Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2014-05-08, 06:44

Z moich obserwacji wynika, że przy rurce (ogólnie przy wszystkich wynalazkach, które utrudniają wylot gazu z beczki) nastaw bardziej się nagrzewa. Więc to może też być dodatkowym problemem dlatego producent nie zaleca stosować rurek.
Temat zapachów był już poruszany, ale podpowiem - filtr od maski P-Gas i nic nie czuć, nie halasuje, a kupić to nie trudno i nie drogo. Polecam.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2014-05-13, 20:52

No i ogarnąłem temat. Dzięki Panowie za dobre rady. Połączyłem patent z kanalizacją z patentem ze słojem z wodą i olejkiem migdałowym. Wszystko hula i nic nie czuć
http://przeklej.org/file/FtZkGl/20140513.190930.mp4 Lata jak wariat, co?
Trochę mnie martwi rosnąca temperatura nastawu. O 8-mej rano, jak odpalałem sprawę temperatura wynosiła 27,3°C, teraz ma już prawie 31°C. Zdemontowałem pokrycie gąsiora i ochłodziłem pomieszczenie. Prowadzę stały monitoring temperatury z alarmem nastawionym na 33°C. Będę meldował jak idzie.
Jeszcze raz dziękuję za porady :)
Badacz-amator

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-05-14, 00:16

Bez paniki kolego :mrgreen: .
Na pewno będzie git.
czytam nie pytam

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2014-05-14, 19:51

Noc była taka trochę ciężka, bo ratowałem organizm żyjący w gąsiorze okładami z lodu, mokrych ręczników i wpustami zmrożonych porcelanowych przedmiotów. No rozchodziło się to nieprzyzwoicie do ponad 32°C.
Drożdże genialne moim zdaniem - 225g rozebrało 8kg cukru od wczoraj 8.00 do dziś 16.00 (może wcześniej, ale gdy wróciłem z fabryki o 16, to proces już stał). Dobumblowałem w/g wyliczeń ostatnie 5kg cukru i te fermentacyjne wariatki za 3 min. znów ruszyły do roboty pełną parą :)
Tak sobie myślę... po co w wakacje na jeziorach kupować monopolowe memło jak można zabrać przyrządy i takie porządne drożdże, cukier kupić na miejscu a wodę wziąć z jeziora :D
Ajajaj - bimberek ze śniardwianskiej wody...
Badacz-amator

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2014-06-04, 22:28

Dziś ok. południa zrobiłem nowy nastaw o proporcjach wziętych z z instrukcji użycia drożdży TURBO 48H PURE 20% (10kg cukru w 35l wody).
Z tym, że żeby się znów nie bujać całą noc z chłodzeniem gąsiora zawartość miała temperaturę 16°C. Teraz jest godz. 22.30, nastaw ma temp. 18,9°C a fermentacja jeszcze nie ruszyła.
Podpowiedzcie Panowie - czekać cierpliwie, czy coś robić?
Badacz-amator

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-06-04, 22:30

Czekać, to dość niska temperatura jak na drożdże turbo.

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2014-06-04, 22:44

W pomieszczeniu jest 23°C, więc do takiej temp. maksymalnie dojdzie nastaw.
Badacz-amator

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-06-05, 00:37

Kiedyś o tym pisałem, w balonie szklanym po zadaniu drożdży Alcoteca 24 H miałem 36°C a w kegu 42°C. Mimo tak wysokiej temperatury drożdżaki przeżyły.
czytam nie pytam

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2014-06-05, 08:05

Będzie dobrze :)
W gąsiorze 21,7°C i zaczęło lekko szumieć.
Badacz-amator

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości