Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure
Z moich obserwacji wynika, że przy rurce (ogólnie przy wszystkich wynalazkach, które utrudniają wylot gazu z beczki) nastaw bardziej się nagrzewa. Więc to może też być dodatkowym problemem dlatego producent nie zaleca stosować rurek.
Temat zapachów był już poruszany, ale podpowiem - filtr od maski P-Gas i nic nie czuć, nie halasuje, a kupić to nie trudno i nie drogo. Polecam.
Temat zapachów był już poruszany, ale podpowiem - filtr od maski P-Gas i nic nie czuć, nie halasuje, a kupić to nie trudno i nie drogo. Polecam.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.
No i ogarnąłem temat. Dzięki Panowie za dobre rady. Połączyłem patent z kanalizacją z patentem ze słojem z wodą i olejkiem migdałowym. Wszystko hula i nic nie czuć
http://przeklej.org/file/FtZkGl/20140513.190930.mp4 Lata jak wariat, co?
Trochę mnie martwi rosnąca temperatura nastawu. O 8-mej rano, jak odpalałem sprawę temperatura wynosiła 27,3°C, teraz ma już prawie 31°C. Zdemontowałem pokrycie gąsiora i ochłodziłem pomieszczenie. Prowadzę stały monitoring temperatury z alarmem nastawionym na 33°C. Będę meldował jak idzie.
Jeszcze raz dziękuję za porady
http://przeklej.org/file/FtZkGl/20140513.190930.mp4 Lata jak wariat, co?
Trochę mnie martwi rosnąca temperatura nastawu. O 8-mej rano, jak odpalałem sprawę temperatura wynosiła 27,3°C, teraz ma już prawie 31°C. Zdemontowałem pokrycie gąsiora i ochłodziłem pomieszczenie. Prowadzę stały monitoring temperatury z alarmem nastawionym na 33°C. Będę meldował jak idzie.
Jeszcze raz dziękuję za porady
Badacz-amator
Noc była taka trochę ciężka, bo ratowałem organizm żyjący w gąsiorze okładami z lodu, mokrych ręczników i wpustami zmrożonych porcelanowych przedmiotów. No rozchodziło się to nieprzyzwoicie do ponad 32°C.
Drożdże genialne moim zdaniem - 225g rozebrało 8kg cukru od wczoraj 8.00 do dziś 16.00 (może wcześniej, ale gdy wróciłem z fabryki o 16, to proces już stał). Dobumblowałem w/g wyliczeń ostatnie 5kg cukru i te fermentacyjne wariatki za 3 min. znów ruszyły do roboty pełną parą
Tak sobie myślę... po co w wakacje na jeziorach kupować monopolowe memło jak można zabrać przyrządy i takie porządne drożdże, cukier kupić na miejscu a wodę wziąć z jeziora
Ajajaj - bimberek ze śniardwianskiej wody...
Drożdże genialne moim zdaniem - 225g rozebrało 8kg cukru od wczoraj 8.00 do dziś 16.00 (może wcześniej, ale gdy wróciłem z fabryki o 16, to proces już stał). Dobumblowałem w/g wyliczeń ostatnie 5kg cukru i te fermentacyjne wariatki za 3 min. znów ruszyły do roboty pełną parą
Tak sobie myślę... po co w wakacje na jeziorach kupować monopolowe memło jak można zabrać przyrządy i takie porządne drożdże, cukier kupić na miejscu a wodę wziąć z jeziora
Ajajaj - bimberek ze śniardwianskiej wody...
Badacz-amator
Dziś ok. południa zrobiłem nowy nastaw o proporcjach wziętych z z instrukcji użycia drożdży TURBO 48H PURE 20% (10kg cukru w 35l wody).
Z tym, że żeby się znów nie bujać całą noc z chłodzeniem gąsiora zawartość miała temperaturę 16°C. Teraz jest godz. 22.30, nastaw ma temp. 18,9°C a fermentacja jeszcze nie ruszyła.
Podpowiedzcie Panowie - czekać cierpliwie, czy coś robić?
Z tym, że żeby się znów nie bujać całą noc z chłodzeniem gąsiora zawartość miała temperaturę 16°C. Teraz jest godz. 22.30, nastaw ma temp. 18,9°C a fermentacja jeszcze nie ruszyła.
Podpowiedzcie Panowie - czekać cierpliwie, czy coś robić?
Badacz-amator
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości