Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-06-20, 17:47

Dorzuce coś od siebie mając już jakieś porównanie..

Alcotec turbo pure 48 złote.

Nastaw w beczce 120l + 30kg cukru diamant pakowany po 5kg. Balling początkowy ~25°

cukier rozpuszczony w wodzie o temperaturze 20°c dopełniony pod rant beczki ok 120l.

Dwie paczki T48 start po 18H, wzrost temp do 25°c i zakończenie fermentacji po 4 pełnych dobach. czekam na klarowanie,ale jestem dobrej myśli, ponieważ temperatura w żadnym momencie burzliwej i dofermentowania nie przekroczyła 25°c.

Jestem lekko zaskoczony, bo robiąc zazwyczaj na niebieskich T3 dawałem na tą samą ilość priporcji 3 paczki T3 kończyły w podobnym czasie,ale temperatura nastawu potrafiła wzrosnąc nawet do 33°c..

Jaki będzie efekt końcowy się okaże,ale mając do wyboru T3 i T48 chyba wybiorę te drugie na dłuższą metę..
XXX

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-06-21, 11:47

Około -2,-3 ale dopiero po wyklarowaniu będę mógł określić dokładniej.
Ostatnio zmieniony 2013-06-21, 13:24 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Kaziu
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2013-05-28, 18:35
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Kaziu » 2013-06-21, 14:08

Jak na tak duży nastaw szybko Ci przerobiło. Ja 2 czerwca nastawiłem 20kg cukru z biedronki + 80l wody + 1 paczka T48 (140g) + przecier pomidowowy (190g), tylko nie pamiętam czy jeden słoik czy dwa dałem:). Jak nastawiałem było 23blg dzisiaj minęło 20 dni, jest -3blg i jeszcze delikatnie pracuje. Myślę że do klarowania jeszcze kilka dni.
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-06-21, 14:45

Wiesz ja dałem 30kg i dopełniłem do 120 plus dwie paczki grzybków.. czyli sumarycznie dałem ich sporo wiecej..

Jeednej prawdy tylko prawdy z wielu sie nauczyłem dotychczas - NIE OSZCZEDZAJ NA DROZDZACH!

i nie rób za mocnych nastawów;).. tyle w kwestii t48
XXX

lll
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2013-01-05, 14:59
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: lll » 2013-10-22, 19:53

Panowie powiecie czy robiąc z Alcotec turbo pure 48 złote, zacier z trzech paczek jak tam pisze czyli 3x 8kg cukru i 3x 21 litrów wody i dając trzy paczki tych drożdży i będę to robić w 1 beczce to będzie git
bo zawsze robię 3 zaciery w 3 bańka i zawsze git wchodzi
ale nie wiem czy razem będzie też git:)
Ostatnio zmieniony 2013-10-22, 21:14 przez lll, łącznie zmieniany 1 raz.

jones
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2013-05-19, 23:33
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: jones » 2013-10-22, 20:33

Kolego III, ja w okresie letnim robiłem takie potrójne nastawy w jednej beczce, ale używałem do tego tylko jednej paczki tych drożdży i dawało rade. Zależy w jakiej temperaturze będziesz prowadził fermentacje, ale myślę że trzy paczki to za dużo i mogą sie przegrzać.
No i nie będzie wtedy "git"...

lll
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2013-01-05, 14:59
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: lll » 2013-10-22, 21:07

Kurde mac:)
Wiec wsypie 2 a jak nie dojdzie to dosypie trzecią? W zimę lepiej jest stała temp. niż w lato :) koło kaloryfera to spokojnie da rade
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lll, łącznie zmieniany 1 raz.

jones
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2013-05-19, 23:33
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: jones » 2013-10-22, 21:28

Poczytaj kilkanaście postów z tego wątku i będziesz wiedział wszystko na temat tych drożdży!

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2014-05-06, 09:36

Podkleję się pod temat.
Chodzi o to, czy nastaw w ilości 40l na drożdżach turbo 48h pure 20% da się trzymać w warunkach "blokowych"? Chodzi mi oczywiście o efekty zapachowe :) przy tej wydaje się burzliwej fermentacji.
Badacz-amator

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2014-05-06, 10:29

Sprawdź i napisz o wynikach na forum

Z metod na smród- rurka z fermentatora włożona w kratke wentylacyjną, albo do butelki z wodą; można użyć węgla aktywowanego nasypanego na wylot gazu z fermentatora lub zrobić filtr a'la butelka z wodą.

Więcej tutaj
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4804

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2014-05-06, 12:44

Bez wyjścia wężyka w kratkę wentylacyjną nawet nie próbuj! Zapach wydostanie się nawet na klatkę. Zrób otwór na wężyk w deklu-jeśli beczka, i prowadź do wentylacji-sprawdzone, nic nie poczujesz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-05-06, 16:05

W sezonie grzewczym jak najbardziej!
Ale latem przy pewnych warunkach atmosferycznych ciąg wentylacyjny u mnie odwraca się i cały smrodek wali do środka. Może ma znaczenie, że ja mam pięć kondygnacji nad sobą?
Pozdrawiam,
Waldek

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2014-05-07, 18:40

Kratka - łatwe do realizacji, ale trochę się boję, że dzielę z kimś kanał (mieszkam nisko) i jak stanie się coś w stylu jak pisze wawaldek11 to może być nie przyjemnie.
Spodobał mi się patent z kanalizą. Może by tak wykombinować jakiś prosty zawór jednokierunkowy i walić ten aromat za syfon pod zlewozmywakiem...
Myślę, że coś z tego będzie.
Dzięki za podpowiedzi, napiszę co mi wyszło :)
Aaaa jeszcze zapytam, dlaczego na opakowaniu tych Turbo 48h pure zabraniają stosowania rurki fermentacyjnej? Czy chodzi o to, że przez rurkę nie odpłynie burzliwie powstający CO2?
Jeśli tak, to czy wężyk o wewnętrznym φ10mm podoła?
A może w takim nastawie gazy przechodzą w obie strony?
Badacz-amator

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-05-08, 00:00

Przy wszystkich turbo nie jest zalecana rurka z kilku jak myślę powodów:
- duże ilości CO2 i tak "wydmuchają" :wink: wodę z rurki
- hałas - tu podoba mi się porównanie do ruskiej pepeszy :mrgreen:
- możliwość rozsadzenia fermentatora po zatkaniu rurki przez dodatki do nastawu - np. ryż,
owoce.
- przy ostrym gazowaniu nie ma niebezpieczeństwa zakażenia nastawu, tym co w powietrzu fruwa.

Taki wężyk podoła zadaniu.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-05-08, 00:37

fofol pisze: Spodobał mi się patent z kanalizą. Może by tak wykombinować jakiś prosty zawór jednokierunkowy i walić ten aromat za syfon pod zlewozmywakiem...
Ja bym to jednak wpuścił w butelkę z wodą (zawsze może to być baniak 5l z kilkoma kroplami olejków eterycznych).
Na samą myśl że mój nastaw byłby połączony w linii prostej z kanalizacją.... :?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości