Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure
dalsze obserwacje :
nastaw z 21 l wody koniec pracy po ok 3 dniach
nastaw 42l wody jeszcze coś tam sie rusza i końca nie widać blg -4 a mineło 8 dni
więc nie wim czy coś zrobiłem nie tak bo z tego wynika że gdybym dał składniki x4 na paczkę drożdzy to stało by pewnie z miesiąc , albo wcale by niewyrobiło
jarekm
nastaw z 21 l wody koniec pracy po ok 3 dniach
nastaw 42l wody jeszcze coś tam sie rusza i końca nie widać blg -4 a mineło 8 dni
więc nie wim czy coś zrobiłem nie tak bo z tego wynika że gdybym dał składniki x4 na paczkę drożdzy to stało by pewnie z miesiąc , albo wcale by niewyrobiło
jarekm
Coś chyba nie tak z tymi pomiarami.cemik1 pisze:To znaczy czy pH było wyższe czy niższe od tych 5,5? Pytam, bo też mierzyłem pH w oryginalnych proporcjach dla tych drożdży i wychodziło mi prawie neutralne.
Zmierzyłem dzisiaj ph dla podwojonego nastawu 12 kg cukru ,40 litrow wody i jedna paczka drożdzy Alcotec turbo 48 pure i nic więcej - ph wynosi 4,8 do maximum 5.
Woda w kranie ma ph około 7,5. a twardość około 18 stopni niemieckich czyli woda twarda.
Więc dla nastawu w oryginalnych proporcjach myślę że ph powinno wynosić około 4,2 - 4,5.
Chyba że masz bardzo ale to bardzo twarda wodę.Ale żeby ph było neutralne dla oryginalnych proporcji skadników to twardość wody musiał byś mieć naprawdę gigantyczną.
Pozdrawiam.
OLO 69
Witam
Planuję zrobić nastaw na drożdżach TURBO 48H PURE i tu pytanie?
Wcześniej zrobiłem wedle zaleceń producenta czyli
-20 l wody 8 kg cukru i paczka drożdży po 4 dniach koniec ,w sumie na 80 l wody dałem 30 kg cukru i 4 paczki drożdży
Teraz chciałem trochę przyoszczędzić i wydłużyć pracę do 10 dni dlatego planuję zwiększyć proporcję do
-28-30 l wody 10 kg cukru i paczka drożdży, teraz chciałem na ok 120 l wody dać 40 kg cukru tak żeby zmieściło się w beczce 120 l
Proszę powiedzieć czy drożdże to przerobią na właściwy % ?
Planuję zrobić nastaw na drożdżach TURBO 48H PURE i tu pytanie?
Wcześniej zrobiłem wedle zaleceń producenta czyli
-20 l wody 8 kg cukru i paczka drożdży po 4 dniach koniec ,w sumie na 80 l wody dałem 30 kg cukru i 4 paczki drożdży
Teraz chciałem trochę przyoszczędzić i wydłużyć pracę do 10 dni dlatego planuję zwiększyć proporcję do
-28-30 l wody 10 kg cukru i paczka drożdży, teraz chciałem na ok 120 l wody dać 40 kg cukru tak żeby zmieściło się w beczce 120 l
Proszę powiedzieć czy drożdże to przerobią na właściwy % ?
A powiedz mi jak można 40 kg cukru i 120 litrów wody zmieścić w beczkę 120 litrów?marpier pisze: teraz chciałem na ok 120 l wody dać 40 kg cukru tak żeby zmieściło się w beczce 120 l
Dla Alcotec turbo 48 właściwa proporcja to 12 kg cukru na 40 litrów wody.
Czyli dla beczki 120 litrów 80 litrów wody plus 24 kg cukru i 2 paczki drożdży.
Bo 100 litrów wody plus 30 kg cukru plus 2,5 paczki drożdży już może się nie zmieścić albo wejdzie na styk.
Pozdrawiam.
OLO 69
olo 69 pisze:A powiedz mi jak można 40 kg cukru i 120 litrów wody zmieścić w beczkę 120 litrów?marpier pisze: teraz chciałem na ok 120 l wody dać 40 kg cukru tak żeby zmieściło się w beczce 120 l
Dla Alcotec turbo 48 właściwa proporcja to 12 kg cukru na 40 litrów wody.
Czyli dla beczki 120 litrów 80 litrów wody plus 24 kg cukru i 2 paczki drożdży.
Bo 100 litrów wody plus 30 kg cukru plus 2,5 paczki drożdży już może się nie zmieścić albo wejdzie na styk.
Pozdrawiam.
pierwszym razem jak zrobiłem nastaw wedle zaleceń producenta to turbo 48 wykorzystałem chyba nie zbyt ekonomicznie
80 l wody 30 kg cukru + 4 paczki drożdży
a mogłem zrobić z 48 kg
Kolego "olo 69" czy przy proporcjach podanych w twoim poście dajesz jeszcze jakieś pożywki typu przecier lub kwasek?
Nic nie dawaj. Ważne aby temp.startowa przed dodaniem drożdży była w okolicach 35C wtedy szybciej skończą fermentację. Bo gdy temp.nastawu przed zadaniem drożdży będzie 25 C to fermentacja przedłuży się około 2 dni.
A tak to 5-6 dni i po robocie.
Pozdrawiam.
A tak to 5-6 dni i po robocie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Witam, zrobiłem nastaw z 12kg cukru i 40l wody i 1 opakowanie drożdży Turbo 48. Na początku woda temperatura ok 30C i jak wszystko ruszyło to na drugi dzień 35C. Już drugi dzień i ta sama temperatura, pomieszczenie temperatura ok 25-27C. Czy to nie jest zbyt duża temperatura nastawu i czy można schłodzić go wkładając plastikową butelkę z wodą schłodzoną w zamrażalce? Oczywiście do temperatury 25C a może zostawić jak jest?
Jeszcze jak długo taki nastaw ma chodzić nie mogę sprawdzić na razie blg areometrem, czekam na dostawę od naszego formułowego dostawcy.
Jeszcze jak długo taki nastaw ma chodzić nie mogę sprawdzić na razie blg areometrem, czekam na dostawę od naszego formułowego dostawcy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości