Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure
Dorzuce coś od siebie mając już jakieś porównanie..
Alcotec turbo pure 48 złote.
Nastaw w beczce 120l + 30kg cukru diamant pakowany po 5kg. Balling początkowy ~25°
cukier rozpuszczony w wodzie o temperaturze 20°c dopełniony pod rant beczki ok 120l.
Dwie paczki T48 start po 18H, wzrost temp do 25°c i zakończenie fermentacji po 4 pełnych dobach. czekam na klarowanie,ale jestem dobrej myśli, ponieważ temperatura w żadnym momencie burzliwej i dofermentowania nie przekroczyła 25°c.
Jestem lekko zaskoczony, bo robiąc zazwyczaj na niebieskich T3 dawałem na tą samą ilość priporcji 3 paczki T3 kończyły w podobnym czasie,ale temperatura nastawu potrafiła wzrosnąc nawet do 33°c..
Jaki będzie efekt końcowy się okaże,ale mając do wyboru T3 i T48 chyba wybiorę te drugie na dłuższą metę..
Alcotec turbo pure 48 złote.
Nastaw w beczce 120l + 30kg cukru diamant pakowany po 5kg. Balling początkowy ~25°
cukier rozpuszczony w wodzie o temperaturze 20°c dopełniony pod rant beczki ok 120l.
Dwie paczki T48 start po 18H, wzrost temp do 25°c i zakończenie fermentacji po 4 pełnych dobach. czekam na klarowanie,ale jestem dobrej myśli, ponieważ temperatura w żadnym momencie burzliwej i dofermentowania nie przekroczyła 25°c.
Jestem lekko zaskoczony, bo robiąc zazwyczaj na niebieskich T3 dawałem na tą samą ilość priporcji 3 paczki T3 kończyły w podobnym czasie,ale temperatura nastawu potrafiła wzrosnąc nawet do 33°c..
Jaki będzie efekt końcowy się okaże,ale mając do wyboru T3 i T48 chyba wybiorę te drugie na dłuższą metę..
XXX
Jak na tak duży nastaw szybko Ci przerobiło. Ja 2 czerwca nastawiłem 20kg cukru z biedronki + 80l wody + 1 paczka T48 (140g) + przecier pomidowowy (190g), tylko nie pamiętam czy jeden słoik czy dwa dałem:). Jak nastawiałem było 23blg dzisiaj minęło 20 dni, jest -3blg i jeszcze delikatnie pracuje. Myślę że do klarowania jeszcze kilka dni.
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki
Panowie powiecie czy robiąc z Alcotec turbo pure 48 złote, zacier z trzech paczek jak tam pisze czyli 3x 8kg cukru i 3x 21 litrów wody i dając trzy paczki tych drożdży i będę to robić w 1 beczce to będzie git
bo zawsze robię 3 zaciery w 3 bańka i zawsze git wchodzi
ale nie wiem czy razem będzie też git:)
bo zawsze robię 3 zaciery w 3 bańka i zawsze git wchodzi
ale nie wiem czy razem będzie też git:)
Ostatnio zmieniony 2013-10-22, 21:14 przez lll, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź i napisz o wynikach na forum
Z metod na smród- rurka z fermentatora włożona w kratke wentylacyjną, albo do butelki z wodą; można użyć węgla aktywowanego nasypanego na wylot gazu z fermentatora lub zrobić filtr a'la butelka z wodą.
Więcej tutaj
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4804
Z metod na smród- rurka z fermentatora włożona w kratke wentylacyjną, albo do butelki z wodą; można użyć węgla aktywowanego nasypanego na wylot gazu z fermentatora lub zrobić filtr a'la butelka z wodą.
Więcej tutaj
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4804
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Kratka - łatwe do realizacji, ale trochę się boję, że dzielę z kimś kanał (mieszkam nisko) i jak stanie się coś w stylu jak pisze wawaldek11 to może być nie przyjemnie.
Spodobał mi się patent z kanalizą. Może by tak wykombinować jakiś prosty zawór jednokierunkowy i walić ten aromat za syfon pod zlewozmywakiem...
Myślę, że coś z tego będzie.
Dzięki za podpowiedzi, napiszę co mi wyszło
Aaaa jeszcze zapytam, dlaczego na opakowaniu tych Turbo 48h pure zabraniają stosowania rurki fermentacyjnej? Czy chodzi o to, że przez rurkę nie odpłynie burzliwie powstający CO2?
Jeśli tak, to czy wężyk o wewnętrznym φ10mm podoła?
A może w takim nastawie gazy przechodzą w obie strony?
Spodobał mi się patent z kanalizą. Może by tak wykombinować jakiś prosty zawór jednokierunkowy i walić ten aromat za syfon pod zlewozmywakiem...
Myślę, że coś z tego będzie.
Dzięki za podpowiedzi, napiszę co mi wyszło
Aaaa jeszcze zapytam, dlaczego na opakowaniu tych Turbo 48h pure zabraniają stosowania rurki fermentacyjnej? Czy chodzi o to, że przez rurkę nie odpłynie burzliwie powstający CO2?
Jeśli tak, to czy wężyk o wewnętrznym φ10mm podoła?
A może w takim nastawie gazy przechodzą w obie strony?
Badacz-amator
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Przy wszystkich turbo nie jest zalecana rurka z kilku jak myślę powodów:
- duże ilości CO2 i tak "wydmuchają" wodę z rurki
- hałas - tu podoba mi się porównanie do ruskiej pepeszy
- możliwość rozsadzenia fermentatora po zatkaniu rurki przez dodatki do nastawu - np. ryż,
owoce.
- przy ostrym gazowaniu nie ma niebezpieczeństwa zakażenia nastawu, tym co w powietrzu fruwa.
Taki wężyk podoła zadaniu.
- duże ilości CO2 i tak "wydmuchają" wodę z rurki
- hałas - tu podoba mi się porównanie do ruskiej pepeszy
- możliwość rozsadzenia fermentatora po zatkaniu rurki przez dodatki do nastawu - np. ryż,
owoce.
- przy ostrym gazowaniu nie ma niebezpieczeństwa zakażenia nastawu, tym co w powietrzu fruwa.
Taki wężyk podoła zadaniu.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Ja bym to jednak wpuścił w butelkę z wodą (zawsze może to być baniak 5l z kilkoma kroplami olejków eterycznych).fofol pisze: Spodobał mi się patent z kanalizą. Może by tak wykombinować jakiś prosty zawór jednokierunkowy i walić ten aromat za syfon pod zlewozmywakiem...
Na samą myśl że mój nastaw byłby połączony w linii prostej z kanalizacją....
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości