ALCOTEC TURBO PURE 24-wrażenia

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2011-12-31, 18:37

Może pytanie nie w temacie,ale czytam i czytam i niemogę znależć odpowiedzi-nie chcę zaśmiecać forum-ale.
Właśnie jestem przy końcu destylacji zacieru z tych drożdzy.
Kiedy to zakończyć??
Obecnie już około 8 litrów pobrałem i leci teraz prawie że woda,smak alkoholu ledwo wyczuwalny.Czy już należy zakończyć?

Awatar użytkownika
exarkun
40%
40%
Posty: 90
Rejestracja: 2010-11-29, 13:11
Lokalizacja: Kamyk, Śląskie

Post autor: exarkun » 2011-12-31, 19:45

Na pot-stillu poniżej 30% to nie ma co schodzić

Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2012-01-20, 01:46

Ostatnio popełniłem dwa nastawy kontrolne. Praktycznie takie same, czyli 80l wody/ 24kg cukru i 2 paczki drożdży.
W pierwszym przypadku drożdże to alcoteci 24h, w drugim 48h.
Drożdże były zadane do nastawu o temp 34 stopni, bez podgrzewania, tylko obstawiłem beczki ponieważ mam z 7 stopni w pomieszczeniu.
Miał być to niby test.

Po 48h nastaw na a24h miał -1 BLG i temp 25 stopni.
Po 48h nastaw na 48h miał +1 BLG i temp 22 stopnie.
Poczekałem jak BLG było około -4/5 i puściłem na pot stillu. Nie na kolumnie.

Beczka z A48h miała w czasie pracy jak i po przyjemny zapach, tak jakby lekko owocowy, ładny. Natomiast beczka z a24h po prostu miała zapach śmierdzący, taki gówniany. Pewnie wiecie o co chodzi bo stosujecie a24h. Ten zapach jest minimalnie wyczuwalny na pot stillu po 3 destylacji. Na alcotecach 48h nie wyczuwałem tego zapachu.
Jako, że jest to już mój 3 nastaw na 24h, stwierdzam, że może są one dobre do kolumny, ale do pot stilla na pewno nie i do tego ich nie polecam.
Jak już to a48h, ponieważ destylat według mnie jest z nich lepszy, potwierdziła to opinia kilku zaprzyjaźnionych degustatorów. Zapach nastawu jest też mniej śmierdzący.
Na A48h popełniłem kilka nastawów i większość na pot stillu, więc porównanie mam.

To tak dla potomstwa :book
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2012-01-20, 12:29

Zrob takie same nastawy, ale wystartuj o 10'C nizej I wtedy porownaj.

W 34'C to kazde drozdze produkuja tyle gowna, ze mozna pole nawozic.


Choc I tak wygra t48, to przynamniej zobaczysz jaka jest ogromna roznica.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2012-01-21, 01:36

Nie wątpię, że jest. Nie będę robił takich testów bo po prostu mi się nie chce i nie mam czasu na "czekanie". Teraz wystarczyło, że to porównałem. Smród/zanieczyszczenie nastawu pewnie rośnie wprost proporcjonalnie do temperatury jaką ma nastaw. Czyli jak wystartują w mniejszej temp to i tak a48 wygrają.

Ile trwa praca nastawu 24kg/80l/2p a24 lub 48 przy takim niskim starcie np 10 stopni?
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2012-01-21, 09:17

Start 10'C pewnie z miesiac, watpie czy w ogole wystartuje, bo drozdze najpierw musza sie namnozyc, dopiero pozniej zabieraja sie za cukier.

Najlepszy nastaw w racjonalnie krotkim czasie wychodzi kiedy wystartujemy aT48 w 23-25'C
W okolicy tygodnia zakonczy prace, a smrodow bedzie bardzo malo.

The best co mi wyszlo, to T48, start w 22'C, pozniej temp otoczenia i nastawu spadla do okolo 17'C, pracowalo to 2 tygodnie, ale po pierwsej rektyfikacji juz wyszedl mjot.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 367
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-01-21, 19:04

masato pisze:...Po 48h nastaw na a24h miał -1 BLG i temp 25 stopni...
Ja startowałem A24h z tem. 32*C (1 paczka, 12kg cukru, 38l wody) i po trzech dniach temp. spadła mi na 16* wiec musiałem właczyć grzałkę by dojść do 25*C, przebieg fermentacji przebiegał jak poniżej:
Dzień. Blg obliczone
0. 24.10
1. 12.45
2. 10.05
3. 4.78
4. -0.80
5. -3.70
6. -4.32
Czyli fermentacja u mnie trwała prawie 2x dłużej niż u Ciebie, ale nie zauważyłem żadnych niepożądanych zapachów tak w nastawie jak i w produkcie (rektyfikacja na kolumnie z wypełnieniem 150cm w tym 30cm miedź)

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2012-01-21, 20:47

Czytaj moje posty ze zrozumieniem, to zrozumiesz, że ja robiłem na pot stillu. Bo to na nim wyczujemy największą różnicę. Na kolumnie nie jedna osoba nie poczułaby różnicy, tylko fachowcy mogli by coś powiedzieć o smaku itd. Dla mnie różnica w samym zapachu nastawu jest kolosalna. Dzień do nocy.

Beczki mam obstawione własnoręcznie wykonanym sarkofagiem. Na 3 beczki 120 litrowe. To wszystko obite jest styropianem i dość dobrze trzyma ciepło, także tak szybko nie stygnie wszystko.

Jeszcze jedno mnie ciekawi, jak wzrośnie ilość syfu w nastawie do ilości zadanych drożdży. Czy jakbyśmy na 24kg cukru dali 4 paczki alcoteców 24h to wyszedłby syf?

Maksymalnie dałem 2,5 paczki A24h na 24kg cukru i to było ekspresowo, 48h i nastaw gotowy, ale przy temp około 35 stopni utrzymanej od początku do końca. Wiadomo syfiaste to było, ale czego się nie robi dla dobra nauki.

@61gaw, to jest właśnie ten ból, jak spadnie temperatura poniżej 20 stopni to czas pracy alcoteców wydłuża się drastycznie.
Pozdro dziewczyny...

przemo503
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2009-07-18, 10:06

Post autor: przemo503 » 2012-01-23, 21:16

Może przejdzie...... A czemu ma mieć lepiej od nas.Żona się czasami przydaje he he.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-07-22, 22:04

Witam.
Używałem różnych drożdży i postanowiłem spróbować Turbo24, i mam takie pytanie co do tych drożdży, czy wam też tak zaj....cie śmierdzi? Pierwszy raz nastawiłem w/g przepisu, smród masakra, następny nastaw trochę powiększyłem, woda i cukier x2,5 i jedna paczka drożdży, po około 24h smród taki w domu ze idzie się porzygać. Trochę mi nie na rękę ponieważ mieszkam w bloku.
Ostatnio zmieniony 2013-07-24, 00:48 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1790
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-07-22, 22:30

Są indywidualne definicje smrodu.
Mnie ten zapach nie przyprawia o wymioty.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

lupus1
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-12-22, 10:02
Lokalizacja: zielone płuca Polski

Post autor: lupus1 » 2013-07-22, 23:14

Teraz mamy lato i nastaw często ma tendencję do przegrzewania się - dlatego wali. Ja też borykam się z problemem nadmiernego zapachu stąd moje pytania w innym temacie o sposoby maskowania... Nota bene te drożdże to nr 1- przynajmniej dla mnie :lol: Nie lubię pracować na innych :1st

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-07-23, 05:32

Panowie to jest fermentacja, a jak nazwa sama wskazuje musi "śmierdzieć". Pozostaje kwestia roztrzygnięcia - jaki rodzaj zapachu nazywamy smrodem. Ja przy współczesnych nastawach i drożdżach użytych do fermentacji nie zauważyłem, żeby śmierdziało. Raczej wyczuwam prawidłowy - charakterystyczny dla fermentacji zapach. Coś podobnego do nastawów winnych.
Jeśli odbierasz ten zapach jako smród to coś jest nie teges. Jeśli u Ciebie rzeczywiście śmierdzi to też jest coś nie teges. Musisz sam roztrzygnąć.

jack1
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2006-03-13, 22:16

Post autor: jack1 » 2013-07-23, 09:35

Witam. Ostatni robiłem na T24 i na T48 i na T48 zapach był przyjemny, taki winny jak kolega lesgo 58 to nazwał a na T24 smród. W smaku różnica też bardzo duża, jak robiłem próbę na smak czy cukier został przerobiony to przy pojemniku z T24 sierść mi na plecach stawała. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2013-07-24, 00:50 przez jack1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2013-07-23, 10:31

@duureex: Po pierwsze, trzeba chwilę poszukać i :book , bo taki temat już istnieje.
Popatrz tutaj: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4804 , może znajdziesz wskazówki pomocne w rozwiązaniu Twojego problemu.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości