Strona 12 z 14

: 2013-07-23, 10:46
autor: Legion
Warto by jeszcze uściślić których Turbo 24 używacie.
Ja cały czas piszę o alcotec'ach TURBO Pure - tych w złoto czarnym opakowaniu i nie ważne czy 24 czy 48
Obrazek

: 2013-07-23, 12:33
autor: lesgo58
A ja piszę o takich jak w załączniku.
Ale używałem też takich jak pokazał @Legion i potwierdzam, żadnych dziwnych zapachów.

: 2013-07-24, 23:49
autor: jones
Szukałem, ale nie znalazłem ankiety dotyczącej rodzaju drożdzy używanych przez forumowiczow.
Przydałoby się takie zestawienia dla wyłonienia najpopularniejszych i najchętniej stosowanych drożdży turbo.

: 2013-08-01, 21:12
autor: duureex
Astemio pisze:@duureex: Po pierwsze, trzeba chwilę poszukać i :book , bo taki temat już istnieje.
Popatrz tutaj: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4804 , może znajdziesz wskazówki pomocne w rozwiązaniu Twojego problemu.
Po drugie, jak znalazłeś temat to przejrzyj-przeczytaj, bo się tak akurat głupio składa, że sam dawałem ''wskazówki'' w tym temacie..

: 2014-09-23, 21:39
autor: janus
Ja jakiś czas temu kupiłem drożdże ALCOTEC TURBO PURE 24 takie jak legion dał zdjęcie i zrobiłem mieszankę 12kg cukru + woda łącznie 48l + 1 paczka ww. drożdży i po dwóch dniach cukromierz wskazuje -1 i widać że w beczce jeszcze się gotuje, startowałem z temp. 25 C i powiem, że dość wolno startują ale jak już ruszą to ogień beczce :). Poprzednio używałem tylko Moskwa Style i byłem z nich zadowolony, jednak jeśli jakość produktu na tych ALCOTEC TURBO PURE 24 będzie lepsza to będę tylko ich używał. Minus w porównaniu do Moskva Style to zapach fermentacji Moskva ładniej pachnie tak szampanem :). Napiszę jak ma się sprawa po destylacji na kolumnie

: 2015-06-14, 22:47
autor: yoyo
Witam, czy ktoś próbował turbo 24 na 8 kg cukru i 21l wody, czy dają rade?

: 2015-06-15, 00:21
autor: Marcel77
Nastawiasz 18,6 % w produkcie finalnym.
Teoretycznie dadzą rade ale fermentacja może być długa i problematyczna.
Praktycznie też powstaje więcej zanieczyszczeń.
Ilość cukru zostaw ale zwiększ ilość wody do 27-28 l- będzie szybciej i na 100 % bezpiecznie.

: 2015-07-28, 23:01
autor: szybki999
Im więcej wody tym lepiej.

: 2015-11-14, 19:55
autor: Doman_13
Potrzebuje porady.
mam beczkę o pojemności 240 litrów.
Jakie proporcje, cukier-woda-drożdże (turbo 48) nastawić?

gdzieś tu forum był kalkulator nastawów. wie ktoś gdzie?

: 2015-11-15, 11:55
autor: fuutro
Jak Ci nie śpieszno to możesz spróbować powiedzmy 50kg i przynajmniej 150 litrów wody plus 2-3 paczki drożdży. Nawet 60kg plus 180 litrów powinno wejść i mieć dość luzu, żeby nie opuścić beczki. Zakładam stężenie cukru 25° Blg.
Też pamiętam taki fajny kalkulator tylko wraz z dyskiem diabli mi go wzięli i akurat dla tych drożdży sugerował takie stężenie. I tu już głowy nie dam ale paczka starczała na ponad 60 litrów wg niego.

: 2015-11-15, 12:39
autor: Doman_13
Nie spieszy mi się w ogóle. Beczka może stać nawet miesiąc w zimnej piwnicy.
spróbuje tak jak pisałeś 60 kg cukru, 180 L wody i 3 paczki 48 turbo.

Miałem kiedyś ściągnięty ten kalkulator ale przy przesiadce na linuxa szlag wszystko trafił.
Jakby ktoś miał linka do niego to poproszę.

: 2015-11-15, 13:02
autor: Skuter
fuutro pisze:Nawet 60kg plus 180 litrów powinno wejść i mieć dość luzu, żeby nie opuścić beczki. Zakładam stężenie cukru 25° Blg. .
Zmieści się bez problemu, wszystkiego wyjdzie 216l czyli zostaje jeszcze 24l luzu :oki

: 2015-11-15, 16:18
autor: fuutro
Zawsze potem może dolać syropu jak już się nieco uspokoi fermentacja, tylko z dodatkiem pożywki i kwasku.

: 2015-11-17, 14:14
autor: fofol
Doman_13 pisze:Nie spieszy mi się w ogóle. Beczka może stać nawet miesiąc w zimnej piwnicy
Uważaj, bo mi poniżej 18-19°C te drożdże nie chciały robić.
A po drugie, to przy takiej dużej ilości łatwo je ugotować. Powyżej 32-33°C też się z nimi dzieje coś niedobrego. Ale takie rzeczy są tylko w drugą-trzecią dobę po starcie. Później pomału to stygnie.

: 2015-11-24, 12:58
autor: terni
Nie mam dotychczas żadnego doświadczenia z drożdżami Alcotec Turbo Pure 24h. Zakupiłem niedawno jedną paczkę tych drożdży i beczkę o pojemności 50 l (z moich pomiarów wyszło mi że pojemność maksymalna tej beczki wynosi 55 l). I teraz zamierzam w tej beczce nastawić cukrówkę z podwójnej ilości cukru i wody. Czyli 12 kg cukru, 42 l wody i jedna paczka drożdży Turbo Pure 24h. Mam tylko obawy czy w tej proporcji drożdże te dadzą sobie radę z fermentacją biorąc pod uwagę że beczka stać będzie w temperaturze takiej jaka obecnie panuje na zewnątrz czyli w okolicach zera? Bo to że paczka tych drożdży przerabia w ujemnych temperaturach 6 kg cukru to wiem. Ale czy da radę z 12 kg? Druga obawa czy ta beczka nie jest ciut za mała? Czy 5 l rezerwy pojemności wystarczy? Czy nastaw nie wykipi? Proszę kolegów o opinię w tych kwestiach.