę jak tlenu brakuje idą do swojej 'roboty ' - fermentacja alkoholowa - potrafią się namnożyć do miliardów komórek na jednostkę ( dlatego dobrze jest napowietrzyć porządnie nastaw - mieszając mieszadłem lub intensywnie wiosłem ;) PRZED DODANIEM DROŻDŻY -BY ICH MECHANICZNIE NIE USZKODZIĆ !!) z impetem generują duży wzrost temperatury -reakcja egzotermiczna - to je jeszcze bardziej nakręca ale jest tego kres 39-42sC potem osmotycznie nie wytrzymują . z uwagi iż jest ich ( komórek uśpionych ) na starcie już bardzo dużo - nie zaleca się robić większych nastawów niż 150 l - w zimie to i więcej zapewne można bo pociągną nawet przy minusowych temperaturach -czego żywym dowodem było 'foto story " -Kolegi @Akasa ( jeżeli pomyliłem NAJMOCNIEJ PRZEPRASZAM - POCHWALE SIĘ PRYZ OKAZJI brykam ;) .. 8) 8) 8) -ale ta "druga opcja ' co powyżej :mrgreen: ( chociaż obecnie pierd...ę się ze zbożówką już trzeci dzień - nie nie żadne urodziny , ślub, pogrzeb, komunie , zloty itp ... nadprodukcja ....trzeba przygotować miejsce pod owoce :slinka ) . wszystko zależy od temperatury i czasu . I chyba chodziło o to by nie robić większych nastawów niż te 150l w letnie okresy kiedy nie mamy kontroli nad temperaturą .

pozdrawiam
98%

: 2011-07-25, 16:16
autor: Afera
hmmm... ja mieszałem już po dodaniu drożdży... następnym razem czyli bardzo niebawem sprawdzę czy to to miało wpływ na wydłużenie procesu :) oczywiście nie omieszkam podzielić się z Wami obserwacjami :)

: 2011-07-25, 16:32
autor: 98%
Witam nie zastanawia co tam poza DAP-em siedzi z tymi drożdżami - szczep na pewno saccharomyces cerevisiae .. tylko jaki tam dodają doping .. azot i fosfor to podstawa w najtańszych pożywkach jest ale muszą tam być jakieś stymulatory - witaminy na pewno z grupy B... nieaktywne ściany komórek i co jeszcze :idea: :idea: nie mam czym to rozłożyć - sprzętowo by wiedzieć co i jak w jakich proporcjach a ktoś wie :idea:

98%

: 2011-07-25, 17:21
autor: szybki999
Dodałem od kolegi starowara polowe paczki 24h na 5kg i 18l wody,nastaw już prawie nie słodki po około 3 dniach.
Przy 10kg odpowiedniej ilości wody i całej paczce 24h dosyć mocno podniosła się temp jak ładnie ruszyło i przestało pracować.

Zakladam ze nie ma znaczenia czy to drożdże turbo star czy alcotec.

Czy przypadkiem 24h i 48h nie różnią się tylko tym ze jednych jest więcej od drugich?

: 2011-07-25, 23:20
autor: wiking
Ja stwierdzam fakt że na temat drożdży TB możemy dyskutować do końca świata.W piątek rano zrobiłem nastaw na TB-48 według przepisu na 8kg cukru,a wieczorem drugi.Dzisiaj jest poniedziałek późny wieczór,zaglądam do baniaków, a tu w pierwszym impreza na całego drożdżaki szaleją,natomiast w drugim baniaku jak po pogrzebie cichutko dosłownie ostatnie oddechy ,wiem że nie minęło jeszcze przepisowe 5 dni ale już widzę że późniejszy nastaw jest ok i będzie w terminie a wcześniejszy będzie musiał stać dłużej . Wychodzi na to że wszystko zależne jest od tego czego więcej im się sypnie przy produkcji.

: 2011-07-27, 19:26
autor: Afera
po trzech dobach nastaw przerobiony do -4BLG... co prawda jeszcze bulkał od czasu do czasu ale postanowiłem niedobitki drożdżaków dobić temperaturą... ;)

: 2011-07-27, 23:32
autor: franta
Witam
wystarczy dobrze zamieszać nastaw by się dwutlenek z nastawu uwolnił , szybciej się klaruje , natomiast niedobitków już tam nie będzie , jeśli by jeszcze były to z głodu zdechną . :lol:

: 2011-07-29, 20:28
autor: Afera
Dzisiaj czyli w czwartek o 12 poczyniłem drugi nastaw 14kg cukru 2 paczki Alcotec 24h i 40l wody... o 14 zaczął bulkać. 25Blg i 31st.C na starcie. Piątek 14:00. Pomyślałem że po 24h sprawdzę Blg... idę i patrzę a tam... Patrz TU ... Nie wiem co spowodowało tak gwałtowna pracę drożdży, czy wyższa temp. niż poprzednio, czy to że nie mieszałem drożdży wiertarką. Pewne jest jedno że w porównaniu do poprzedniego nastawu te drożdże PRACUJĄ :)
Sobota 14:00. Właśnie sprawdziłem nastaw... po 48h -4Blg :) Zawsze to lepiej jak ostatnio ale to dalej nie jest obiecane przez producenta 24h...

: 2011-08-05, 11:48
autor: mihu7
Witam !

No, to ja miałem ostatnio takie halo: nastaw jak zwykle: 80 litrów wody, 22 kg cukru i paczka ATP 24. Zwykle po ok. godzinie zaczynało się w beczce piekło, a tym razem... Nastawiałem wieczorem, rano zaglądam w beczkę, a tu leciutka pianka - pewnie po wieczornym mieszaniu. Myślę, coś tu nie tak, sprawdziłem datę przydatności drożdży - spoko - 09.2011 r. W panice sypnąłem trochę kwasku cyt. rozrobionego w wodzie (ok. pół torebki) i wlałem 1 litr soku pomidorowego. Dziś rano patrzę - drożdże ruszyły. Co prawda niemrawo, ale w dzień, w słoncu, trochę się nastaw nagrzeje i myślę, że będzie dobrze.

A, jeszcze jedno... tym razem mieszałem nastaw kanciastym kijem, a z tego, co napisał Kol. 98% mogłem trochę drożdżaków ubić... he he ;-)

Pozdro !

: 2011-08-05, 20:47
autor: wiking
To dalej 36h a nie 24h jak pisze na opakowaniu.

: 2011-08-06, 09:24
autor: szybki999
24 to na 5kg cukru nie na 7.
I tak lepsze za 48h bo przerobią każda ilość, u mnie 8kg na niecałe 20l wody.

: 2011-08-06, 10:41
autor: OLO 69
Nie 5 kg ani nie 7.
W przepisie Alcotec Turbo Pure 24 jest 6 kg cukru na 21 litrów wody.
Jak dasz 8 kg cukru na niecałe 20 litrów wody to żadne drożdże tego nie przerobią do końca bo stężenie alkoholu w takim nastawie wyszło by prawie a nawet ponad 20%.
Jakie masz blg na koniec fermentacji?
Pozdrawiam.

: 2011-08-06, 12:55
autor: szybki999
Nie wiem bo dolewałem soldczy z innego nastawu gdzie drożdże padły,a jeszcze pracują.

Mam butel 25l myślę ze turbo 48, spokojnie w nim przerobią 7kg z tym ze musze go zalać po korek prawie.Robie to tak ze leje tyle wody żeby mia piana nie wyskoczyła jak zaczną pracować a piana siadzie dolewam wody.

: 2011-10-20, 21:31
autor: dudol
Witam
Nastawiem 24kg cukru, 84l. wody+drożdże turbo 24.
Po 10 dniach blg ok.3
Bardzo, bardzo słabo pracują.
Czy jak będę czekał jeszcze to nie zepsuje mi się ten nastaw?
A może poruszyć , pomieszać go i natlenić. Da tocoś?
Trzymam go w kotłowni, dmuchawa pieca wyciąga tlen z pomieszczenia.
Jak myślicie?
Pozdr dudol

: 2011-10-29, 18:05
autor: kropelka
Witam.
Nastaw 8kg cukru, 30l wody 1 opakowanie drożdży Alcotec 24h pure

Rozpoczęcie nastawu (mieszanie w 5 litrowej bańce wody z 2 kg cukru) powtórzone 4 razy z cukrem i dolane do pojemnika fermentacyjnego o pojemności 33L 10 litrów wody.
Temperatura nastawu 23st. 11:30
Temperatura Otoczenia 22st C
Dodanie drożdży 11:40
Początek fermentacji bardzo spokojny,
Pomiar 13:53 30blg 24st nastaw, zauważalny wytworzony kożuch
Pomiar następnego dnia 17:12 5blg temperatura nastawu wzrosła do 30st

Mam takie pytania:
1. Czy odpowiednia ilość wody? Czy może za duża? Wydawało mi się, że wydłuży to znacznie fermentację, ale chyba nie tak znacząco.
2. Czy w danym momencie jeśli jeszcze fermentacja nie ustała przy blg równym 5. Jeśli rozdzielę nastaw do 2 pojemników fermentacyjnych 33l po połowie 15L nastawu i dodam po 4 KG cukru na nastaw i uzupełnię ten ubytek wodą również po 15L wody(z rozrobionym cukrem) Wpłynie negatywnie na końcowy nastaw? Czy te drożdże sobie poradzą? Na długo może się wydłużyć fermentacja?